Koncept herného kresla s haptickou, teda hmatovou odozvou sme videli na výstave CES 2022 v podaní spoločnosti Razer. Teraz s ním prichádza ďalšia spoločnosť.

Je ňou Cooler Master, ktorá predstavila herné kreslo Synk X. Výrobca tvrdí, že kreslo bude poskytovať hmatové zážitky v reálnom čase prostredníctvom konverzie zvukových vĺn s nízkou latenciou na vibrácie, ktoré vytvoria samotný efekt hmatovej spätnej väzby.

Operadlo stoličky bude možné nakloniť o 135 stupňov, vybavené bude siedmimi režimami podsvietenia a v jeho výbave má byť dokonca bluetooth pripojenie. Ovládanie bude možné zabudovaným ovládačom. Dostupné má byť v čiernej a šedej farbe. Výrobca zatiaľ neuviedol, kedy spustí predaj tejto novej hernej stoličky.

Haptická spätná odozva je už, samozrejme, využívaná aj v súčasnosti, napríklad v ovládačoch pre zariadenia virtuálnej reality či v rukaviciach Sense Glove. Určitý, hoci ochudobnený druh tohto hmatového zážitku poskytujú aj herné ovládače ku konzolám a počítačom s vibračnými motorčekmi.

Je preto prirodzené, že výrobcovia sa snažia túto technológiu implementovať aj do ďalších zariadení. Práve herné kreslá sa na to zdajú byť celkom vhodné, keďže počas hrania sú neustále v kontakte s hráčovým telom a v porovnaní s povedzme okuliarmi virtuálnej reality nejde o nič neprirodzené či unavujúce.

Konkrétne využitie haptickej odozvy je možné napríklad v pretekárskych hrách pri simulovaní nárazov či zrýchlenia autá, prípadne v strieľačkách pri zásahu hráčovej postavy.

Zdroj: CoolerMaster.com, TechRadar.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.