Google predstavil vylepšenia operačného systému Android P.

Google na vývojárskej konferencii Google I/O 2018 predstavil novú verziu operačného systému Android. Tá má kódové označenie Android P, číselné označenie by malo byť 9.0 a na finálny názov ešte stále čakáme.

Čo však už poznáme, sú hlavné novinky, ktoré nový Android prinesie. Google sa pri návrhu novej verzie zameral na tri kľúčové vlastnosti – aby bol operačný systém inteligentnejší, jednoduchší a aby nám pomohol zlúčiť náš skutočný život s tým digitálnym. Inak povedané, Google chce zmeniť spôsob, ako používame smartfóny a to vo viacerých smeroch.

Google chce zmeniť spôsob, ako používame smartfóny

Adaptívna batéria a adaptívne nastavenie jasu

Android P prinesie dve praktické funkcie, ktoré majú zabezpečiť dlhšiu výdrž telefónu na jedno nabitie a tiež aj pohodlnejšie používanie smartfónu. Prvou novinkou je tzv. adaptívna batéria – Android P bude využívať strojové učenie, aby zistil, ako používate telefón a podľa toho bude využívať alebo pripravovať dostupný výpočtový výkon.

Telefón by sa mal vďaka tejto funkcii menej často budiť, pretože sa nezobudí pri každej notifikácii, ale iba vtedy, keď akciu vykoná aplikácia, ktorá je z hľadiska vášho používania dôležitá. Podobne funguje využitie umelej inteligencie v zariadeniach značiek Huawei a Honor, kto vie, či sa nimi Google inšpiroval. Faktom je, že telefón sa bude budiť o 30% menej často.

Druhou adaptívnou funkciou je adaptívny jas. Ten bude brať do úvahy nielen okolité osvetlenie, ale aj vaše preferencie nastavenia jasu a tiež aj aplikáciu, ktorú práve používate. Android P tiež ponúkne inteligentné akcie, ktoré sa budú zobrazovať pri návrhu aplikácií, ako je volanie obľúbenému kontaktu či počúvanie hudby po pripojení slúchadiel.

Android P prinesie kontextové inteligentné akcie

Nové ovládanie gestami

Výrazne sa zmení aj ovládanie. Zabudnite na 3 systémové ikony, ktoré zdobili rozhranie systému Android od nepamäti. Po novom sa bude v spodnej časti obrazovky zobrazovať iba malá čiarka. Je podobná tej, ktorá je základom iPhonu X a bude fungovať ako pomôcka pre pohybové gestá. Pohybom smerom hore zo spodnej časti obrazovky sa zobrazia posledné spustené aplikácie v usporiadaní, ktorý mierne pripomína systém iOS a tiež aj návrh 5 aplikácií, ktoré môžu byť v danom momente pre vás atraktívne. Keď urobíte to isté gesto ešte raz, dostanete sa na obrazovku so zoznamom nainštalovaných aplikácií.

Čiarku môžete posunúť aj smerom doprava a aj takýmto spôsobom sa zobrazia nedávno používané aplikácie. Opäť sa ponúka zrovnanie so zariadeniami značky Huawei – jej predná čítačka odtlačkov prstov podporuje pohybové gestá už niekoľko rokov a aj v tomto prípade zobrazíte posledné spustené aplikácie pohybom smerom doprava. A hoci je v Androide P základom systémových tlačidiel iba jedna čiarka, tlačidlo Späť sa tiež v spodnej lište niekedy zobrazí, keď je to vhodné.

Google tiež konečne vyriešil nepohodlné ovládanie hlasitosti multimédií – stláčanie tlačidiel hlasitosti na domovskej obrazovke totiž štandardne reguluje hlasitosť zvonenia. V Androide P však bude vždy a všade regulovať hlasitosť multimédií a hlasitosť zvonenia budete môcť regulovať ťuknutím na novú ikonu. Novú ikonu dostane aj funkcia pretočenia obrazovky z režimu na výšku na režim na šírku.

Takto bude fungovať nové ovládanie gestami. Zdroj obrázkov: The Verge

Majte používanie smartfónu pod kontrolou

Google chce zmeniť spôsob, ako používame telefón a to sa netýka iba totálnej zmeny ovládania, ale aj toho, ako dlho a kedy ho používame. Android P v tomto smere prinesie niekoľko praktických noviniek. Pribudne funkcia, ktorá vám zobrazí podrobné štatistiky vášho používania telefónu počas dňa – budete si môcť pozrieť, koľkokrát ste telefón odomkli, koľko ste dostali notifikácií a ako dlho ste používali jednotlivé aplikácie. V tomto smere sa zíde nové nastavenie časového zámku, aby ste to s niektorými appkami nepreháňali.

Novinkou je tiež vylepšený režim Nerušiť, ktorý okrem zvukových notifikácií stlmí aj vizuálne zobrazenia upozornení. Praktické bude tiež gesto, ktoré automaticky aktivuje režim Nerušiť – stačí iba otočiť telefón displejom dole. V tomto prípade sa Google pravdepodobne inšpiroval u Samsungu. A v neposlednom rade budete môcť vášmu telefónu povedať, kedy chcete ísť spať a zariadenie v danom čase automaticky aktivuje režim Nerušiť a tiež prepne zobrazenie farieb do čiernobieleho režimu, aby ste pred spaním nezabili s telefónom v ruke ďalšie dve hodiny v posteli.

Android P vám umožní mať lepší prehľad o používaní telefónu a prinesie aj nový nočný režim. Zdroj: The Verge

Vyskúšať si ho môžete už teraz

Android P bude dostupný pravdepodobne koncom leta. Novú verziu systému si však môžete vyskúšať už teraz a to dokonca aj na zariadeniach, ktoré nie sú od Googlu. Inštaláciu beta verzie budú podporovať smartfóny Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus či Xiaomi Mi Mix 2S a spomína sa aj novinka od OnePlus. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Zdroj: Google, The Verge

Prečítajte si aj:

Google Asistent bude tento rok rozprávať aj po česky. Slovenčina naďalej chýba (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit