Najmodernejšie pokusy o získanie používateľských údajov, sú veľmi rafinované.

Niekedy stačí malá nepozornosť a nechtiac poskytnete svoje údaje neoprávneným osobám. Stačí na to malá zámena alebo zmena písmena z lokality, ktorú dôverne poznáte. Tento malý detail vás môže rovnako presmerovať na stránku, ktorá aj vyzerá rovnako ako tá, ktorú dobre poznáte.

O trochu neskôr (napríklad v prípade bankovníctva), zadávate svoje súkromné prihlasovacie údaje, prípadne platobnú kartu na falošnej stránke, ktorá ich vzápätí od vás doslova ukradne. Pravdou je, že ani technicky zdatní jedinci, nie sú imúnni voči týmto nástrahám a je preto vítané, že proces ochrany by sa zautomatizoval a stal sa viac systematickým.

Práve tejto ochrany sa teraz ujme prehliadač Chrome od Googlu a bude v takýchto situáciách nápomocnejší. Do URL riadku zadajte tento odkaz chrome://flags/#enable-lookalike-url-navigation-suggestions a funkciu povoľte. V prípade, že sa budete chcieť dostať na podozrivú stránku, ktorá je podobná známej, tak sa vás Chrome spýta, či ste nechceli zadať známy vierohodný údaj. V prípade potvrdenia podozrivej stránky, bude spojenie prerušené s návrhom správnej stránky.

Proces sme vyskúšali v desktopovej verzii prehliadača, kde funguje. V prípade mobilnej verzie, funkcia nie je štandardne sprístupnená a je v štádiu vývoja. Táto funkcia má v prvom rade vyvolať záujem používateľa, keď ho prehliadač upozorní na to, že niečo nie je v URL riadku v poriadku.

Na konferencii USENIX Enigma, Emily Stark uviedla, že cieľom je poskytovať návrhy v prípade, že sa chcete dostať na stránku, ktorá je takmer identická s inou populárnejšou stránkou. Používateľ môže ignorovať vyskakovacie okno a pokračovať v prehliadaní ako obvykle. 

Ak používateľ však nesprávne zadal URL adresu alebo bol presmerovaný z phishingovej e-mailovej správy alebo odkazu, potom Chrome poskytne toto užitočné upozornenie, aby mu pomohol vyhnúť sa akýmkoľvek problémom.

Myšlienka dvojstupňového overovania napomáha byť viac aj ostražitým, a to aj vďaka automatizovanému systému, čo je viac než vítaná funkcia.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Predpovede kybernetických hrozieb na rok 2019

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.