Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Každý inteligentný televízor, inými slovami Smart TV, je dnes poháňaný operačným systémom. Ten sa stará nielen o jeho vnútorné funkcie, ako je napríklad prispôsobenie obrazu a zvuku, ale aj o tie vonkajšie. Napríklad pripojenie soundbaru cez Bluetooth alebo výstup obrazovky z mobilného telefónu. Operačný systém je teda základ, v ktorom sa všetko spája.

Operačné systémy pre televízory možno v zásade rozdeliť na dva typy. Buď je konkrétny výrobca schopný a ochotný navrhnúť si vlastný, alebo používa ten, ktorý pripravila iná firma, kupuje ho od nej a potom jej platí za jeho údržbu a ďalší vývoj.

Hisense je jednou z mála značiek, ktorá sa spolieha na vlastný operačný systém, a tak sa nevzdáva kontroly (televízor kompletne navrhuje a zaisťuje jediný výrobca) ani nemusí nikomu platiť príslušné poplatky. Televízory Hisense tak poháňa vlastný firemný operačný systém VIDAA (čítajte „vida“), založený na osvedčenom systéme Linux. Linux vychádza z Unixu, ktorý jeho tvorca, Linus Torvalds, dal voľne k dispozícii. Spoločnosť Hisense potom na jadre tohto operačného systému postavila všetko ostatné, nemenej dôležité.

Čo VIDAA dokáže?

Na spomínaný základ sa postupne nabaľujú ďalšie vrstvy, funkcie, ktoré si pokojne predstavte ako cibuľu.

Úplne na vrchu je tzv. používateľské rozhranie, prostredie, teda to, čo vidíte.

Nižšie potom obsluha diaľkového ovládača, jednotlivé vstupy a výstupy, sťahovanie aplikácií z firemnej knižnice a tiež spolupráca a prevádzka samotných aplikácií, ktoré vám ponúkajú hudbu a videá z YouTube, seriály a filmy z Voyo alebo príjem internetovej televízie (IPTV), napríklad Antik, Lepšia.TV alebo SledovanieTV.

VIDAA má k dispozícii rôzne aplikácie vrátane spomínaných domácich. Zo zahraničných tu nájdete napríklad Disney+, Netflix, Prime Video a Apple TV+.

Akú verziu operačného systému si zaobstarať?

Systém Hisense VIDAA je v súčasných televízoroch k dispozícii v niekoľkých verziách. Pokročilejšie funkcie operačného systému si, samozrejme, vyžadujú pokročilejší, teda aj drahší hardvér, t. j. procesory, pamäť apod. Lacnejšie televízory ponúkajú minuloročnú verziu operačného systému, tie drahšie zase najaktuálnejšiu a najvyššiu verziu VIDAA U7, ktorá reaguje na najnovšie trendy a okrem iného zvláda hlasové ovládanie alebo obsahuje herné menu.

Operačný systém VIDAA U7 nájdete napríklad v širokej ponuke nových Mini-LED TV roku 2023. Rolu vlajkových lodí medzi nimi hrajú prémiový rad U8KQ s precíznym obrazom a priestorovým zvukom zo zabudovaného audio systému 2.1.2 a rad U7KQ, ktorý je vstupnou bránou do sveta nových 120 Hz Mini-LED televízorov Hisense. Obe tieto novinky nedávno získali prestížne odborné ocenenie EISA. U7KQ je tiež oficiálnym televízorom nadchádzajúcich majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré Hisense sponzoruje.

Na špičke je potom prémiový rad Hisense Mini-LED ULED X s najmodernejšími technológiami pre najnáročnejších divákov, zaujímavou novinkou je aj rad E7KQ PRO s technológiou VIDAA U7, ktorý sľubuje skvelý zážitok z hrania hier.

Ako vidíte, výber verzie operačného systému nemôžete priamo ovplyvniť, záleží na tom, po akom modeli televízora siahnete, resp. v akej cenovej kategórii.

OLED TV Hisense A9GZdroj: Hisense
OLED TV Hisense A9G

Aké sú hlavné výhody systému VIDAA?

Sú predovšetkým tri:

  • stabilita a spoľahlivosť,
  • rýchlosť operácií, alebo ak chcete – svižný chod, na ktorý nebudete čakať,
  • pochopiteľné, jasné a intuitívne ovládanie.

Vďaka tomu sa napríklad programová ponuka EPG načíta bezkonkurenčne rýchlo alebo s minimálnym oneskorením (v závislosti od verzie a výkonu „železa“) a aplikácie sa spustia bez akéhokoľvek zdržiavania alebo iných problémov. Zhrnutie: Hisense VIDAA je rýchly, intuitívne ovládateľný a spoľahlivý operačný systém, ktorý vás nesklame.

Televízory Hisense s HBO na pol roka zadarmo

Ak si v období od 15. 11. 2023 do 15. 1. 2024 zakúpite niektorý zo širokej ponuky vybraných televízorov Hisense, získate balíček s kanálmi HBO vrátane HBO MAX od Antik TV na pol roka zadarmo. Medzi vybranými televízormi, ktorých sa akcia týka, sú aj vyššie spomínané rady U7KQ a U8KQ s ocenením  EISA. Túto skvelú kombináciu športovej, filmovej a seriálovej nálože ponúka na celom trhu len Hisense. Čakajú na vás stovky hodín najväčších filmových trhákov pre deti aj dospelých, kultových seriálov, hudby, dokumentov a športových prenosov v češtine, slovenčine a ďalších jazykoch.

Sledovanie streamovaných služieb cez browser

A ešte jedna praktická zaujímavosť. Vstavaný webový prehliadač televízorov Hisense umožňuje uložiť skratku pre veľmi rýchly prístup k vybranej webovej stránke alebo videoslužbe bez nutnosti opätovného zadávania adresy.

Viac informácií: https://sk.hisense.com/, global.hisense.com