V tejto časti, pravidelného seriálu Redakcia odporúča, sa chcem v krátkosti venovať jednej aplikácii, ktorá ma vo svete Androidu sprevádza už niekoľko rokov (od roku 2012).

Počas pomerne dlhého obdobia som mal možnosť vyskúšať aj veľké množstvo ďalších alternatívnych spúšťačov, ale vždy som sa vrátil práve k Nova Launcheru. Alternatívne spúšťače umožnia ovládať Android smartfóny všetkých značiek rovnakým, požadovaným spôsobom a používateľskému prostrediu dávajú jedinečný vzhľad a nové možnosti.

Nižšie na obrázkoch je vidieť iba minimálne rozdiely v prostredí medzi nadstavbou od Sony na Xperii XZ2 Compact a Nova Launcherom, pričom Nova umožňuje meniť používateľské prostredie s takmer neobmedzenými možnosťami. 

To že som nakoniec vždy skončil pri Nove, bolo spôsobené hlavne tým, že tento launcher ponúka najkomplexnejšie nastavenie či už domácej obrazovky, menu, zoradenia aplikácií do zložiek či úpravu doku s aplikáciami a to všetko je možné doladiť do posledného detailu. Za posledné roky vývoj aplikácie tak napredoval, že sa vzdialila ostatným, podobným spúšťačom a momentálne si vytvorila vlastnú extraligu.

Je samozrejme veľa kvalitných spúšťačov, no na nich mi vždy niečo chýbalo. Buď nemajú potrebnú plynulosť prostredia alebo neponúkajú niektoré funkcie z Novy, ktoré jednoducho „musím mať „. Pre niekoho môže byť top spúšťač napríklad aj Apex Launcher, Microsoft Launcher prípadne POCO Launcher, ako aj veľa ďalších. Dokonca pri vlajkových modeloch roka 2018, som si vždy do smartfónu nainštaloval Nova Launcher, práve kvôli zvýšenej plynulosti a lepším možnostiam ovládania a práce s widgetmi, ktoré sa dajú jednoducho roztiahnuť aj na celú obrazovku, úplne po okraj.

Nova Launcher výrazne vylepšuje aj prácu s gestami a za obrovskú výhodu považujem možnosť zálohovať nastavenia prostredia na preferované lokálne, či online úložisko. Za niekoľko rokov hľadania, toho správneho dizajnu a rozloženia aplikácií na Domovskej obrazovke, vždy počas aktivácie nového zariadenia siahnem po zálohe Nova Launcheru, ktorú mám uloženú na Google disku a behom pár sekúnd mám ikony na správnom mieste, správnej obrazovke a widgety sú rozmiestnené presne tam, kde ich chcem mať.

Za najpraktickejší doplnok launchera považujem aplikáciu Sesame, ktorá výrazným spôsobom rozširuje možnosti pri dlhom stlačení ikony na pracovnej ploche smartfónu. Rôzne nadstavby, napríklad od Sony alebo Samsungu, ponúkajú pri dlhom stlačení častokrát iba možnosť odinštalovať aplikáciu, prípadne jednu základnú funkciu. Sesame túto ponuku pri dlhom stlačení výrazne dopĺňa a plná verzia tejto aplikácie naozaj stojí za malú investíciu.

Alternatívne launchery alebo spúšťače vedia vo veľkej miere vizuálne prepracovať používateľské prostredie a upraviť aj vzhľad ikon a práve Nova Launcher má aj veľmi bohatú ponuku balíčkov s ikonami, ktoré je možné stiahnuť bezplatne z Obchodu Play.

Pokiaľ vám nejaká funkcia v smartfóne chýba, tak práve alternatívny Launcher ju môže bez problémov doplniť. Výhodou launcherov je hlavne ich jednoduchá inštalácia, bez potreby zásahu do systému formou rootu. Podrobnejšie sme sa alternatívnym launcherom venovali aj v seriáli Začíname s Androidom.

Pokiaľ chcete vyskúšať Nova Launcher s doplnkami, použite linky nižšie. 

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte tu.

Prečítajte si aj:

Mišo odporúča: Notebook Lenovo, ktorý ma nikdy nesklamal, klop, klop

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.