Závislosť na počítačových hrách je len jedna časť skladačky spomedzi závislostí valiacich sa počítačových svetom. Rozptýlenie pozornosti, honba za okamžitou odmenou, aj toto sú závislosti a neduhy reálneho života. Prejavili sa už v ére 8-bitových počítačov, dnes naplno pokračujú a naberajú na sile a rozmanitosti.

Deti a dospelí

Na pohľad téma, ktorej predmetom záujmu sú deti. Pozor na to, závislosť na hrách alebo komunikačných prostriedkoch môžeme mať aj my dospelí. Dá sa rozpoznať podobnými príznakmi ako u detí. Potreba byť on-line, keď aj priamo nehrať hry, tak byť neustále na sociálnych sieťach a sledovať, čo sa deje. Zamysleli ste sa občas, čo sa deje vo vašej hlave pri sledovaní Facebooku alebo Instagramu? Ktoré typy deštruktívnych myšlienok vám preletia hlavou?

A teraz si predstavte dieťa, ktoré ešte nemá toľko znalostí alebo skúseností zo života a nevie, čo môže a nemôže byť škodlivé. Hranie je jednou zo závislostí. Jednak je to pocit uspokojenia, odreagovanie vo virtuálnom svete a dosahovanie nových cieľov. Netreba priamo športovať, stačí mať nabitý telefón alebo tablet. Kedysi bola herná scéna obmedzená na „off-line“ hry, no povedzme tie pretekárske sa dali rozdeliť na dve obrazovky a hrať tak so spoluhráčom. Tiež sa dalo hrať „po kábli“ alebo cez internet.

Dnes je to viac pravidlom ako výnimkou a ak nejde priamo o multi-playerovú záležitosť, nahrané body a odmeny vidia ostatní, a tak vzniká kolotoč súperenia s inými, hoci hru nehrajú v rovnakom čase. To je len jedna z oblastí.

Herný svet je krajší

Vo všeobecnosti sa psychológovia a odborníci venujúci sa zdravému vývinu detí zhodnú na tom, že mobil by nemali používať skôr ako približne od siedmich rokov. Nie je nič zlé na tom, ak dieťaťu pustíte na tablete rozprávky, no pravidelné používanie podobných zariadení vo veľmi skorom veku nebude dobrý nápad.

Virtuálny svet je nádherný a omnoho prekonáva možnosti dieťaťa. Záujem o virtuálny svet na obrazovke vzrastá až prestáva dávať zmysel vlastná tvorba. Veď načo kresliť, keď veľa vecí je už nakreslených. Načo vyrábať nejaký obrázok, keď aplikácie ponúkajú prepracované 3D objekty, ktoré sa dajú rýchlo upraviť niekoľkými gestami. Toto je ale niečo, čo môže paralyzovať aj dospelých. Pocit, že nemá zmysel sa niečo učiť alebo o niečo snažiť, veď všetko je už hotové a dá sa nájsť na internete.

Existujú vynikajúce hry pre deti a môžu ich hrať vo dvojici

Existujú vynikajúce hry pre deti a môžu ich hrať vo dvojici

Peniaze na prvom mieste

V hrách sú obrovské peniaze. Systém Pay To Win, teda zaplať a vyhraj je dostupný v takmer každej hre na smartfóne alebo na počítači. Minúť peniaze sa dá ľahko. Často to ani nedáva zmysel, no rozoberme to bližšie. Herná mena je neprehľadná. Prečo 10 000 dukátov stojí 1,99 eura a 5 000 dukátov a meč na leveli 3 stoja spolu dokopy 2,49 eura? Aká je skutočná cena dukátov? Netušíte? Ani my.

Nič si z toho nerobte, mohli by ste si ich síce prepočítavať, no systém je zámerne zložitý, aby ste sa v ňom stratili a spoľahli sa na tvorcu hry. Ten vám povie, čo je 55 % zľava a čo je trojnásobná hodnota kúpeného balíčka. Je postup v hre príliš pomalý? Nevadí, stačí zaplatiť a kúpiť si mešec, truhlicu alebo celú kopu zlaťákov a ako bonus k tomu draka na leveli 5.

