Rozšírenie umelej inteligencie a úprav fotografií v známej aplikácii prinesie ešte dômyselnejšie úpravy.

Novinka, ktorá bola predstavená na konferencii Google I/O, sa volá Magický editor a bude dostupný v aplikácii Google Fotky. Nové prostredie, ktoré pribudne do tejto aplikácie, by malo pomôcť upraviť fotografie viac ako len po stránke doterajších automatických alebo navrhovaných úprav. Takéto úpravy mnohí z nás poznáme a ide o štandardnú úpravu jasu, kontrastu, alebo napríklad výber najlepšej fotografie spomedzi dávkovo nafotených fotografií.

Teraz by malo ísť o možnosť premiestňovať či odstraňovať objekty, ktoré na fotografii nechcete. Odstraňovanie objektov je funkcia, ktorú poznáme už z minulosti. Oveľa zaujímavejšou je premiestňovanie objektov. Napríklad pri potrebe posúvať objekty, ako je to vidno aj na obrázkoch nižšie. Možno že ste odfotili niečo príliš na kraji, no bolo by vhodnejšie to posunúť viac doprostred fotografie. To sa síce dalo už doteraz, avšak išlo len o vizuálny klam, pričom ste fotografiu iba orezali.

Google_Photos_Magic_EditorZdroj: Google

Tým, že bude mať Magický editor prístup k umelej inteligencii, tá dopočíta zvyšok chýbajúceho objektu aj zvyšku scény a zaplní prázdny priestor. Dá sa teda reálne posúvať, ako keby išlo o 3D model. Okrem toho tu budú ďalšie funkcie ako napríklad úprava oblohy alebo veľkosti konkrétneho objektu. Nielen že sa bude dať presunúť, ale budete môcť upraviť aj jeho rozmery.

Všetky tieto vlastnosti boli doteraz nejakým spôsobom dostupné aj v profesionálnych grafických editoroch, avšak teraz by išlo o novinku, ktorá umožní jednoduchým pohybom prsta označiť objekty, s ktorými chcete pracovať a umelá inteligencia dopočíta zvyšok. To je výrazný progres v tejto oblasti a rozhodne si nájde svoje miesto.

Podľa vyjadrení Google však najnovšie možnosti tejto formy umelej inteligencie dostanú len zariadenia Pixel a má ísť o takzvaný skorý prístup. Používatelia by si mohli funkciu vyskúšať už tento rok. Informácia o tom, kedy bude táto funkcia zabudovaná do všeobecnej aplikácie aj pre ostatné značky smartfónov zatiaľ nebola oznámená.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.