Game&Light je miniatúrna herná konzola, ktorá poslúži aj ako svietidlo.

Miniatúrnou hernou konzolou a zároveň príručným LED svietidlom je zariadenie Game&Light, ktoré sa objavilo na portáli Hackaday.io. Ten združuje celosvetovú komunitu spolupracujúcu na vývoji rôzneho hardvéru.

„Chcel som vytvoriť čo najlacnejšiu hernú konzolu, ktorá by sa dala nosiť na kľúčoch a bola ľahko dobíjateľná,“ uviedol na spomínanom portáli tvorca tohto zariadenia, vystupujúci pod prezývkou grossofabian.

Game&LightZdroj: Hackaday.io
Game&Light

Celé miniatúrne elektronické zariadenie je uložené v plastovom puzdre, vytlačenom na 3D tlačiarni. Jediné ovládacie tlačidlo sa nachádza na vrchu konzoly. Nechýba klip, ktorým sa dá pripnúť napríklad na opasok. Konzolka je poháňaná procesorom Attiny402 so štyrmi kilobajtami flash pamäte. Displej je tiež miniatúrny a má rozlíšenie 120 x 32 pixelov.

Namiesto klasickej batérie je konzola napájaná lítium-iónovým kondenzátorom, teda podobným riešením, aké bolo u radu telefónov Samsung Galaxy Note prvýkrát použité v pere S Pen telefónu Note 9. Grossofabian tvrdí, že päť minút nabíjania dodá energiu na 40 minút hrania. Nabíjanie prebieha cez microUSB port, ktorý slúži zároveň aj na nahrávanie hier do zariadenia.

Tie sú zatiaľ dostupné iba dve. Prvou je Ledboy Adventures na štýl známej Flappy Bird, kde sa stláčaním jediného ovládacieho tlačidla musíte vyhýbať nepriateľom. Druhou hrou je klon retro titulu Space Invaders, zatiaľ v podobe hrateľného dema.

Game&LightZdroj: Hackaday.io
Game&Light

Pri použití konzoly ako svietidla sa dajú využiť dve LED diódy. Tie sú však umiestnené pod plastovým obalom, takže príliš silné svetlo nevydávajú. Okrem stáleho svietenia dokážu aj blikať. Hodia sa napríklad na prisvietenie si pri hľadaní kľúčovej diery, či v prípade blikania na zvýšenie viditeľnosti chodca na komunikácii.

Celé zariadenie nám trochu pripomína známu elektronickú hru tamagoči, ktoré malo tiež tvar kľúčenky a bolo obľúbené koncom 90. rokov. Obsahom hry bolo starať sa o vlastné elektronické zvieratko. Pokračovateľom tohto konceptu sú dnes napríklad rôzne tamagoči aplikácie pre smartfóny.

Konzolka Game&Light sa s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nestane podobným hitom ako tamagoči, je však zaujímavým nadšeneckým projektom. Jeho fungovanie predstavuje autor vo videu:

Zdroj: Hackaday.io, Hackaday.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.