Spoločnosť pred rokom prestala prispôsobovať reklamu na základe informácií z doručenej pošty.

Toto “skenovanie” bolo prevádzané za účelom, aby vyhľadávací gigant mohol lepšie cieliť reklamu, na základe postrehov získaných z vašej doručenej pošty. Aj keď od pozastavenia tejto „špionážnej“ činnosti prešiel už nejaký čas, tak mnohé aplikácie tretích strán stále majú prístup k obsahu vašich e-mailov.

V niektorých prípadoch môžu vývojári konkrétnych aplikácií (napríklad na plánovanie ciest) ich priamo integrovať do Gmailu a udeliť im prístup k získavaniu údajov v ich prospech.

Spoločnosť Google otvorene uviedla, že celá problematika sledovania e-mailov je v poriadku. A čo viac, tieto údaje sú ďalej zdieľané s jednou výhradou, že vývojári tretích strán môžu zdieľať informácie len na základe presne definovaných pravidiel.

V blogovom príspevku, ktorý obhajuje ochranu osobných údajov používateľa v Gmaili Google uviedol, že akákoľvek aplikácia tretej strany prechádza rozsiahlym procesom kontroly ešte predtým, ako jej je povolený prístup k e-mailom.

To zahŕňa automatizovanú i manuálnu kontrolu softvéru spolu s preskúmaním politiky ochrany osobných údajov súvisiacich s aplikáciou. Softvér je tiež testovaný, aby sa fakty overili aj v praxi.

Spoločnosť Google ďalej upozorňuje, že aplikácie môžu požadovať len údaje, ktoré potrebujú iba pre svoju konkrétnu funkciu. Ďalej by malo byť aj jasné, ako a načo získané údaje vývojári aplikácií použijú. Aplikácie, ktoré tieto pravidla nespĺňajú sú odstavené Googlom skôr, ako by mohli neoprávnene získať údaje používateľov.

Je potrebné si aj zvážiť, aké povolenia aplikáciám udeľujete.

To, že Google zhromaždil pomerne komplexnú ochranu používateľov, aj o niečom hovorí. Potreba ochrany používateľov rastie, pričom v konečnom dôsledku aj prístup aplikácií tretích strán k údajom používateľov môže prinášať aj kopec užitočných funkcií.

V tomto prípade sa tak musíme s ochranou osobných údajov spoliehať vyslovene na Google, ako aj veriť, že naše údaje sa nedostanú do nepovolaných rúk.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Zmeňte si motív prehliadača Google Chrome

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.