Pre každého niečo.

Google konečne uviedol svoje nové vlajkové lode roka 2023. Ich predstavenie prebehlo v rovnaký deň, kedy bola predstavená aj nová generácia zariadení Galaxy FE od Samsungu. To však nemení nič na tom, že Google usporiadal skutočne veľkolepú udalosť, na ktorej okrem telefónov Google Pixel 8 uviedol aj celkom nový Android 14. Na druhej strane je tu však aj fakt, že Google si so svojím vlažným postojom k únikom nenechal príliš veľký priestor na WOW efekt, ktorý sa však po celkovom zhodnotení, predovšetkým modelu Pixel 8 Pro, môže nakoniec dostaviť.

Google Pixel 8 oficiálneZdroj: GSMArena
Google Pixel 8 oficiálne

Telefóny Pixel do svojej výbavy dostali celkom nový čipset Tensor G3, ktorý navrhol samotný Google. Čipset je založený na 4nm výrobnom procese spoločnosti Samsung, čiže už aj tento údaj čo to prezrádza o výkone novej generácie čipovej sady Tensor. V nej sa nachádza 9-jadrový procesor, ktorý obsahuje super-jadro Cortex-X3, štyri jadrá Cortex-A715 a ďalšie štyri Cortex-A510. 

Základný Pixel 8 má 8 GB RAM, zatiaľ čo model Pro až 12 GB. Podľa očakávania sú obidva telefóny odolné voči vode a prachu. Odolnosť je na úrovni IP68.

Pixel 8 Pro

Výkonnejší z dvojice, model Pixel 8 Pro, má 6,7-palcový QHD+ LTPO 120Hz OLED displej s maximálnym jasom až 2 400 nitov. Displej je chránený odolným sklom Gorilla Glass Victus 2. Pokiaľ sa rozhodne tento model si zakúpiť, tak na výber budete mať z troch farieb – modrej, obsidiánovej a béžovej. V displeji je samozrejme zabudovaná aj čítačka odtlačkov prstov, avšak telefón odomknete aj pomocou tváre. 

Pro model je vybavený zostavou troch fotoaparátov, ktorá obsahuje 50 Mpx Octa-PD hlavný fotoaparát s OIS, nový 48 Mpx Quad-PD ultraširokouhlý fotoaparát a 48 Mpx Quad-PD fotoaparát s 5× optickým priblížením. Maximálne digitálne priblíženie je 30×. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 10,5 Mpx.

Ďalším zaujímavým prvkom výbavy je teplomer, ktorý bol predmetom prvých únikov. Teraz sa jeho prítomnosť v modeli Pixel 8 Pro potvrdila. Má však iba jedno využitie. Dokáže merať teplotu pokožky. Počas predstavenie dvojice telefónov série Pixel sa potvrdili aj niektoré softvérové vychytávky, ako napríklad funkcia Photo Unblur, Magic Eraser, Best Take a Macro Focus. Model Pixel 8 Pro má oproti modelu Pixel 8 aj novú funkciu Pro Controls.

Oba telefóny Google Pixel 8 budú môcť využívať Google VPN. Okrem toho dostanú až 7 rokov aktualizácií. Z hardvérovej výbavy Pixel 8 Pro je potrebné spomenúť aj 5 050 mAh batériu s podporou 30 W káblového a 23 W bezdrôtového nabíjania.

Pixel 8

Pokým niektorí používatelia budú svoju pozornosť upriamovať na model Pixel 8 Pro, tak netreba zabúdať ani na to, že Google pravdepodobne modelom Pixel 8 zaujme ešte viac. Ide totiž o pomerne malý telefón so 120 Hz 6,2-palcovým displejom, čo znamená, že je menší a ľahší ako jeho predchodca. Displej je chránený ochranným sklom Gorilla Glass Victus.

Aj keď Pixel 8 má vo výbave nový ultraširokouhlý fotoaparát, tak nejde o verziu z modelu Pro. Tento fotoaparát má 12 Mpx senzor s automatickým zaostrovaním a makro režimom. Vedľa neho je 50 Mpx hlavný fotoaparát Octa-PD s 8× digitálnym zoomom Super-Res. Na prednej strane sa nachádza 10,5 Mpx selfie fotoaparát. Pixel 8 má 4 575 mAh batériu s 27 W káblovým a 18 W bezdrôtovým nabíjaním.

Cena a dostupnosť

Pixel 8 v 128 GB verzii sa bude predávať od 800 eur, zatiaľ čo 128 GB Pixel 8 Pro od 1 100 eur. Pixel 8 sa do predaja dostane vo farbách Hazel, Obsidian alebo Rose, Pixel 8 Pro vo farbách Blue, Obsidian, a Beige.

Celú udalosť Made by Google si pozrite vo videu nižšie:

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.