Dúfame, že Google túto zmenu prehodnotí.

Zálohovanie videí prostredníctvom mobilných dát bolo donedávna možné vypnúť, pričom fotografie sa aj naďalej zálohovali. Nová aktualizácia pre Android v tichosti odstránila toto nastavenie a nahradila ho denným limitom.

Už teraz je možné v nastaveniach aplikácie nájsť v sekcii „Zálohovanie a synchronizácianové denné limity na zálohovanie, ktoré sa dajú nastaviť v rozmedzí 5, 10, 30 MB alebo neobmedzene. Pod týmito možnosťami sa nachádza aj samostatný prepínač „Zálohovať pri roamingu„.

Denný limit bol na vybraných trhoch prvýkrát zavedený v roku 2019, aby poskytol detailnejší prehľad o spotrebe mobilných dát, ktoré sa využívajú k zálohovaniu multimediálnych súborov. Aktuálne sa táto funkcia začína objavovať aj na Slovensku, čo sme si overili aj u nás v redakcii. Rozšírenie tejto funkcie je pozoruhodné hneď z niekoľkých dôvodov a mohlo k nemu dôjsť náhodne. 

Denný limit nahrádza možnosť určiť, či sa videá majú zálohovať cez mobilné dáta spolu s fotografiami. Toto nastavenie bolo užitočné, pretože niektorí používatelia napríklad nechceli, aby sa veľké videosúbory nahrávali cez mobilné dáta, ale nevadilo im, že sa menšie obrázkové súbory zálohujú okamžite. 

Dokonca ani stránka podpory Fotiek Google sa nezmieňuje o funkcii denného limitu a stále odkazuje na staré nastavenia, pri ktorých majú používatelia stále na výber, či sa má video zálohovať cez mobilné dáta alebo nie.

Hoci sa môžu zdať denné limity mobilných dát užitočné, ich rozsah v rozmedzí 5 až 30 MB nie je postačujúce takmer pre žiadneho používateľa, takže ak použijete neobmedzený režim, spolu s fotografiami budete nahrávať aj veľké videosúbory.

Zdroj: 9to5Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.