Účty budú lepšie chránené.

Pred pár dňami sme v redakcii obdržali e-mail od spoločnosti Google. Ten informuje o zmenách, ktoré používateľov čakajú pri prihlasovaní sa do svojich účtov. Ide o povinnú verifikáciu v dvoch krokoch (dvojstupňové overenie), ktorá bola oznámená v máji tohto roka. Neskôr Google informoval, že tento spôsob prihlasovania zavedie do konca tohto roka pre milióny účtov. Teraz už vieme, že sa tak začína diať. V našom prípade máme uvedený dátum 9. november.

V správe od spoločnosti Google sa používateľ aj dozvie, že má sedem dní na to, aby si funkciu sám nastavil a prípadne vyskúšal. Aj keď tak nespraví, po tomto čase spoločnosť Google automaticky povolí dvojfaktorové overovanie. Zmena sa týka iba tých, ktorí nemajú na svojom Google konte nastavenú žiadnu formu verifikácie v dvoch krokoch.

Pripomíname, že prechod na toto bezpečnejšie prihlasovanie už nie je dobrovoľné. Google plánuje zapnúť toto dvojstupňové overenie pre ďalších 150 miliónov účtov. Ide o rýchle a jednoduché prihlasovanie, ktoré zároveň zvyšuje zabezpečenie celého účtu Google.

Pokiaľ ste e-mail s informáciami o zmene v prihlasovaní zatiaľ neobdržali a nepoužívate overovanie v dvoch krokoch, môžete ho očakávať v najbližších dňoch. Používatelia dostanú upozornenie sedem dní pred automatickým zapnutím funkcie.

Dvojfaktorové overenie vášho účtu masívne zvyšuje bezpečnosť a rozhodne by ste ho mali používať. Treba si však uvedomiť, že ani to nezabezpečí účet na 100 %

Ako funguje dvojstupňové overenie?

Pri prihlasovaní je potrebné mať svoj telefón poruke. Po zadaní svojho hesla budete musieť dokončiť druhý krok, zvyčajne v telefóne alebo telefónoch, v ktorých ste prihlásení. Po prijatí výzvy na prihlásenie je potrebné na ňu v telefóne kliknúť. Je možné zadať aj kód, ktorý vám bude odoslaný textovou správou. Pomôžete tak Googlu overiť, že sa prihlasujete skutočne vy. 

Je potrebné aj poznamenať, že sa nebudete prihlasovať častejšie ako doteraz. Prihlásite sa iba pri aktivovaní nového zariadenia alebo vtedy, keď Google potrebuje overiť, že ste to naozaj vy.

Ako dvojstupňové overenie pomáha chrániť vaše osobné údaje

Prihlásenie heslom aj druhým krokom vo vašom telefóne chráni pred podvodmi zameranými na krádež hesla. Aj keď niekto získa vaše heslo na internete, nebude mať zároveň prístup k vášmu telefónu.

Zdroj: AndroidPolice, Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.