Ukrajinské vládne servery sa stali terčom hackerského útoku.

Hackeri znefunkčnili servery a zanechali na nich odkaz, aby „sa báli a očakávali najhoršie“. Presnejšie: „Všetky informácie o vás sa stali verejnými, bojte sa a očakávajte najhoršie. Týka sa to vašej minulosti, prítomnosti aj budúcnosti.“. Správu priniesol magazín The Verge. Podľa hovorcu zahraničných vecí a správ z agentúry Bloomberg išlo o masívny kybernetický útok. Podľa vyjadrenia nedošlo k úniku žiadnych údajov a nebol zmenený ani obsah stránok. Hovorca ďalej uviedol, že špecialisti pracujú na obnovení IT systémov a polícia na kybernetickú bezpečnosť začala vyšetrovanie incidentu.

Vzhľadom na stupňujúce sa napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dal predpokladať pôvod útokov. Avšak podľa hovorcu, ktorý sa vyjadril pre Sky News, je nateraz veľmi skoro hľadať vinníka a robiť závery. To aj napriek tomu, že podľa neho existuje dlhá evidencia ruských útokov proti Ukrajine. Situácii s Ruskom nepomáha ani vyjadrenie šéfa zahraničného odboru EÚ Josepha Borrela. Ten povedal, že zatiaľ nemajú žiadne dôkazy o tom, kto je za útok zodpovedný, no „môžeme si predstaviť, kto za tým stojí“.

Podobné útoky boli vedené počas ruskej anexie Krymu v roku 2014. Ešte jedna podobnosť sa ponúka počas invázie do Gruzínska v roku 2008. Vtedy boli kybernetické útoky predvojom proti vpádu ruských pozemných síl na toto územie. V rámci aktuálnych útokov na ukrajinské servery boli zobrazené správy v troch jazykoch a to ukrajinčine, poľštine a ruštine.

Zdroj: Sky News

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.