V budúcnosti už kódy nebudeme zadávať.

Verifikáciu v dvoch krokoch považujeme dnes za nutnosť, ak si chcete naozaj ochrániť vaše používateľské účty. Jej princíp spočíva v tom, že prihlásenie pomocou hesla potvrdíte zadaním číselného kódu, ktorý má časovo obmedzenú platnosť. Obvykle ho generuje mobilná aplikácia, takže k prihláseniu potrebujete mať pri sebe smartfón.

Jednou z aplikácií, ktorá kódy generuje a túto funkciu podporuje, je Google Authenticator. Google túto aplikáciu aktualizoval a okrem nového dizajnu priniesol aj podporu hodiniek so systémom Android Wear. Vďaka tomu si môžete prihlasovací kód skontrolovať aj pomocou hodiniek.

Google zároveň pracuje na technológii, ktorá umožní potvrdiť prihlásenie v dvoch krokoch aj bez nutnosti zadávať číselný kód. Funkcia je zatiaľ dostupná iba pre vývojárov a aktuálne vyžaduje špeciálny USB kľúč FIDO U2F Security Key s podporou NFC technológie. V budúcnosti sa tak možnože dočkáme aj toho, že namiesto zadávania kódu bude stačiť iba ťuknutie na displej zariadenia, ktorým potvrdíte svoju identitu.

Zdroj: Google

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit