Keď surfujete po internete, často narazíte na URL adresy, ktoré majú na konci dlhé stopy alebo odkazy. Pravdepodobne nechcete mať všetok ten neporiadok v zdieľanom odkaze, ktorý je poväčšine dosť dlhý.

Prehliadač Chrome sa nedávno naučil narábať s týmto neporiadkom. Od verzie v64 prehliadač vypúšťa nepotrebné a dlhé reťazce na konci webových adries.
Zjednodušenie adresy URL sa vytvára automaticky, keď používate ponuku Zdieľať v prehliadači Chrome. Môžete skopírovať do schránky, alebo zdieľať priamo s inou aplikáciou – nie je potrebné žiadne nastavenie.

Ak zvýrazníte panel s adresou URL a vyberiete text manuálne, stále môžete získať úplnú adresu URL.

Máme podozrenie, že táto funkcia súvisí s webovými adresami „kánonickej stránky„, ktoré spoločnosť Google začala podporovať už pred časom. Na stránkach AMP sme videli podobné funkcie, takže zdieľanie obsahu by zdieľalo použiteľnú webovú adresu.

Zjednodušenie všeobecnej adresy URL sa zdá byť jemne odlišné. V prehliadači Chrome v63 alebo staršej nefunguje, ale je k dispozícii až vo verzii v64. 

Mohli by nastať aj situácie, kedy budete musieť ručne kopírovať adresy URL, aby ste sa vyhli tejto funkcii. Odstránením časti adries URL, prehliadač Chrome dokonca odstráni značky, ktoré načítajú stránku na konkrétnom mieste.

Pokiaľ sa bude zdieľať odkaz v prehliadači Chrome v64, alebo novšom, tak sa stránka jednoducho načíta iba na začiatku stránky. To by mohlo byť trochu nepríjemné. Častejšie ako využívanie značkovania stránok, bude automatické upravovanie zdieľanej URL adresy oveľa praktickejšie.

zdroj: androidpolice

Prečítajte si aj:

Google Chrome si posvieti na falošné doplnky

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.