Predstavenie série Pixel 8 sa očakáva 4. októbra.

Zakrivené displeje neboli v histórii smartfónov prijaté až tak dobre, ako si priali ich výrobcovia. Hoci sa viacerí z nich tvárili, že uvideli niečo nezvyčajné, tak prínos tohto riešenia bol mierne diskutabilný. Okrem toho, že vyzerali „zvláštne„, tak tento dizajnový výstrelok so sebou vždy prinášal aj množstvo nevýhod. Zo začiatku boli síce nepraktické, pretože k ich tvaru nebol prispôsobený softvér a rozloženie rozhrania, čiže používatelia zaznamenávali nechcené dotyky, avšak okrem toho boli vždy náchylnejšie na rozbitie.

Donedávna ste dokonca nedokázali zohnať kvalitné ochranné sklo na zakrivený displej, ktoré by svoju úlohu plnilo na 100 %. Aj preto nie je prekvapením, že viacerí výrobcovia smartfónov pomaly upúšťajú od zakrivených displejov. Môže to byť však aj z dôvodu, že ich jednoducho vyrábať nemusia, pretože zakrivené/flexibilné displeje majú vlastný vývoj.

Hlavným propagátorom zakrivených displejov bol vždy Samsung, avšak aj ten už takmer pri všetkých klasických modeloch Galaxy telefónov od zakrivených displejov upustil . Posledným mohykánom je síce Galaxy S23 Ultra, avšak objavuje sa čoraz viac správ, že aj Galaxy S24 Ultra budúci rok dostane plochý displej. Na vlnu rovných displejov chce naskočiť aj Google. V tejto súvislosti sa objavila ďalšia informácia, ktorá tvrdí, že Pixel 8 Pro skutočne dostane do svojej výbavy plochý displej, ktorý je praktickejší aj pri navigácii pomocou gest. 

Google Pixel 8 Pro s plochým displejomZdroj: Droid-life
Google Pixel 8 Pro s plochým displejom

Potvrdzujúce správy o plochom displeji pochádzajú z portálu Droid-life, kde boli zverejnené aj obrázky telefónu Google Pixel 8 Pro. Pokiaľ sa teda budeme spoliehať na to, že obrázky sú pravé, tak už aj Pixel 8 Pro by mal dostať plochý 6,7-palcový OLED displej s variabilnou obnovovacou frekvenciou od 1 do 120 Hz. 

Okrem plochého displeja je na obrázkoch vidieť aj zaoblenejšie rohy telefónu, vďaka čomu sa bude telefón lepšie a pohodlnejšie držať. Pixel 8 Pro údajne bude mať rozmery 162,6 × 76,5 × 8,8 mm, zatiaľ čo Pixel 7 Pro ich má 162,9 × 76,6 × 8,9 mm. Je teda vidieť, že nielen rozmery sú takmer identické, ale aj hmotnosť 213 g pri modeli 8 Pro a 212 g pri modeli 7 Pro.

Technické parametre

Pixel 8Pixel 8 Pro
Displej6,2-palcový FHD+ OLED displej so 60 Hz – 120 Hz obnovovacou frekvenciou. 2000 nitov.6,7-palcový LTPO OLED displej s 1 Hz – 120 Hz obnovovacou frekvenciou. 2400 nitov.
ČipsetGoogle Tensor G3 s Titan M2 bezpečnostným koprocesoromGoogle Tensor G3 s Titan M2 bezpečnostným koprocesorom
RAM a úložisko8 GB LPDDR5X RAM
128GB / 256GB UFS 3.1 úložisko
8 GB LPDDR5X RAM
Až do 1TB v USA a 512GB pre zvyšok sveta, UFS 3.1
Batéria a nabíjanie4575 mAh s 27 W rýchlym nabíjaním
Qi bezdrôtové nabíjanie do 18 W
5050 mAh s 30 W rýchlym nabíjaním
Qi bezdrôtové nabíjanie do 23 W
Softvérová podpora a aktualizácie7 rokov aktualizácií Androidu a bezpečnostných záplat7 rokov aktualizácií Androidu a bezpečnostných záplat
Fotoaparáty50 Mpx Octa PD širokouhlý objektív
12 Mpx ultraširokouhlý objektív
OIS a EIS
10,5 Mpx Dual PD selfie fotoaparát
50 Mpx Octa PD širokouhlý objektív
48 Mpx Quad PD ultraširokouhlý objektív
48 Mpx Quad PD telefoto objektív so Super Rez Zoom do 30x
OIS a EIS na širokouhlom a telefoto objektíve
10,5 Mpx Dual PD selfie fotoaparát
PripojenieWi-Fi 7, Bluetooth v5.3, NFCWi-Fi 7, Bluetooth v5.3, NFC
MateriályCorning Gorilla Glass Victus displej aj zadná strana
IP68
Corning Gorilla Glass Victus 2 displej aj zadná strana
IP68
OstatnéSnímač odtlačkov prstov pod displejom, Face IDSnímač odtlačkov prstov pod displejom, Face ID

Zdroj: Droid-life

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.