Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Grilovanie k letu už neodmysliteľne patrí. Poradíme vám, ako grilovať zdravšie, aby ste si nielen pochutili, ale cítili sa dobre a navyše neohrozili vašu snahu schudnúť alebo si štíhlu postavu udržať.

Tiež patríte k milovníkom letného grilovania? Potom mám pre vás dve správy. Začneme tou zlou, grilovanie nepatrí medzi najzdravšie úpravy pokrmov, pretože sa počas neho môžu vytvárať nevhodné zlúčeniny. Tieto procesy vznikajú prevažne grilovaním mäsa a mäsových produktov, ale nevyhýbajú sa ani grilovanej zelenine.

Prejdime k tej druhej správe. Našťastie pre nás bude o niečo pozitívnejšia. Tvorbu nezdravých zlúčenín môžeme zásadne obmedziť, ak dlhšiu dobu, najlepšie cez noc alebo aspoň niekoľko hodín mäso marinujeme v tekutých zmesiach bylín a korenia. Platí to predovšetkým o rozmaríne, kurkume a tymiane, ale nápomocný je aj cesnak, oregano a mnoho ďalších.

„Pamätajte, že čím viac mäso grilujete, tým väčšia koncentrácia škodlivých látok sa v ňom tvorí, takže dávajte prednosť mäsu menej alebo stredne prepečenému. Opatrne však s hydinovým mäsom, ktoré sa pri letných teplotách ľahko kazí a po pohodovom posedení s priateľmi hrozí možnosť bakteriálnej nákazy,“ upozorňuje Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR, http://www.naturhouse.sk.

Grilované mäso nejedzte s chlebom ani pečenými zemiakmi, aby ste obmedzili tvorbu karcinogénnych zlúčenín, ktorú podporuje kombinácia tuku, bielkoviny a sacharidov. Radšej si ugrilujte kopec zeleniny, ktorú vzhľadom k možnej tvorbe akrylamidov doplňte ešte čerstvou zeleninou. Grilujte huby, cibule, paradajky a cukety, ktoré môžete zabaliť do alobalu a preložiť ich sušenou šunkou. Pre zmenu môžete grilovať polentu alebo kukuričnú tortilu.

Ugrilujte si aj dezert

Namiesto zmrzliny vytvorte kebaby s ananásom, hruškami, nektárinkami, jahodami alebo dokonca aj červenými melónmi. Rozpusťte 70% čokoládu a pokvapkajte ovocné špízy horúcou čokoládou.

Zásobte sa antioxidantmi

Po jedle si dajte pohár s bobuľovým ovocím a namiesto alkoholu popíjajte jemný zelený alebo biely čaj. Že je na neho v lete príliš horúco? Tak skúste ľadový. Rovnako tak poslúži džbánok s nápojom s výťažkami zo zeleného čaju INFUNAT, do ktorého ste na dochutenie pridali krájanú limetu, pomaranč alebo citrón, vložili mätu alebo medovku zo záhradky a prípadne doplnili trochou ľadu. Na grilovanie si rozhodne pribaľte kapsule so zeleným čajom a plodmi acai MIVINAT ACAI, ktoré sú mimoriadnym antioxidantom schopným značne neutralizovať škodlivé zlúčeniny.

Pozor na zakúpené dresingy a barbecue omáčky. Spravidla majú v sebe mnoho cukru. Ľahko si vytvoríte vlastnú verziu z balzamika, cesnaku, bazalky a olivového oleja. Namiesto červeného mäsa zmixujte lososa s horčicou. Pridajte šalotku, estragón alebo inú dostupnú bylinku, soľ a čierne korenie. Vytvorte placičky a grilujte asi dve minúty z každej strany.

