Chce lepšie chrániť účty používateľov.

Dvojfaktorová autentifikácia sa používa pri prihlasovaní do Gmailu alebo iných služieb tohto reklamného giganta. Po novom však bude vyžadovať podobný typ autorizácie aj v prípade citlivých nastavení v rámci emailovej služby. Ako informoval na svojom blogu Google, chcú zvýšiť zabezpečenie hlavne v 3 oblastiach. Zmena sa bude týkať účtov Google Workspace ako aj osobných účtov používateľov.

Overenie vašej identity sa bude vyžadovať prostredníctvom niektorého z doteraz zavedených autorizačných prvkov v prípade úpravy filtrov, preposielania správprístupu k IMAP. Akcia bude vyžadovaná pri vytvorení nového filtra, úpravy existujúceho alebo v prípade importu filtrov. Takisto aj pri pridávaní nových adries na presmerovanie v rámci preposielania z účtov POP3 / IMAP. No a nakoniec aj povolenie prístupu na IMAP, ktorý štandardne nie je povolený.

google 2FA dialogove oknoZdroj: Google
google 2FA dialogove okno

Je to z dôvodu odlišného prístupu k správam a používatelia by mohli byť oklamaní tým, že im bude dodatočne aktivovaný tento prístup bez ich vedomia. Podvodníci by mohli vyberať správy používateľského konta bez toho, aby si to používateľ všimol. Je to z dôvodu, že správy zostávajú primárne stále na serveri.

Dodávame však, že aj v prípade protokolu POP3 je umožnené, aby správy zostávali na serveri. Je to však treba spraviť na strane emailového klienta, ktorý bude túto akciu manažovať a primárne správy nebude presúvať do emailového klienta v počítači a ich kópie ponechá na serveri.

google 2FA dialogove oknoZdroj: Google
google 2FA dialogove okno

Pri vykonaní niektorých z týchto akcií Google vyhodnotí danú reláciu a ak ju bude považovať za rizikovú, vyzve na overenie prostredníctvom ďalšieho prvku. Bude to najčastejšie smartfón. Podobne ako keď sa prihlasujete prvýkrát do niektorého z produktov služieb Google. Na smartfóne sa zobrazí výzva na potvrdenie daného prihlásenia a overenie, že ste to vy. Pod poverením identity sa myslí tento spôsob. Určite nebude potrebné sa identifikovať povedzme občianskym preukazom alebo iným dokladom.

Funkcia bude zavádzaná postupne a mala by byť viditeľná od 23. augusta 2023. Používatelia so samostatnými doménami uvidia túto možnosť od 6. septembra.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.