Odľahčená verzia systému je určená pre najlacnejšie telefóny.

Pokým veľa majiteľov vlajkových lodí od Samsungu netrpezlivo čaká na nový Android 13, tak Google iba pred pár hodinami predstavil jeho odľahčenú verziu, ktorá je určená pre základné telefóny s Androidom. Hlavná verzia systému Android 13 bola predstavená v auguste, pričom Google sa nám teraz pripomína aj verziou Go edition.

Pripomeňme si, že Android Go edition je tu s nami už 5 rokov. Mesačne ho využíva viac ako 250 miliónov zariadení s low-endovými čipovými sadami, nízkou kapacitou pamäte RAM a internej pamäte. Práve na takýchto zariadeniach je nainštalovaná niektorá z už dostupných verzií systému Android Go.

Android 13 (Go edition) je podľa slov Googlu vytvorený pre vyššiu spoľahlivosť, použiteľnosť a prispôsobenie. Nová verzia Androidu Go prinesie viaceré vylepšenia, ktoré majú ešte viac uľahčiť používanie zariadení so slabším hardvérom a predovšetkým obmedzenou vnútornou pamäťou. Odteraz budú k dispozícii systémové aktualizácie Google Play, ktoré umožňujú telefónom dostávať dôležité aktualizácie softvéru vždy, keď je to potrebné. Tieto zariadenia tak nie sú viazané iba na hlavné aktualizácie systému Android. 

Android 13 (Go edition)Zdroj: Google

Android 13 Go edition dostáva aj jednu užitočnú funkciu, ktorá bola doteraz dostupná iba v hlavnej verzii systému. Ide o informačný kanál Objaviť od Googlu, ktorý je dokonca rozšírený v rôznych nadstavbách systému Android. Okrem toho sa do odľahčeného Androidu 13 dostáva aj Material You. Ide tak o zjednotenie dizajnového jazyka oboch verzií systému.

Material You aj do tých najlacnejších telefónov prinesie tematické farebné schémy, ktoré sa menia na základe tapiet. Okrem tohto dizajnové vylepšenia Android 13 Go edition dostane aj ďalšie kľúčové funkcie z Androidu 13. Pokiaľ aj vy používate zariadenie s Androidom Go, tak už onedlho sa môžete dočkať lepšej kontroly upozornení, alebo si budete môcť vybrať rôzne jazyky pre rôzne aplikácie. 

Prvé zariadenia s Androidom 13 Go budú predstavené v roku 2023.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.