Keď otvoríte novú stránku vo webovom prehliadači, predchádzajúca otvorená stránka sa zvyčajne vyradí z pamäte.

Môže sa tak jednať o uložené snímky, ale aj ďalšie údaje. Pokiaľ stlačíte krok späť, prehliadač musí znova načítať väčšinu požadovaného obsahu. Vývojári prehliadača Google Chrome experimentujú s novou „vyrovnávacou pamäťou späť / dopredu”, ktorá by okamžite načítala predchádzajúcu stránku.

V príspevku na stránkach vývojárov Google, vedúci pracovník vývoja prehliadača Chrome, Addy Osmani potvrdil, že jeho tím pracuje na vývoji nového typu vyrovnávacej pamäte a verí, že snaha o vytvorenie rýchleho navigovania v prehliadači Chrome, bude úspešné.

Jednoducho povedané, keď kliknete na nový odkaz na stránke, nová funkcia udrží pôvodnú stránku zmrazenú v pamäti. Ak stlačíte krok späť, zmrazená stránka sa okamžite obnoví. Tím vývojárov prehliadača Chrome predpokladá, že toto vylepšenie pomôže zlepšiť výkon na zariadeniach s Androidom až o 19%.

Je dôležité poznamenať, že Chrome nie je jediný prehliadač, ktorý experimentuje s týmto konceptom. Firefox už pomerne dlhý čas používa ukladanie stránok do vyrovnávacej pamäte. Táto funkcia sa datuje od doby Firefoxu vo verzii 1.5, ktorý bol vydaný už v roku 2005. V tomto prípade funkcia ale nefunguje správne pre HTTPS servery. Dokonca aj prehliadač Safari podobnú funkciu využíva už od roku 2009.

Nová funkcia pre prehliadač Chrome je stále v počiatočnej fáze vývoja a stále existujú bezpečnostné problémy, ako aj problémy s kompatibilitou, ktoré je potrebné vyriešiť. Na druhej strane je potešujúce, že sa bude vo väčšej miere využívať až absurdne veľká pamäť RAM, ktorú moderné Android smartfóny dostávajú do svojej výbavy.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter odporúča: Nova Launcher do každého (môjho) smartfónu s Androidom

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.