„Na kuracie prsia naneste marinádu z medu, olivového oleja, cesnaku, bazalky, šafranu alebo kurkumy, tymianu, kajenského korenia, oregana, soli, šalvie a petržlenu. Až pripravíte tento plátok na grile (asi 10 minútovým opečením z každej strany), môžete byť pokojnejší. Bylinky skvelo chutnajú a hlavne vás ochraňujú,“ odporúča Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR, http://www.naturhouse.sk.

Zdroj receptov a fotiek NATURHOUSE http://www.naturhouse.sk.

Grilovaná špargľa

Suroviny: zelená alebo biela špargľa (bielu nezabudnite ošúpať), kvalitná šunka (95 % mäsa), kapary, kvalitný syr na strúhanie

Postup: Špargľu dajte povariť na 2-3 minúty do vriacej vody, potom vyberte a nechajte chvíľu vychladnúť. Špargľu následne zabaľte do plátkov šunky – hrubšie stonky špargle baľte jednotlivo, tenké stonky môžete baliť po 2 až 3 kusoch. Obalenú špargľu poukladajte do zapekacej misky, pokvapkajte trochou olivového oleja a dajte zapiecť do rúry na 10 minút na 180 ° C. Chvíľu pred dopečením posypte kaparami a strúhaným syrom a nechajte ešte 3 až 5 minút dopiecť, aby sa syr roztiekol.

Plnené šampiňóny 

Suroviny: menšie šampiňóny, kvalitná šunka (95 % mäsa), paradajky, cibuľa, kvalitný syr na strúhanie, vajíčko, balzamiková redukcia

Postup: Šampiňóny očistite a odstráňte nožičky, aby vznikol priestor pre naplnenie. Na troche olivového oleja si pripravte náplň. Na cibuľke orestujte nožičky šampiňónov, pokrájané paradajky, nakrájanú šunku, ochuťte balzamikovou redukciou a spojte vajíčkom, zmes nechajte jemne nedorobenú, pretože sa ešte bude zapekať. Pripravenou zmesou naplňte šampiňóny a dajte grilovať do rúry alebo na gril na 10 minút, potom posypte syrom a ešte pár minút grilujte, než sa syr rozpustí.

Náš tip: Rovnakou náplňou môžete naplniť aj paradajky a pripraviť tak 2 jedlá.

Plnené kalamáre 

Suroviny: čerstvé kalamáre, šunka prosciutto, syr podľa chuti (pecorino, plesňový, plátkový), cesnak, olivový olej, himalájska soľ, zmes talianskych byliniek

Postup: Kalamáre najskôr zbavte vnútorností zatiahnutím za hlavičku s chápadlami, vyberte aj kosť a zvyšok vnútorností palcom vytlačte. U väčších kalamárov môžete od hlavičky odrezať vnútornosti a hlavičku použiť pri grilovaní k uzavretiu kalamára. Pripravené kalamáre umyte a naplňte syrom a šunkou, pre chuť pridajte do náplne aj plesňový syr a na záver naplňte kalamáre cesnakom. Kalamáre naplňte do 2/3, pretože pri grilovaní sa zmenšia a náplň by vytiekla. Naplnené kalamáre ochuťte himalájskou soľou, talianskymi bylinkami, zvyšným cesnakom a polejte olivovým olejom, nechajte chvíľu odpočinúť. Kalamáre grilujte na 150-200 ° C, polejte ich zvyškom oleja a počas grilovania otáčajte, aby boli kalamáre opečené do ružova. Podávajte s grilovanou zeleninou alebo zeleninovým šalátom.

Plnený melón 

Suroviny: žltý melón, čučoriedky, maliny, biely jogurt do 3 % tuku, sušienky FIBROKI alebo cereálie FIBROKI

Postup: Melón rozpoľte, vyberte kôstky a zvyšok dužiny vydlabte a pokrájajte. Polovičky melóna naplňte vydlabanou dužinou, malinami a čučoriedkami, zalejte bielym jogurtom, ktorý môžete prisladiť lyžičkou medu a ozdobte nadrobenými sušienkami FIBROKI alebo cereáliami FIBROKI.

Značky: