Druhá generácia Chromecastu má zmenený dizajn a totožný koncept.

Chromecast je malé zariadenie, ktoré pripojíte k televízoru alebo inej obrazovke pomocou HDMI portu. Prístroj je bezdrôtovo pripojený do internetu a umožňuje vám posielať obsah z telefónov, tabletov alebo počítača na veľkú obrazovku. Jeho výhodou je nízka cena a rastúci zástup kompatibilných aplikácií. Vďaka ním Chromecast nemusí zrkadliť obraz z mobilného zariadenia, ale obsah sťahuje z internetu (YouTube, Spotify, HBO Go atď.). V určitých prípadoch je však k dispozícii aj funkcia zrkadlenia obrazu.

Dve zariadenia z rodiny Chromecast

Dve zariadenia z rodiny Chromecast

Google sa pochválil, že do včerajšieho dňa predal viac ako 20 miliónov kusov. Spoločnosť zároveň predstavila druhú generáciu, ktorá má výrazne zmenený dizajn, avšak využíva totožný koncept. Chromecast druhej generácie má tvar puku, ku ktorému je pripojený HDMI kábel. Novinka ponúka oproti predchodcovi najmä rýchlejšie pripojenie do Wi-Fi, čo oceníte pri streamovaní obsahu z internetu. Funkcionalita sa nemení, Google však kompletne prerobil mobilnú aplikáciu a pridáva podporu ďalších služieb.

nexus6P_15

Hlavným vylepšením druhej generácie je Wi-Fi modul

Nová verzia sa bude predávať za 35 dolárov, rovnako ako prvá generácia. Zariadenie využijete aj na hranie. V tomto prípade budú výpočty prebiehať v telefóne, resp. tablete a obraz sa bude iba zrkadliť. Pre porovnanie, Apple oznámil nový set-top box Apple TV, ktorý bude fungovať aj ako herná mikrokonzola (výpočty budú prebiehať priamo v Apple TV). Jeho americká cena je 149 dolárov a viac.

nexus6P_18

Obraz sa na veľkú obrazovku zrkadlí priamo z telefónu

Google oznámil aj druhý prírastok do rodiny Chromecast zariadení. Chromecast Audio využíva koncept streamovania obsahu z internetu, avšak v tomto prípade neposiela hudbu na externú obrazovku, ale priamo do reproduktora, resp. hudobného systému. Zariadenie sa k audio technike pripojí pomocou 3,5 mm, RCA alebo optického konektora a podporuje aj synchronizáciu prehrávania hudby naprieč viacerými izbami. Cena tejto verzie je taktiež 35 dolárov.

nexus6P_20

Chromecast Audio je samostatné zariadenie, ktoré je určené ako doplnok k audio systémom

Chromecast aj Chromecast Audio sú v predaji v Amerike a ďalších 16 krajinách. Cenu a dostupnosť pre náš trh nepoznáme.

nexus6P_19

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit