Používatelia dostanú za vyťaženie bloku 12,5 bitcoinu.

Bitcoin bol navrhnutý tak, aby v jeden moment nebolo v obehu viac ako 21 miliónov bitcoinov. A aby celá sieť fungovala, je potrebné, aby používatelia dolovali kryptomenu. Takýmto spôsobom sa overujú jednotlivé transakcie – dáta je potrebné spracovať a potom potvrdiť, ide o veľmi náročné matematické úkony. Zabezpečuje sa tým funkčnosť systému.

Ťažiť bitcoiny môže prakticky hocikto, v prípade klasického domáceho stolného počítača je to však neefektívne. Viac zaplatíte za elektrinu, ako zarobíte.

bitcon_halvening_gif

Aby mali používatelia motiváciu bitcoiny ťažiť, za vydolovanie každého bloku dostanú odmenu. Pôvodne to bolo 50 bitcoinov a táto odmena sa už raz znížila na 25. Aktuálne dochádza k ďalšiemu zníženiu na polovicu, používatelia dostanú 12,5 bitcoinu po vyťažení jedného bloku.

Nie je to nič neočakávane. Systém bol takto navrhnutý už od začiatku. K zníženiu dochádza vždy po vyťažení 210 tisíc blokov a ak sa nič nezmení, posledný halvening (tak sa označuje moment, kedy sa odmena za ťažbu zníži o polovicu) nastane až o viac ako 100 rokov.

Faktom je, že komunita sa na aktuálne zníženie odmeny za dolovanie pripravovala. Aj kvôli tomu sa cena bitcoinov počas posledných týždňov zvýšila na aktuálny kurz – 1 bitcoin má hodnotu 588 eur.

Vývoj hodnoty bitcoinu. Zdroj: Coindesk.com

Vývoj hodnoty bitcoinu. Zdroj: Coindesk.com

Zdroj: TechCrunch

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit