Podujatie sa v klasickej forme neuskutoční už štvrtý rok.

Veľká herná výstava Electronic Entertainment Expo (E3) sa v roku 2023 nebude konať. Neoficiálne správy o jej zrušení najprv priniesli viaceré portály a neskôr ich definitívne na sociálnej sieti Twitter potvrdila spoločnosť Entertainment Software Association (ESA), ktorá tento veľtrh zvykne organizovať.

Asociácia konkretizovala, že všetky online aj tradičné podujatia v rámci E3 2023 sú zrušené. Dôvodom je vraj to, že výstava nevyvolala taký záujem, ktorý by stačil na jej uskutočnenie spôsobom prezentujúcim silu, veľkosť a vplyv herného odvetvia.

E3 bola kedysi významným, každoročne konaným veľtrhom zameraným na oblasť videohier, ale už pred pandémiou Covid-19 sa potýkala s klesajúcim záujmom vystavovateľov a počas nej musela tvrdo bojovať o svoje miesto pod Slnkom. E3 sa neuskutočnila v roku 2020 rovnako ani v roku 2022. V roku 2021 sa ju organizátori pokúsili priniesť v online digitálnej podobe, tento pokus ale nesplnil očakávania.

ESA sa tento rok snažila výstavu vrátiť s pomocou ďalšieho spoluorganizátora ReedPop a dokonca už schválila novinárske vstupy na podujatie, ale zdá sa, že vývojári a vydavatelia napokon stratili v toto veľké podujatie dôveru.

Napríklad Ubisoft sa začiatkom aktuálneho týždňa odhlásil z výstavy, hoci sa pôvodne zaviazal, že sa na nej zúčastní. Microsoft, Nintento, Sega, Bandai Namco Entertainment a Level Infinite svoju účasť takisto odriekli.

Kyle Marsden-Kish zo spoločnosti ReedPop pre portál TheVerge.com uviedol, že jeho firma a ESA budú spolupracovať na budúcich podujatiach E3, čo by mohlo naznačovať, že organizátori to s výstavou ešte definitívne nevzdávajú a v budúcich rokoch sa ju pokúsia znovu zorganizovať. Či sa im to po prakticky štvorročnej prestávke podarí, je ale otázne.

E3 2023 sa mala konať od 13. do 16. júna v Los Angeles. Jej tradícia siaha do 90. rokov 20. storočia, keď vznikla ako reakcia na vtedy rýchlo rastúci herný biznis a potrebu samostatného veľkého herného veľtrhu. Úplne prvá E3 sa konala v máji 1995.

Zdroj: Twitter.com, TheVerge.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.