Herné stoličky prinášajú vyššie pohodlie v porovnaní s bežnými kancelárskymi stoličkami.

Značka Canyon má vo svojom portfóliu všemožné produkty zo segmentu herného príslušenstva. Nedávno som testoval ich headsety, ktoré ma príjemne prekvapili pomerom cena/kvalita. Tento výrobca ponúka aj viacero herných stoličiek. Vyskúšal som modely Canyon CND-SGCH2 Vigil (najlacnejšia stolička tejto značky) a Canyon CND-SGCH5 Corax (najdrahší model).

Predtým, ako sa dostanem k bližšiemu pohľadu na jednotlivé stoličky – je pravda, že tieto stoličky majú v názve slovíčko herné a sú primárne určené hráčom. Faktom však je, že ich prínos ocení ktokoľvek, kto sedí dlhé hodiny za počítačom. Zmysel teda dávajú aj ľuďom, ktorí hľadajú pohodlnejšie riešenie do kancelárie či k stolu doma v pracovni. Toto tvrdenie mám overené niekoľkoročným používaním hernej stoličky.

Canyon CND-SGCH2 Vigil: Cenovo dostupná herná stolička

Canyon CND-SGCH2 Vigil je cenovo dostupná herná stolička. Predáva sa za 125 eur, čo je približne polovičná cena v porovnaní s modelom Canyon CND-SGCH5 Corax. Nižšia cena sa prejavuje o niečo chudobnejšími možnosťami nastavenia stoličky, avšak komfort sedenia je aj napriek tomu veľmi dobrý.

Môj prvý dojem po sadnutí si na stoličku Vigil bol taký, že som si sadol do kresla. Stolička ponúka veľké pohodlie, čo je dané aj operadlom so šírkou 55 cm. Táto šírka mi subjektívne vyhovuje a to aj v porovnaní s inými kreslami a stoličkami, ktoré majú šírku na úrovni 50 cm. Pre porovnanie, stolička Corax má šírku 50 až 53 cm a ten rozdiel som cítil.

Pre úplnosť, výška operadla stoličky Vigil je 74 cm a dĺžka sedadla je 44 cm. Stolička má hviezdicovú nylonovú základňu s 5 ramenami a 60 mm polyuretánovými kolieskami. Považujem to za štandard. Nastavenie výšky sedadla zabezpečuje plynový piest, k jeho kvalite nemám pripomienky. Stolička si stabilne držala nastavenú výšku.

Vigil neumožňuje nastavenie uhla medzi operadlom a sedadlom. Niekomu to môže chýbať. Pomocou páky na regulovanie výšky sa však môžete prepínať medzi režimami, kedy je sedadlo pevne uzamknuté, resp. je voľné vzhľadom na základňu a môžete sa teda „húpať“ ako v kresle.

V porovnaní s drahšími hernými stoličkami chýba pokročilé nastavenie opierok. K dispozícii je základné nastavenie opierok, v rámci ktorého sa môžete prepínať medzi polohami „hore“ a „dole„. Avšak nastavenie výšky a natočenia, resp. nastavenie vo vertikálnom aj horizontálnom smere, chýba.

Stolička Canyon CND-SGCH2 Vigil je potiahnutá ekologickou kožou, ktorá pripomína sedadlo v automobiloch. Ľahko sa čistí a je príjemná na dotyk. Okrem toho stolička ponúka aj penovú výplň a vankúše na kríže a hlavu – ten na hlavu je odnímateľný. Všetky tieto vlastnosti sa podpisujú pod subjektívne výborný komfort sedenia.

Pre úplnosť dodám, že maximálna nosnosť stoličky je 130 kg.

  • Canyon CND-SGCH2 VigilZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH2 VigilZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH2 VigilZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH2 VigilZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH2 VigilZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH2 VigilZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH2 VigilZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Canyon CND-SGCH5 Corax: Prémiová stolička pre náročných

Canyon CND-SGCH5 Corax je najvyšší model v ponuke herných stoličiek značky Canyon. Ide o prémiovú hernú stoličku, ktorá je zameraná najmä na náročných používateľov. Pri pohľade na jej parametre som si všimol niekoľko spoločných prvkov so stoličkou Vigil a takisto aj zopár odlišností.

