Herná platforma bude aj naďalej rásť, Google v nej stále vidí potenciál.

Ako uvádza portál The Verge, Google nechce službu degradovať, no zároveň sa nechystá byť priamym konkurentom Sony či Microsoftu. Stadia však má svoje slovo a má čo na poli hráčov čo povedať. V tomto roku sa bude sústrediť na to, aby hry v jej portfóliu pribúdali. Aktuálne ponuka obsahuje veľké tituly, ktoré patria medzí AAA hry, konkurencia je ale silnejšia.

Prvotné informácie o tom, že Stadia postupne upadne boli dementované prostredníctvom denníka Business Insider. Takisto podľa interných informácií služby ide len 20 % financovania do tzv. consumer sektoru, teda pre spotrebiteľov. Zvyšok Google investuje do technologického zázemia streamovania služby. Herný výkon serverov je jedna záležitosť, väčšou výzvou je však dosahovanie nízkej latencie. Pri strategických hrách to nemusí byť taký problém, avšak akčné hry vyžadujú bezchybný streaming.

Správy, ktoré sa vynorili okolo Stadie, nie sú vymysleným problémom. V minulosti totiž Google vytvoril vlastný tím vo forme herného štúdia na vytváranie vlastných hier. Teraz sa ale viac sústredí na poskytovanie technologického zázemia a kompatibility pre tretie strany. Podobne, ako služba NVIDIA GeForce Now, ktorá umožňuje streamovanie hier, no tie musíte mať zakúpené inde, v podporovaných obchodoch. NVIDIA má ale tento biznis dobre rozbehnutý a v priemere pribúdajú desiatky hier mesačne, ktoré sa dajú hrať cez túto službu.

My máme so službou skúsenosti a hra sa snaží byť za každú cenu plynulá, čo má ale dôsledok na kvalitu grafiky. Niekoľko sekúnd sa môže prejavovať rozrastrovaná grafika, kým bude spojenie dostatočne rýchle na to, aby ste mali vykreslený kvalitný obraz. Celkovo je však služba použiteľná a takmer určite bude úzke hrdlo vaše pripojenie v domácnosti alebo router, ktorý používate. Tu sa totiž preverí, či máte dostatočne rýchly router, alebo iba základný model na nenáročné surfovanie.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.