Z pohľadu hrania to reálne nedáva zmysel. Vyššie úrovne predmetov sú drahé a zistíte, že vám v bitkách vydržia chvíľu a je na čase kúpiť ďalšie dukáty na zlepšenie zbrane. Aj keď by ste si toto príslušenstvo nekupovali za účelom závratne rýchleho postupu, je vhodné zvážiť kúpu ako podporu pre autorov hry. Vtedy to dáva zmysel.

Rozmýšľa ale takto aj dieťa vo veku 10 rokov? Asi nie a mohlo by sa stať aj vám, že vám „vybieli“ kreditnú kartu nákupom takýchto položiek do hry. Nie je to veľa. Najprv 4,99 eura, potom 7,89 eura, inde zas 21,99 eura za super akciový balíček a vo výsledku ste na stovkách eur mesačne. O rôznych nástrahách v počítačových a mobilných hrách sa dočítate aj na www.bezpecnenanete.sk

Steam je jednou z možností ako legálne získavať hry

Steam je jednou z možností ako legálne získavať hry

Bezpečné hranie

Preto ak sa vaše dieťa môže hrať niektoré vami povolené hry, je vhodné, aby ste nemali zapamätanú platobnú kartu na tento účet v smartfóne a transakcie museli zakaždým potvrdiť. Jeden z vhodných nástrojov je ESET Parental Control. Okrem nastavenia, ktoré hry a aplikácie sa budú dať na detskom smartfóne použiť, je možné zvoliť aj to, ako dlho sa môžu deti hrať na telefóne.

Podobné záležitosti patria aj do sveta počítačov. Hrať on-line bojovky, ako napríklad Fortnite, môžete nielen na Androide či iOS, ale aj na počítači. Za vylepšenia sa tiež platí a otvorený svet môže povzbudzovať zostať v tíme, v kontakte s kamarátmi, nezostať tak pozadu, a tak prispievať k vytváraniu závislosti.

Automatizovaná ochrana

V tejto súvislosti odporúčame nastaviť si pravidlá aj na využívanie notebooku alebo stolného počítača. Funkcia s názvom Rodičovská ochrana je súčasťou pokročilejších verzií bezpečnostných programov. Okrem zamedzenia prieniku do systému umožnia dodržiavanie pravidiel využívania počítača. Stále je to len doplnok k osobnému rozhovoru s dieťaťom. Záleží na vás, či bude vami navrhnuté pravidlá dodržiavať rado alebo sa im bude priečiť. Aj preto je dôležité správne vysvetlenie, prečo takéto pravidlá sú a aký benefit z nich vlastne plynie.

Podvádzanie pri hrách

Hranie môže byť občas príliš frustrujúce. Mnohí sa oprávnene sťažujú na umelé naťahovanie herného času. Reč je o tzv. Bosoch. Poznáte to možno sami, kedy takmer pri každej hre stretnete po určitom čase protivníka, na ktorého potrebujete niekoľko životov. A samozrejme začať sa nedá od nejakého postupu v jeho prekonávaní, ale vždy odznova. Jeho zabitie a uhýbanie sa výrazne ničivému útoku trvá niekoľko minút.

Pomohli sme si trainermi, teda programami bežiacimi simultánne s hrou kontrolujúcou pamäťové oblasti, kam hra ukladá svoj postup. Takto sa dal nepriateľ zabiť jednou ranou alebo vám neubúdalo zo zdravia. Keď si takto pomôžete pri tzv. off-line hre, je to na vás. Ak ale postup použijete pri on-line hre, ide o neférový prístup.

Teraz sa o to starajú skripty, ktoré vám presne namieria na protivníka, pomôžu sa ukryť alebo vám dodajú nadštandardnú výbavu. Je to voči iným podvádzanie a nelegálne s podmienkami používania takéhoto softvéru. Áno aj hry sú softvér a treba rešpektovať určité pravidlá.

