Mapy využíva aktívne každý mesiac viac ako jedna miliarda používateľov.

Google počas 15 rokov zmapoval viac ako 220 krajín a teritórií. To, že Mapy sa tešia značnej popularite a sú veľmi obľúbená svedčí aj to, že používatelia vytvoria viac ako 20 miliónov rôznych príspevkov denne, vrátane recenzií a hodnotení priamo v Mapách Google a vo vyhľadávaní.

Komunitu Miestnych sprievodcov tvorí 120 miliónov nadšencov aktívnych vo vyše 24-tisíc mestách a obciach. Počas svojho fungovania Mapy dokázali pokryť satelitnými snímkami až 98 % svetovej populácie.

Predstavenie Google Máp z roku 2008

Významné globálne míľniky Máp Google

Pri pohľade do histórie môžeme zistiť, že prvá verzia Máp bola určená pre stolové počítače. Tá uzrela svetlo sveta 8. februára 2005. Už 28. júna 2005 prichádza rozšírenie Google Earth, ktoré využíva satelitné snímky na zobrazenie rôznych miest na Zemi v 3D. O niečo neskôr – 7. decembra 2005, prichádza Google Trip Planner, ktorý v rámci Máp sprístupňuje cestujúcim v Portlande (Oregon, USA) cestovné poriadky verejnej dopravy – tým boli položené základy pre službu „Verejná doprava“ na Mapách Google.

Začiatkom roka 2007 začal Google zobrazovať informácie o doprave vo vyše tridsiatich amerických mestách. Koncom mája 2007 sa zrodilo Street View, ktoré prináša 360-stupňové panoramatické snímky miest na úrovni ulice a poskytuje návštevníkom aj neznámych miest dobrý náhľad na prostredie kam sa chystajú vycestovať.

Významným je rok 2007 a presnejšie 28. november, kedy prichádzajú Google Mapy na mobilné  zariadenia, aplikácia pre OS Android bola dostupná od septembra 2008, pre iOS od decembra 2012.

Navigácia v rámci Google Máp bola spustená koncom roka 2009

Od rokov 2014 až 2015 je v Mapách možné zobraziť informácie o reštauráciách, kaviarňach a hoteloch. V tomto období je spustená aj služba „Moja firma na Googli“, kde si majitelia firiem môžu nastaviť zobrazenie svojej firmy na Mapách Google a vo Vyhľadávači. Pred koncom roka 2015 sa sprístupnili aj offline mapy a program „Miestni sprievodcovia“.

Posledným významným vylepšením sa stáva navigáciu pomocou rozšírenej reality, ktorá bola oficiálne spustená 11. februára 2019 pod označením Live View, pre lepšiu predstavu ktorým smerom kráčať. 

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Nové zobrazenie kariet v Google Chrome

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.