Pevné disky zdražujú viacerí výrobcovia.

Na webe TrendForce sa objavila informácia o tom, že Seagate Technology ohlásil zvýšenie cien. Technologický gigant v tejto oblasti, Western Digital, už ceny zvýšil, no išlo o pamäťové moduly všeobecne, aj tie do SSD. Úprava cien sa nebude týkať dohodnutých kontraktov, nové objednávky však budú mať zvýšenú cenu. Rovnako sa bude odvíjať od dopytu.

Veľký dopyt po HDD je dôsledkom umelej inteligencie. Môžeme sa vrátiť o viac ako rok dozadu, kde sme informovali o poklese predaja otáčkových diskov. Faktom stále zostáva, že ich kapacita je v porovnaní s SSD obrovská a ako dátové sklady nemajú a ešte dlho nebudú mať konkurenciu.

Bežná kapacita 1 TB a vyššie v prípade SSD stále nedosahuje kapacitu otáčkových HDD v rádovo vyšších kapacitách. Seagate Barracuda 8 TB kúpite za 150 eur, SSD disk Seagate FireCuda 530 1 TB Heatsink je za 110 eur. Cenový rozdiel je viditeľný.

Aj keď ide o pomalšie disky, poskytnú priestor na dátovo náročné súbory s AI. Ak teda spočítame potrebu mať takéto disky a ich nižšiu produkciu, je orientácia cenového dopadu jasná. Do celkového súčtu sa dá zahrnúť aj inflácia.

Nárast cien je predpokladaný aj v ďalšom štvrťroku. O náraste môžeme hovoriť aj v produkcii a Seagate má v pláne zvýšiť produkciu o 5 až 10 % v druhom štvrťroku 2024. Problémy s nedostatkom produkcie neobišli ani WDC.

Tá oznámila 8. apríla zvyšovanie cien NAND flash produktov a pevných diskov. Nepriamo tým potvrdila nedostatok tohto hardvéru na trhu. Vzhľadom na pretrvávajúce problémy s dostupnosťou dodávok je predpoklad, že aj WDC bude v nasledujúcich mesiacoch ceny zvyšovať.

Zdroj: TrendForce

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.