Takto môže byť hráčovi pozastavený účet alebo znížená dosiahnutá úroveň, to aj napriek tomu, že na jej zvyšovanie používal reálne peniaze prevedené do hernej meny. Od podvádzania je to k šikanovaniu len na krok. A nie, tento svet nie je úplne bez nevhodného správania a vytvorené herné tímy môžu slúžiť na zosmiešňovanie iných. Je potrebné, aby dieťa vedelo, čo je v poriadku a čo nie je a ako sa zachovať. Najlepšie je to povedať rodičom, ktorí budú vedieť situáciu vyhodnotiť lepšie. Ako to potom súvisí so závislosťou?

Napríklad tak, že dieťa má stiesnený pocit, ak sa nemôže zúčastniť tímovej hry. Má potom pocit, že ho skupina vyčleňuje, prichádza o niečo podstatné a tým sa znevýhodňuje aj v reálnom svete. V tom, keď hráčov, napríklad svojich spolužiakov, stretáva v bežnom živote.

Ako získať hry?

Z minulosti poznáte pojem „zohnal som“, čiže ukradol, ale to znie až príliš agresívne. Napálené CD a DVD už dnes tak veľmi nevidno, rovnako ako inzeráty s napaľovaním hier a softvéru. Stále sa však dajú sťahovať z internetu a môže ísť o nelegálne kópie. Podobne to je aj so smartfónmi, keď si môžete nainštalovať APK súbor bez toho, aby ste ho kúpili.

Je tiež bežnou praxou, že softvér na generovanie registračných kľúčov v sebe obsahuje škodlivý kód a predstavuje tak riziko. O to väčšie, ak nechávate dieťaťu voľný prístup k vášmu pracovnému počítaču a môže do neho pridávať hry a sťahovať rôzny obsah z internetu.

Odporúčame použiť obchod Google Play alebo App Store v prípade mobilných telefónov alebo napríklad Steam, Origin či obchod Epic Games v prípade počítačových hier. Neriskujete, že si do počítača pridáte aj nejaký sledovací softvér alebo iný škodlivý kód.

Ako z toho von?

Alebo ako do toho pokiaľ možno príliš nespadnúť? Jedným z najlepších príkladov je byť pre vaše dieťa vzorom. Ťažko mu budete neustále s mobilom v ruke vysvetľovať, že to nie je zariadenie, ktoré by mal používať stále. Keď pôjdete vy sami príkladom, dieťa uvidí, že nielen smartfón alebo počítač je zmysluplný alebo dôležitý na trávenie času počas dňa. Mali by to byť pomocníci.

Šťastný a zábavný život sa dá viesť aj bez neustáleho sledovania, čo je nové. My dospelí úprimne veríme, že to, čo je na Instagrame je autentické a prvoplánové. Bohužiaľ nielen deti, ale aj starší sa potom stretajú s inými formami porúch vyvolanými práve neprimeraným používaním sociálnych sietí.

Ako deti chrániť?

Nekontrolované hranie alebo iné trávenie času za počítačom vedie k rôznym poruchám. Dieťa môže získať závislosť na rýchlom odmeňovaní, a to prakticky bez námahy. Stačí si zahrať hru, utiecť z reálneho sveta, získavať odmeny a pokračovať by sme mohli ďalej.

V reálnom živote pre uvoľnenie dopamínu do mozgu musí niečo urobiť a stojí to námahu a uznanie nemusí dostať od takého veľkého spoločenstva. Toto je ale problém aj dospelých, nielen detí. Je potrebné si vymedziť čas na hranie a dodržiavať ho.

Takisto by ste ako rodič mali mať prehľad, čo sa vaše dieťa hrá a či kvôli hraniu nezanedbáva iné povinnosti. Vynesené smeti sú síce niekde naspodku dôležitých povinností, no ako dieťa ich pravdepodobne tak veľa nemá. Ak musíte nástojiť aj na takýchto veciach, je treba spozornieť. Ideálne je zahrať sa spoločenské hry alebo ísť na výlet či prechádzku.

Využiť môžete ochranné prvky bezpečnostných programov, aby zamedzili používaniu mobilu či počítača a inštalovaniu rôznych hier, ktoré ste vopred neschválili.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.