Corax má na pohľad kvalitnejšiu a odolnejšiu konštrukciu. Je to dané aj tým, že je vystužené 1,5 mm hrubým kovovým rámom, ktorý zlepšuje trvácnosť a stabilitu kresla. Pravdepodobne aj vďaka tejto výstuži má stolička nosnosť 150 kg a umožňuje pokročilé nastavenie operadla s rozmermi 50 až 53 cm na šírku a 85 cm na výšku.

Sedadlo má šírku 53 cm a dĺžku 50 cm. Pomocou bočnej páky si môžete prispôsobiť uhol medzi operadlom a sedadlom na úrovni 90 až 165 stupňov. Rovnako si môžete uzamknúť alebo uvoľniť náklon a húpanie sedadla s operadlom vzhľadom na základňu, ktorú tvorí 5 ramien so 60 mm kolieskami.

Medzi pokročilé vlastnosti radím aj pokročilé nastavenie opierok. Môžete si prispôsobiť ich výšku, natočenie a podľa potreby si ich posunúť dopredu alebo dozadu – jednoducho tak, aby vám ideálne vyhovovali ako opierka na vaše ruky. S touto funkciou som sa stretol aj v prípade konkurenčných herných kresiel a ide o užitočnejšiu vlastnosť, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Samozrejmosťou vo výbave ja nastavenie výšky pomocou plynového piestu. Rovnako ako stolička Vigil, aj Corax má poťah z ekologickej kože, ktorá sa ľahko čistí a je príjemná na dotyk. Nechýba ani penová výplň a vankúšiky na kríže a hlavu. V prípade tejto stoličky je bedrový vankúš väčší a odnímateľný (v porovnaní s modelom Vigil).

Komfort sedenia je v prípade tejto stoličky do veľkej miery daný tým, ako si ju nastavíte. V tomto smere zohráva veľkú úlohu práve uhol medzi operadlom a sedadlom. Ten si môžete nastaviť tak, aby sa vám na stoličke sedelo pohodlne, alebo aby ste sedeli vystreto, keď to práve potrebujete napríklad kvôli práci. V tomto smere je stolička Corax všestrannejšia ako Vigil.

  • Canyon CND-SGCH5 CoraxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH5 CoraxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH5 CoraxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH5 CoraxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH5 CoraxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH5 CoraxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Canyon CND-SGCH5 CoraxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Verdikt

Stoličky Canyon CND-SGCH5 Corax a Canyon CND-SGCH2 Vigil sme v redakcii testovali viac ako mesiac. Spoločne s kolegami sme sa zhodli na tom, že prinášajú citeľne pohodlnejšie sedenie v porovnaní s bežnými kancelárskymi stoličkami. Počas nášho testovania sme nezaznamenali nedostatky, ktoré by súviseli s kvalitou vyhotovenia, resp. konštrukcie.

Obe stoličky ponúkajú atraktívny pomer cena/kvalita. Canyon CND-SGCH2 Vigil je dobrou voľbou pre používateľov, ktorí hľadajú alternatívu ku kancelárskej stoličke. Táto stolička ponúka pohodlnejšie sedenie, pre niekoho nedostatkom však môže byť obmedzená ponuka nastavení a absencia zmeny uhla medzi operadlom a sedadlom.

Canyon CND-SGCH5 Corax je prémiovo vybavená herná stolička, ktorá v porovnaní s lacnejším modelom ponúka viditeľne kvalitnejšiu konštrukciu a viac možností nastavenia, takže bude vyhovovať aj náročným používateľom.

Canyon ponúka k herným stoličkám aj odolnú protišmykovú podložku Canyon CND-SFM01 (čierna) a Canyon CND-SFM02 (vojenský vzor). Tá chráni podlahu pod herným kreslom pred poškriabaním a odrením a pomáha predchádzať hluku a nechcenému pohybu kresla po podlahe. Rozmery podložky sú 100 × 130 cm.

Ceny: pozrite si priamo v obchodoch cez TENTO odkaz

Zapožičal: Canyon

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit