Vďaka novej funkcii aplikácie Google Správy už nenaletíte podvodníkom tak jednoducho.

Služba Google Správy patrí medzi najviac využívané komunikačné platformy určené pre SMS či RCS komunikáciu. V mnohých smartfónoch ide o predvolenú službu na tento účel, no nielen to spôsobilo, že ju dnes využíva také množstvo používateľov. Jej funkcie a tiež bezpečnostné prvky si získali obľúbenosť na viacerých trhoch a nové funkcie neustále pribúdajú.

Novinka, ktorá príde do aplikácie Google Správy, sa má týkať odkazov. Aj vám totiž do správ pravdepodobne prišiel nejaký internetový odkaz. A či už išlo o odkaz od vášho známeho alebo z čísla, ktoré dôverne nepoznáte, vždy je tu riziko, že odkaz bude nakoniec škodlivý. Práve tento spôsob napadnutia smartfónu a bezpečnosti používateľa totiž najčastejšie využívajú podvodníci, ktorí posielajú falošné odkazy.

Aplikácia Google Správy vás na odkaz upozorní

Prišla vám niekedy do smartfónu správa, ktorá sa tvárila že je z vašej banky a obsahovala odkaz, pričom vyzerala podozrivo? Alebo dokonca z pošty, kde tvrdili, že vám pozastavili balík a je potrebné ísť na stránku v odkaze? S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o podvod, kedy sa útočníci snažili využiť techniku známu ako phishing. Odoslali vám falošný odkaz, v rámci ktorého ste zadali svoje prihlasovacie alebo platobné údaje, ktoré si oni už prevzali.

Aplikácia Google Správy však teraz prichádza s riešením, ktoré by vás od náhodného otvárania odkazov zo správ mohlo odradiť. Ak vám totiž príde správa s odkazom od neznámeho odosielateľa, ktorého ste si neuložili do kontaktov, ešte pred otvorením odkazu vás aplikácia upozorní. Aby ste ho mohli otvoriť, musíte tak zaškrtnúť políčko s tým že rozumiete, že to môže znamenať riziko.

Ako vyplýva zo zatiaľ dostupných informácií, Google mal túto funkciu implementovať do SMS aj RCS správ. Pôvodne sa totiž rozprávalo o tom, že upozornenie na možné riziko pri odkazoch sa bude zobrazovať len pri novších RCS správach. Google sa však zrejme rozhodol ochrániť aj používateľov, ktorí stále využívajú starší SMS štandard. Aj v prípade útočníkov a pokusoch o phishing sa totiž stále často využíva práve tento štandard.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.