EK sa nepáči, že Google do systému Android vkladá svoje služby a aplikácie a obmedzuje výrobcov zariadení.

Google bude musieť zaplatiť rekordnú pokutu vo výške 4,3 miliardy eur. Dôvodom je zneužívanie dominantného postavenia, ku ktorému dochádza podľa Európskej komisie troma spôsobmi – Google zabudoval svoj vyhľadávač a aplikáciu Chrome do operačného systému Android, zabraňoval výrobcom tretích strán, aby použili orezanú alebo výrazne upravenú verziu operačného systému a v minulosti platil veľkým výrobcom a mobilným operátorom za to, aby exkluzívne predinštalovali do zariadení iba Google vyhľadávanie a nepridávali konkurenčné aplikácie tretích strán.

Európska komisia okrem udelenia pokuty chce, aby Google prestal s týmito praktikami do 90 dní od vyhlásenia rozsudku, k čomu došlo 18. júla 2018. Google by mal teda do troch mesiacov prestať obmedzovať výrobcov telefónov, aby do zariadení predinštalovali Chrome a Google vyhľadávanie. Doteraz to fungovalo tak, že spomenuté aplikácie boli podmienkou, aby zariadenie podporovalo Obchod Play. Výrobcovia by tiež mali získať možnosť predinštalovať do svojich zariadení orezanú alebo výrazne upravenú verziu Androidu. Európska komisia toto rozhodnutie obhajuje tvrdením, že neexistujú dôkazy, podľa ktorých by takéto verzie mali obsahovať technické chyby alebo nepodporovať aplikácie pre Android.

Google tvrdí, že sa voči rozsudku odvolá. Pokiaľ však nevyhovie rozhodnutiu do 90 dní, bude musieť platiť dodatočné penále. Spoločnosť dostala pokutu od Európskej komisie aj pred rokom. Vtedy musela zaplatiť 2,4 miliardy eur za manipulovanie výsledkov vyhľadávania. A komisia si posvietila na Google aj v roku 2014 kvôli spomenutému plateniu operátorom a výrobcom za účelom exkluzívneho predinštalovania jeho aplikácií. Google s týmito praktikami následne prestal.

Zdroj: The Verge

Stanovisko spoločnosti Google

(uvádzame v plnom znení, autorom je Sundar Pichai, CEO, Google)

Keď si kúpite telefón s Androidom, vyberáte si jednu z dvoch najobľúbenejších mobilných platforiem na svete. Konkrétne tú, ktorá sa najviac zaslúžila o rozšírenie možností výberu telefónov, ktoré sú dnes dostupné na celom svete.

Európska komisia dnes vydala rozhodnutie, ktoré označuje Android a najmä jeho obchodný model ako zneužívajúci dominantné postavenie na trhu. Rozhodnutie Komisie neberie do úvahy mieru konkurencie, ktorej je Android vystavený zo strany iOS, čo je skutočnosť, ktorú potvrdilo aj 89% respondentov v rámci jej vlastného prieskumu trhu. Zároveň vôbec nezohľadňuje fakt, akú širokú možnosť voľby Android ponúka jednak tisícom výrobcov mobilných telefónov a mobilných operátorov, ktorí vyrábajú a predávajú zariadenia so systémom Android; za druhé miliónom vývojárov aplikácií z celého sveta, ktorí si na platforme Android postavili svoje podnikanie a v neposlednom rade miliardám spotrebiteľov, ktorí si teraz môžu dovoliť kúpiť a používať najmodernejšie telefóny.

Dnes máte vďaka Androidu na výber z 24-tisíc rôznych zariadení, vo všetkých cenových kategóriách, od viac ako 1 300 rôznych značiek vrátane fínskych, francúzskych, lotyšských, nemeckých, holandských, poľských, maďarských, talianskych, rumunských, španielskych a švédskych výrobcov.

Zariadenia, ktoré tieto spoločnosti vyrábajú, sú veľmi rozdielne, ale jednu vec majú spoločnú – fungujú na nich rovnaké aplikácie. To je možné vďaka jednoduchým pravidlám, ktoré zaručujú základnú technologickú kompatibilitu bez ohľadu na veľkosť alebo tvar zariadenia. Žiadny z výrobcov dokonca nie je povinní sa týmto pravidlám upísať – môžu využívať a upravovať Android ako chcú, rovnako ako to urobil Amazon na svojich tabletoch Fire a na zariadení TV Stick.

