Tým je ich odolnosť.

Google si nechal patentovať technológiu, ktorá súvisí so skladateľnými počítačmi. Do tohto segmentu patria nielen nedávno predstavené koncepty skladateľných smartfónov, ale aj hocaké skladateľné zariadenia, ktoré sa možno objavia v budúcnosti na trhu. O patente informuje portál mysmartprice.

Skladateľné displeje majú dnes jeden hlavný nedostatok a tým je ich odolnosť, resp. životnosť. Výrobcovia sa snažia vymyslieť spôsob, ako dosiahnuť, aby displeje vydržali časté ohýbanie a práve tento problém by mal riešiť patent od Googlu. A pokiaľ sa osvedčí jeho praktický prínos, Google by mohol zarábať na každom skladateľnom zariadení a to aj napriek tomu, že nevyrobí vlastný produkt.

Google sa v snahe vyriešiť spomenutý nedostatok pozrel na skladateľné displeje z hľadiska fyziky a tradičného inžinierstva. Zamyslel sa nad tým, ako si poradiť s tlakovým a ťahovým napätím, ktoré sa vytvára pri ohýbaní displeja. Tieto sily môžu totiž pri opakovanom ohýbaní poškodiť komponenty displeja a tiež aj dosky plošných spojov. Faktom je, že rovnaký problém riešili aj naši predchodcovia v minulosti, keď sa snažili zmenšiť tradičný luk. Vtedy sa im to podarilo kombináciou dreva a zvieracej kože.

Patent Googlu. Zdroj: mysmartprice

Špeciálna vrstva má zabrániť poškodeniu z ohýbania

Google v prípade ohybných displejov nevyužije zvieraciu kožu, avšak princíp ostáva zachovaný. Základom jeho riešenia je špeciálna mechanická vrstva, ktorá je umiestnená paralelne k displeju a chráni komponenty pred poškodením takým spôsobom, že im zabraňuje, aby sa ohli viac, ako je zdravé.

Totiž, každý ohybný komponent má polomer ohybu, ktorý definuje, ako moc sa môže ohnúť. Problém je, že pokiaľ spojíte niekoľko komponentov do viacerých vrstiev, tento polomer sa zväčšuje – samotná doska plošných spojov sa môže napr. ohnúť tak, aby jej polomer ohybu nebol menší ako 6-násobok hrúbky. V prípade viacvrstvového riešenia sa však tento parameter zvýši na 12-násobok hrúbky.

Google definuje tri spôsoby implementácie mechanickej vrstvy. Jedno riešenie využíva nízkorozťažné vlákna, ďalšie riešenie je založené na použití nikel-titánovej zliatiny a posledné riešenie zabraňuje prílišnému ohýbaniu pomocou pokročilých gélových materiálov. Vo všetkých troch prípadoch však platí, že mechanická vrstva má zabezpečiť, aby sa skladateľné zariadenie počas ohýbania nepoškodilo a fungovalo dlhodobo.

Patent Googlu: Zdroj: mysmartprice

Zdroj: mysmartprice.com

Prečítajte si aj:

Skladateľný smartfón od Samsungu: Aká bude cena a kedy príde na trh?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit