Za posledné obdobie spoločnosť zintenzívnila práce v oblasti zabezpečenia mobilných zariadení a ochrany súkromia používateľov.

V najnovšom príspevku Android Developers Blog sa spomína, že ani vývojári škodlivých aplikácií nespia na vavrínoch a snažia sa aj naďalej vyhýbať čoraz zložitejším ochranným systémom spoločnosti Google. Svojou taktikou sa usilujú, pred kontrolným systémom Googlu, skryť škodlivosť aplikácie.

Dobrou správou však je, že konkrétny pokrok smeruje nielen k vyčisteniu škodlivého softvéru Playware, ale možno ešte dôležitejšie, je zastavenie potenciálne škodlivých aplikácií, ešte pred vstupom na digitálny trh.

Zatiaľ čo sa spoločnosť Google, ku skutočnému počtu zablokovaných aplikácií nerada vyjadruje, tak v roku 2018, sa ročný sumár zamietnutých žiadostí zvýšil o viac ako 55% v porovnaní s rokom 2017. Pozastavenie aplikácií má tiež rastúci trend a predstavuje viac ako 66 percent z takmer 700 tisíc aplikácií za posledných 12 mesiacov.

Zdroj: Google

Ak sa zaujímate aj o to, ako sa spoločnosť dokáže vyrovnať s množstvom škodlivého obsahu, ktorý vývojári odoslali do Obchodu Play a často sa publikuje, odpoveď je prostá. Je to kombináciou ľudského manuálneho kontrolovania a technológie strojového učenia. Rovnako, ako v prípade stále viac sofistikovaných a efektívnych techník filtrovania nevyžiadanej pošty v službe Gmail, spoločnosť Google najíma stále viac ľudí, ktorí skúmajú podozrivé aplikácie aj za pomoci silnejšej automatizovanej ochrany.

Systém ochrany Google Play je predvolene nainštalovaný na zariadeniach so systémom Android na celom svete. Aktuálne je schopný skenovať viac ako 50 miliárd aplikácií každý deň, aby sa zabránilo tomu, že nové a aktualizované tituly vo vašom telefóne, by mohli byť škodlivé.

V podstate to znamená, že pravdepodobnosť prevzatia malwéru z Obchodu Play je osemkrát nižšia, ako v porovnaní s inými zdrojmi inštalácie aplikácií. Pripomíname, že žiaden systém na detekciu a odstraňovanie škodlivých aplikácií nie je neomylný. V tomto smere je tak vysoko pravdepodobné, že s hláseniami o výskyte škodlivého obsahu, sa budeme stretávať aj naďalej.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Aplikácia Obchod Play obsahuje novú funkciu Google Play Protect. Čo to je?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.