Nový lacný Pixel bude lepšie rozpoznateľný.

Pixel 9 Pro XL je najvybavenejším modelom série Pixel 9, ktorý sme už otestovali v našej redakcii. Naše zistenia o vysokej kvalite fotoaparátov potvrdil aj portál DxOMark, ktorý novému Pixelu 9 Pro XL udelil druhé miesto za Huawei Pura 70 Ultra. Najnovšie správy naznačujú, že sériu Pixel 9, pozostávajúcu z modelov Pixel 9, Pixel 9 Pro, 9 Pro XL a modelu Pixel 9 Pro Fold, čoskoro rozšíri aj lacnejší Pixel 9a. Portál 9to5google dokonca naznačuje, že Pixel 9a by mohol byť predstavený v oveľa skoršom termíne, než boli predchádzajúci zástupcovia série Pixel A. 

S prvými správami o Pixel 9a boli zverejnené aj fotografie, ktoré naznačujú zmenu dizajnu zostavy fotoaparátov. Obrázky boli zdieľané v už vymazanom príspevku na súkromnej vietnamskej skupine fanúšikov Pixel na Facebooku a potom zdieľané ShrimpApplePro na X.com. Fotografie naznačujú, že v budúcnosti by mohol Google viac oddeliť dizajn vlajkových modelov a modelov série Pixel A.

Ak by sa nakoniec potvrdilo že na zverejnených fotografiách je skutočne vyobrazený Pixel 9a, tak sa zdá, že Google z neho odstráni výraznú a charakteristickú lištu fotoaparátov niekoľkých generácií Pixel smartfónov. Uniknuté obrázky zároveň naznačujú, že duálny kamerový systém Pixel 9a môže byť zarovnaný so zadnou stenou zariadenia. Išlo by tak o prvý veľký krok v dizajne, ktorý sa neposúva smerom z hlavnej série na nižšiu, ale ktovie, možno budúci rok to bude naopak.

Údajný Pixel 9a zdieľaný na ShrimpApplePro

Pripravovaný Pixel 9a by mal inak zachovať dizajnový jazyk z hlavných modelov série Pixel 9. Tento dizajn charakterizujú ploché bočné lišty a zásuvka na SIM kartu by sa mala taktiež nachádzať v spodnej časti zariadenia. Vzhľadom na nižšiu cenu sa však očakávajú hrubšie rámiky okolo displeja. Po dizajnovej stránke sa taktiež zdá, že Pixel 9a má matnú zadnú stranu, rám a všetky ovládacie prvky.

Hoci neexistuje zmienka o dátume možného uvedenia Pixelu 9a, tak je možné, že Google by ho mohol predstaviť o niečo skôr. Nie je dokonca vylúčené, že tento najlacnejší Pixel série 9 A bude na trh uvedený už koncom roka 2024 v štyroch rôznych farbách. Niektoré indície naznačujú, že by to mohlo byť už v októbri.

Zdroj: 9to5google, ShrimpApplePro

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.