Otvorené platformy prežívajú len vďaka neustálemu a dôslednému vyvažovaniu potrieb všetkých zúčastnených. História ukazuje, že bez jasných pravidiel pre základnú kompatibilitu sa otvorené platformy fragmentujú, čo poškodzuje používateľov, vývojárov aj výrobcov telefónov. Pravidlá, ktoré zabezpečujú kompatibilitu Androidu, sa tomu snažia vyhnúť a udržať Android v dobrej kondícii aj z dlhodobého hľadiska.

Android vytvára flexibilitu a viac príležitostí

Vďaka Androidu, dnes kúpite telefón s približne 40 predinštalovanými aplikáciami od rôznych firiem, teda nielen od spoločnosti, od ktorej ste svoj telefón kúpili. Ak dávate prednosť iným aplikáciám, prehliadačom alebo vyhľadávačom, ako tým predinštalovaným, môžete ich ľahko vypnúť alebo odinštalovať a namiesto nich si vybrať iné, napríklad od niektorého z 1,6 milióna európskych vývojárov, ktorí sa ich tvorbou živia.

Typický používateľ Androidu si sám nainštaluje okolo 50 aplikácií. Len minulý rok si z nášho obchodu s aplikáciami Play stiahli používatelia viac ako 94 miliárd aplikácií, napríklad prehliadače Opera Mini a Firefox si používatelia stiahli viac ako 100-miliónkrát a UC Browser viac ako 500-miliónkrát.

To je v ostrom kontraste s tým, ako svet vyzeral v deväťdesiatych rokoch a na prelome milénia. V tej dobe bolo technicky aj časovo veľmi náročné zmeniť v počítači predinštalovanú aplikáciu alebo pridať novú. Dnešné rozhodnutie Európskej komisie neberie do úvahy súčasnú možnosť výberu a jasné dôkazy o tom, ako ľudia skutočne používajú svoje telefóny.

Platforma stvorená pre éru smartfónov

V roku 2007 sme sa rozhodli poskytnúť Android výrobcom a mobilným operátorom zadarmo. Zároveň však treba povedať, že s vývojom Androidu sú spojené značné náklady a aby sa Android stal tým, čím je dnes, musel doň Google za posledné desaťročie investovať miliardy dolárov. Táto investícia nám dáva zmysel vďaka tomu, že výrobcom telefónov môžeme ponúknuť možnosť predinštalovať na svoje telefóny sadu obľúbených aplikácií od Googlu (vrátane Vyhľadávača, prehliadača Chrome, Obchodu Play, Máp a Gmailu).

Tieto aplikácie umožňujú okamžitú funkčnosť telefónu ihneď po vybalení a zároveň Googlu generujú príjmy z reklamy. Výrobcovia nemusia naše služby na svoje telefóny inštalovať. Majú takisto možnosť ponúkať spolu s našimi službami aj služby konkurenčné. To znamená, že zarábame len v prípade, ak sú naše aplikácie na zariadení inštalované a len pokiaľ sa ich používatelia rozhodnú používať namiesto konkurenčných aplikácií.

Dobrý pre partnerov, dobrý pre spotrebiteľov

To, že je Android a základná sada aplikácií od Googlu šírená zadarmo, nie je výhodné len pre výrobcov telefónov a mobilných operátorov, ale vo veľkej miere aj pre vývojárov a spotrebiteľov. Keby výrobcovia mobilných telefónov a mobilní operátori nemohli zaraďovať naše aplikácie do  širokej ponuky svojich zariadení, mohlo by to vyviesť z rovnováhy celý ekosystém Androidu. Doterajší obchodný model znamenal, že sme nemuseli našu technológiu výrobcom telefónov predávať za poplatok, ani sme nemuseli zaviesť prísne kontrolovaný model distribúcie.

Vždy sme súhlasili s tvrdením, že s veľkosťou prichádza zodpovednosť. Zdravý a prosperujúci Android ekosystém je v záujme nás všetkých a ukázali sme, že sme ochotní zavádzať zmeny. Obávame sa však, že dnešné rozhodnutie naruší krehkú rovnováhu, ktorú sa nám pri Androide podarilo nastaviť, a že vysiela znepokojujúci signál, ktorým uprednostňuje uzavreté systémy pred otvorenými platformami.

Rýchle tempo inovácií, široký výber a klesajúce ceny sú klasickými znakmi silnej konkurencie a Android ich všetky umožnil. Dnešné rozhodnutie Androidu tlieska, no zároveň odmieta obchodný model, ktorý umožňuje jeho existenciu. Sme presvedčení, že Android možnosť voľby rozšíril a nie obmedzil. A preto sa plánujeme odvolať.

#AndroidWorks

Koniec stanoviska spoločnosti Google

Prečítajte si aj:

Google dostal od Európskej komisie rekordnú pokutu. Čo to môže znamenať?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit