Akčné kamery sú výborné zariadenia pre široké spektrum používateľov, ktorí ich môžu mať neustále pri sebe a zaznamenávať tak každý dôležitý okamih. Výnimkou nie sme ani my.

Počnúc testom DJI Osmo Action sme akčnú kameru nosili neustále vo vrecku. Často je to rýchlejšie a lepšie riešenie na tvorbu videí a fotografií ako smartfón. Vo vrecku to až tak neprekáža, veď nová GoPro 8 má rozmery iba 66,3 × 48,6 × 28,4 mm. Tento test sme začali porovnávaním s konkurenciou, ale aj predchodcom, ktorého sme v recenzii vychválili. Sedmička od GoPro je totiž stále perfektný stroj, na tom sa nič nemení!

Počas testu DJI Osmo Action sme si zvykli na veľký dotykový displej vzadu a malý náhľadový, no plne farebný displej vpredu. GoPro 8 ponúka iba jeden farebný/dotykový displej, ktorý je ale menší + jeden stavový displej vpredu, kde sa zobrazujú nastavené parametre, čiže klasika.

Čo sa týka spracovania, tak dizajn je už niekoľko rokov rovnaký, ale pár zmien sa predsa len udialo. V prvom rade sú to integrované úchyty priamo do tela kamery, takže už nepotrebujete na uchytenie k príslušenstvu používať rámik. Úchyty sa dajú v prípade poškodenia ľahko vymeniť. Ďalšou zmenou je zjednotený otvor, teda iba jedny dvierka, pod ktorými nájdete vymeniteľnú batériu, slot pre microSD kartu a USB-C port. Ak chcete pripojiť káblové príslušenstvo, dvierka sa dajú ľahko odstrániť.

Nová osmička je výborná, ale ako majiteľov sedmičky by nás asi nepresvedčila.

Nová osmička je výborná, ale ako majiteľov sedmičky by nás asi nepresvedčila. Zdroj: GoPro

Do ruky sadne ako uliata, príslušenstva je k dispozícii veľa, ale čo sa zmenilo vo vnútri? Interne sme nazvali osmičku ako „Hero 7 2.0“, nakoľko ide prevažne o evolučné vylepšenia. O spracovanie obrazu sa stará známa čipová zostava GP1, CMOS snímač má rozlíšenie 12 Mpx, pričom dokáže zaznamenávať 4K video so 60 snímkami za sekundu s aktívnou stabilizáciou. V prípade 4K a 2,7K videa je dátový tok 100 Mbps. Najviac sme sa tešili na modernizovanú stabilizáciu obrazu HyperSmooth 2.0 a vylepšené TimeWarp videá. Stabilizácia je skvelá, čo sa nám potvrdilo takmer ihneď, no extra veľký rozdiel oproti predchodcovi to nie je. Opakom je však režim TimeWarp 2.0, ktorý dokáže video automaticky spomaliť a zrýchliť, bez vášho zásahu – ale regulovať to viete. Počas natáčania stačí spomaliť chôdzu/pohyby a video sa spomalí tiež – funguje to výborne a výsledky sú skvelé.

Samotné video má bohaté možnosti nastavenia rozlíšenia + snímkovej frekvencie a výsledok je v každom režime perfektný, to vám môžeme garantovať. Potešili nás aj tri integrované mikrofóny s potláčaním okolitých ruchov – interný audio záznam je použiteľný. Najčastejšie sme natáčali vo formáte 4K/30fps s plnou stabilizáciou a max. šírkou záberu, teda SuperView (16 mm). V ponuke je aj – Wide (16-34mm), Linear (19-39mm) alebo Narrow (27mm). Oceniť musíme aj lepšiu kvalitu foto/video výstupu v zhoršených svetelných podmienkach – teraz je to pozerateľné. Potešil nás aj režim NightLapse Video, teda nočný časozber, ktorý vie ponúknuť prekvapivo pútavé výsledky. Napokon nechýbajú ani spomalené videá, max. 1080p/240 fps (8-násobné spomalenie).

V menu sme ocenili novú funkciu, tzv. podkategórie, ktoré si vopred nastavíte a počas akcie prepínate podľa potreby. Samozrejmosťou zostáva manuálne nastavenie parametrov obrazu podľa potreby – ProTune.

V menu sme ocenili novú funkciu, tzv. podkategórie, ktoré si vopred nastavíte a počas akcie prepínate podľa potreby. Samozrejmosťou zostáva manuálne nastavenie parametrov obrazu podľa potreby – ProTune., Zdroj: GoPro

Spomenúť treba aj režim LiveBurst, ktorý vytvára buď 90 snímok za sebou alebo krátku 4K videosekvenciu, pričom viete vytvárať aj originálne videá na Instagram – v prednastavenom režime spustíte 15 alebo 30-sekundové video vhodné do Instastory. Otáčanie obrazu je plne automatické. Režimy sú dobre použiteľné a praktické. Osmička tvorí aj krásne fotografie, a to najmä vďaka novému režimu SuperPhoto a vylepšenému HDR. Snímky majú veľmi pekné a živé farby + slušné detaily. K dispozícii je aj jednoduché zoomovanie a možnosť fotiť do RAW formátu.

GoPro Hero 8 Black

GoPro Hero 8 Black, Zdroj: GoPro

Z pohľadu konektivity zostáva všetko po starom, základom je Bluetooth, Wi-Fi a nechýba ani GPS modul, ktorý zaznamenáva rôzne údaje. Do videa je možné vložiť cez aplikáciu v PC telemetriu. Pridružená mobilná aplikácia je rovnaká, teda bezplatná GoPro App, cez ktorú môžete kameru konfigurovať, sťahovať z nej súbory do telefónu, a tiež spustiť livestream na sociálne siete vo Full HD kvalite.

Na záver dodajme, že vymeniteľná batéria má kapacitu 1220 mAh a priemernú výdrž okolo 1,5 hodiny nahrávania 4K videa. Záleží to však od mnohých okolností. Nabíjanie trvá okolo 2,5 hodiny. A nezabudnite, kamera je odolná voči vode (do hĺbky 10 m) a prachu.

Zapožičal: Alza.sk

Cena: 408,90 €

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE