Modely Mars a Venus sú niečo neobvyklé a priaznivci sci-fi dostávajú vizuálnu extázu.

Väčší označený ako Mars sa podobá na príšeru z Half-Life alebo tematicky akoby vypadol z filmu Lost in Space. Malý Venus akoby z Hviezdnych vojen ušiel.

Mars

Na fotografiách vo verzii Sci-fi Blue s rozkladacími nohami. Môžete si ho postaviť do zloženej pozície alebo mu nohy vystrieť a tak ho vyvýšiť. Toto by mala byť jeho základná poloha, najmä ak ho budete chcieť nabíjať alebo k nemu pripájať zvukový vstup cez audio kábel a 3,5 mm konektor. Jeho „postavenie na nohy“ zároveň zlepšuje stabilitu celého reproduktora a gumové podložky ho držia stabilne na mieste aj na nerovnom povrchu.

Káble vedú zospodu a je to dobre vymyslené riešenie. Z boku by to kazilo celkový vzhľad a vzadu je basový menič. Reproduktor má teda samostatný výškový a samostatný basový menič, ktoré vytvárajú vhodnú zvukovú kombináciu s výkonom až 20 W. Nie je to vyslovene dunivé, no je to rozhodne dobrý doplnok a získate lepší zvuk ako z jedného širokospektrálneho meniča.

Tým, že sa dajú reproduktory Mars spojiť dva dokopy, nemusíte rozmýšľať, kam vedú káble a ako ich rozostaviť. Na bezdrôtový prenos sa používa Bluetooth 5.0. Pripojenie je jednoduché a bez najmenších komplikácií. Kto by chcel dva reproduktory, má možnosť ich spojiť dokopy a vytvoriť tak stereo režim aj bez potreby inštalovať nejakú aplikáciu.

Svetelné efekty sa dajú vypnúť jedným tlačidlom. Reproduktor má podsvietenie v závislosti na verzii. Model vo verzii Sci-fi Blue má modré. K dobru mu treba pripísať aj to, že tu nie je žiadne blikanie s výnimkou párovania, aj to nebliká celý reproduktor. Čiže vyzerá to dobre a bez okolkov povedané to nie je taká kolotočarina. Telo má zo zinkovej zliatiny a už podľa hmotnosti pocítite, že ide o solídny kus reproduktora. Váži až 1,6 kg.

Pri vyššej hlasitosti a silnejšej intenzite nízkych tónov sa viditeľne rozkmitá aj basový menič. Zvukovo to nie je Sonos alebo Bose, nakoniec ale ani ten najhorší čínsky reproduktor. Treba zobrať do úvahy, že je to reproduktor pre zanietených hráčov alebo zberateľov.

Vhodný je aj pre deti. Jeho zvuk hrá dobre, a má aj špeciálne zvukové efekty pri zapínaní alebo párovaní atď. Robotické ozvučenie by však mohlo byť tichšie alebo aspoň nastavené podľa hlasitosti reproduktora. Ale toto je prípad takmer všetkých reproduktorov. Jedinú výhradu smerujem k dotykovému ovládaniu.

Je príliš citlivé a ak sa reproduktora dotknete zvrchu, takmer určite sa chytíte dotykovej plochy a zmeníte hlasitosť. Postupne sa dá prísť na spôsob nastavenia po podsvietenej dotykovej ploche, no cez mobil je to istejšie.

Cena: 199 eur

Venus

Menší ale silný s výkonom 10 W. Nakoniec aj lacnejší ale stále je tu možnosť spárovať si dva modely Venus do True Wireless Stereo režimu, aký používajú bezdrôtové slúchadlá. Takisto využíva zinkovú zliatinu a je to ozaj odolný reproduktor, dokonca aj proti poliatiu tekutinou.

Batéria vydrží polovičný čas oproti modelu Mars, teda 10 hodín. Takisto sa nabíja cez USB-Ca konektor je na spodnej strane. Avšak tu už nie je možnosť prepojiť ho cez audio kábel. Toto asi nebude mnohým z vás nejako citeľne chýbať.

Na reprodukciu zvuku využíva jeden reproduktor s basovým rezonátorom v zadnej časti. Koncept podobný väčšiemu reproduktoru.

Ovládanie pomocou tlačidiel je absolútne jednoduché na pochopenie, nie je tu rozdiel od zabehnutých štandardov tým, že ide o sci-fi reproduktor. Nakoniec aj jeho zvukový prejav je veľmi dobrý. Keď zoberiete do úvahy, že toto je jeden z menších reproduktorov na trhu, prakticky sa mu nedá nič vytknúť.

Takisto nechce byť konkurencia pre drahšie multimediálne reproduktory, ktoré majú podstatne viac meničov. To ale nechce byť žiadny reproduktor takýchto rozmerov. Párovanie aj používanie je bez najmenších problémov. Škoda len opäť hlasnejších ozvučovacích efektov.

Cena: 89,90 eur

Verdikt

Gravastar Mars je naozaj unikát, nielen spracovaním v osobitom štýle, ale aj tým ako to celé vyzerá. Takto vyzerajúci reproduktor by ste určite nečakali. Hrá dobre, vyzerá dobre a toto je ideálny darček nielen pre deti. Po tme so svetlami a pri hraní hry alebo pozeraní filmu, to bude pre mnohých správna atmosféra.

Gravastar Venus je malý šikovný reproduktor, ktorý sa podobá na väčšie jablko. Skoro by ste ho schovali do dlane. Takisto hrá dobre a má LED podsvietenie.

Väčší reproduktor je majestátnejší aj to vyzerá ako nejaká cudzia bytosť, to len ako subjektívna preferencia.

Zapožičal: NAY

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Realme 8 Pro: Super AMOLED a 50 W nabíjanie. Oplatí sa? (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.