Vyhľadávanie na Googli vám pomôže rozpoznať stránky s pochybnou reputáciou.

Gigant v oblasti inzercie a vyhľadávaní to oznámil vo svojom príspevku. Pointou je, aby ste nenaleteli na stránky so zavádzajúcim alebo klamlivým obsahom. Ide o princíp fact-checkingu priamo vo vyhľadaní, na základe ktorého sa rozhodnete, či chcete daný web navštíviť.

Výsledky vyhľadávania zobrazia pri jeho nadpise tri zvislé bodky. Tie po kliknutí zobrazia plávajúci panel s ďalšími informáciami. Vyskúšali sme novo ohlásenú funkciu, no zatiaľ z nej máme zmiešané pocity. Ako je vidno na obrázku, o webe Badatel sme sa veľa nedozvedeli. Pritom ide o rizikový web z pohľadu obsahu článkov a na webe Konšpirátori je na 12. priečke z pohľadu rizikovosti nepravdivých informácií.

google vysledky hladania rt.comZdroj: TOUCHIT

Od Googlu by sme čakali viac ako len informáciu, kedy stránku prvýkrát indexoval. Podobne ako napríklad na ďalšom obrázku, ktorý uvádzame a obsahuje informáciou o Wikipedii. Je jasné, že spočiatku nebude obsiahnutá väčšina stránok. Skúšali sme zadávať do vyhľadávania rôzne stránky, no v našom prípade bez požadovaného výsledku. Je síce pekné, že sme sa dozvedeli faktické stránky o serveri www.wikipedia.com, no tieto informácie poznáme. Viac by nás zaujímala informácia o Wiki.ru prípadne iných stránkach.

Všimnite si ale, že v prípade vyhľadávača DuckDuckGo pri vyhľadaní spojenia RT.comm sme dostali detailnejší popis, o akú stránku ide. Vyhľadávač správne poznamenal že ide o Ruskom kontrolovanú televíziu. Budeme dúfať, že informácií v tomto duchu bude pribúdať aj pre menej známe weby a rovnako aj na Googli, ktorý nám dal úplne iné výsledky hľadania a stránka ruského spravodajstva sa nám na prvej stránke vyhľadávania ani nezobrazila. Dokonca ani v režime Inkognito.

duckduckgo vysledky hladania RT.comZdroj: TOUCHIT

Google nemá za cieľ cenzurovať informácie, no chráni používateľov pred rizikovými stránkami. Je to prístup, ktorý bude do budúcna vyžadovať balans. Na jednu stranu chceme čo najobjektívnejšie výsledky hľadania, avšak na druhú stranu chceme byť chránený proti nevhodným webom. Nemusí ísť o ruskú televíziu. Stačí, aby ste narazili na stránku odporúčajúcu nevhodný spôsob liečenia pre vás a môžete si poškodiť ešte viac. Takýchto stránok je na internete množstvo a nevedno, prečo konkrétni ľudia tvoria tento typ obsahu (mimo vidiny priameho zisku pri kúpe odporúčaných produktov).

google fact checking animaciaZdroj: Google

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.