Nová funkcia by mohla pomôcť používateľom so slabším zrakom.

Ide o novinku, ktorá bude integrovaná do prehliadača Google Chrome a to po vzore operačného systému ChromeOS. Veľká časť obsahu je pre týchto používateľov nedostupná a podľa Googlu je viac ako 360 miliárd PDF súborov neprístupných pre nevidiacich alebo slabozrakých. Čítačky, ktoré pomáhajú týmto ľuďom, zvládajú vytiahnutie informácie z parametrov Alt pri obrázkoch. Po novom pribudne funkcia, ktorá toto umožní priamo z obrázkov v dokumentoch PDF.

Google hovorí, že za posledných 30 rokov sa v tomto smere webové stránky zlepšili a snaha vývojárov priniesla svoje ovocie. Používatelia s rôznym typom znevýhodnenia môžu jednoduchšie čítať obsah na webe. Dokumenty PDF však boli spravidla v úzadí. Funkcia nebude mať za úlohu konvertovať text z obrázka v dokumente v zmysle exportu, ale bude sa starať o to, aby dokázala prečítať vnorené texty a obsah obrázka. Časť pripravovanej novinky bude podobná nástrojom OCR.

Firma už v roku 2019 umožnila získavanie popisov obrázkov tak, aby aj neoznačené obrázky boli ľahšie čitateľné. To znamená, že aj obrázky bez chýbajúceho popisu Alt sa dali sprostredkovať vybranému spektru používateľov. Keď používateľ so zapnutou čítačkou obrazovky zobrazí súbor PDF bez popisov obrázkov, čítačka obrazovky bude môcť konvertovať obrázok na text a prečítať ho. Prevod obrázku na text by mal byť dostupný v nasledujúcich mesiacoch.

google chrom pdf newZdroj: Google

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.