Mal to byť nový smer technologického vývoja, napokon je to ale slepá vývojová vetva.

Po desiatich rokoch sa definitívne uzatvára príbeh inteligentných okuliarov Google Glass. Americký technologický gigant totiž oznámil ukončenie podpory pre poslednú verziu, nazvanú Google Glass Enterprise Edition 2. Stane sa tak 15. septembra, pričom predaj okuliarov skončil už 15. marca. Ďalšia generácia už nebude.

Samotné náhlavné súpravy budú síce stále fungovať a rôzne subjekty môžu stále vyvíjať aplikácie pre túto platformu, ale Google s ňou už nebude mať oficiálne nič spoločné a nebude ich aktualizovať ani opravovať prípadné chyby. Zariadenie, ktoré malo zmeniť technologický svet, teda napokon končí neúspechom.

Prvý prototyp Google Glass uzrel svetlo sveta v roku 2011, ale mal viacero obmedzení a vážil viac ako 3,5 kilogramu. V roku 2013 bola predstavená takzvaná Explorer Edition, ktorá sa hmotnosťou už prakticky takmer vyrovnala bežným okuliarom.

Na jednej strane umožňovala inovatívnu interakciu s obsahom a jeho premietanie do reálneho sveta, ale okuliare boli zároveň kritizované pre relatívne krátku výdrž na batériu a potenciálne ohrozovanie súkromia iných osôb, keďže umožňovali nahrávanie videí.

Výsledky boli ale stále rozpačité a Google sa napokon s okuliarmi rozhodol namiesto bežných spotrebiteľov zamerať na podniky. Šlo o verziu Google Glass Enterprise Edition 1 a 2, pričom druhá generácia bola oznámená v máji 2019 a určená predovšetkým do korporátnej sféry.

Zdroj: Support.google.com, Wikipedia.org

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.