Zmena začne platiť 6. marca 2024.

Google v nadväznosti na tzv. Akt o digitálnych trhoch (DMA), ktorý schválila Európska komisia a ktorý začne platiť 6. marca 2024, oznámil výrazné zmeny v nastaveniach zdieľania údajov medzi jednotlivými Google službami. Tieto zmeny budú dostupné pre všetkých používateľov v rámci Európskej únie a týkajú sa aj Slovákov.

Používatelia, aj na Slovensku, si už čoskoro budú môcť obmedziť zdieľanie údajov medzi Google službami. Konkrétne sa budete môcť rozhodnúť, či chcete, aby všetky Google služby medzi sebou aj naďalej komunikovali a zdieľali dáta, ktoré generujete ich používaním ako doteraz, alebo či chcete niektoré z Google služieb odpojiť.

Pojem odpojiť v tomto prípade znamená, že danú Google službu budete môcť aj naďalej používať prostredníctvom vášho Google účtu ako doteraz. Odpojená služba si však nebude môcť vymieňať údaje s inými Google službami s cieľom poskytovať vám lepšie prispôsobené odporúčania, reklamy atď.

Ktoré Google služby si môžete odpojiť a čo to znamená

Google uvádza, že používatelia v krajinách Európskej únie si budú môcť odpojiť tieto služby:

  • Vyhľadávanie,
  • YouTube,
  • reklamné služby,
  • Google Play,
  • Chrome,
  • Nákupy Google,
  • Mapy Google.

Môžete sa rozhodnúť ponechať všetky tieto služby pripojené ako doteraz alebo nemať žiadne z nich pripojené. Prípadne si môžete vybrať iba niektoré služby, ktoré chcete ponechať pripojené. Pripojené služby môžu v závislosti od vašich nastavení spolupracovať a prispôsobovať vám obsah aj reklamy.

Google informuje, že ak služby nie sú pripojené, niektoré funkcie zahŕňajúce zdieľanie údajov v službách Googlu budú obmedzené alebo nedostupné. Príklad:

  • Keď Vyhľadávanie, YouTube a Chrome nie sú pripojené služby, vaše odporúčania vo Vyhľadávaní (odporúčané videá a feed Objaviť), budú menej prispôsobené.
  • Keď Vyhľadávanie a Mapy nie sú pripojené služby, rezervácie vykonané vo Vyhľadávaní sa nebudú zobrazovať v Mapách Google.

Aspekty služby, ktoré nezahŕňajú zdieľanie údajov, nebudú ovplyvnené.

Google už prostredníctvom obchodu Google Play informuje o zmenách v spracovaní údajovZdroj: TOUCHIT
Google už prostredníctvom obchodu Google Play informuje o zmenách v spracovaní údajov

Google už na nové zmeny upozorňuje cez obchod Google Play

DOPLNENÉ: Na jednom z Google účtov, ktorý mám dostupný v rámci rodiny, sa po spustení obchodu Google Play zobrazilo upozornenie na nové zmeny – viď. screenshoty vyššie. Prostredníctvom tohto upozornenia bolo možné zvoliť si, či chcem nechať všetky služby aj naďalej pripojené alebo ich všetky odpojiť, prípadne, či si chcem vybrať individuálne služby, ktoré ostanú pripojené.

Je pravdepodobné, že sa s týmto upozornením stretnete skôr či neskôr aj vy. Alternatívne si môžete nastaviť, ktoré služby ostanú pripojené, cez nastavenie Google účtu.

Ako si nastaviť, ktoré služby sú pripojené a ktoré nie

Postup, ako si nastaviť, ktoré služby sú pripojené a ktoré nie, si môžete pozrieť priamo na webe Googlu TU.

V skratke však stačí, aby ste si otvorili nastavenie Údajov a ochrany súkromia pre váš Google účet na webe myaccount.google.com/data-and-privacy, našli sekciu Pripojené služby Googlu a cez položku Spravovať pripojené služby si zvolili, ktoré služby majú byť pripojené a ktoré nie.

Spomenuté nastavenie zatiaľ nie je dostupné pre môj Google účet, avšak skontrolujte si, ako je to v prípade vášho účtu. Je možné, že niektoré Google účty ho už majú sprístupnené a dá sa očakávať, že toto nastavenie pribudne počas najbližších dní pre všetkých Slovákov – najneskôr začiatkom marca 2024.

Zdroj: Google (1, 2)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit