Ako vyzerá najlepší produkt, taxislužba alebo video kanál? Vyberajú si ľudia tie najlepšie produkty, alebo im stačia alternatívy?

Prinášame prehľad toho, aké typy produktov sú žiadané a kam sa bude uberať naša digitálna budúcnosť. Prichádza ďalšia revolúcia, kedy stroje preberajú ďalší typ doterajších zamestnaní pod svoje mechanické ruky.

Smartfón si priemerne človek v Európe kúpi za 1,5 roka, počítač si kúpi raz za 3 roky. Ako nás teda výrobcovia prinútia kúpiť si nové zariadenie?

Napríklad práčku, ktorú by sme inak kúpi až po siedmich rokoch? Napríklad pračku od Samsungu s technológiou AdWash, do ktorej môžete pridať zabudnuté kusy bielizne aj počas prania.

Ľudia si za technológie chcú priplatiť a napríklad aj vďaka tomuto by sa mala doba kúpy ďalšieho zariadenia skrátiť o jeden rok.

Typicky najpredávanejší smartfón bol v cene za 300 ÷ 400 EUR, no spravidla skôr ľudia hľadajú lacnejšie modely. Ideálne od operátora tak, aby zaň nemuseli mesačne platiť k paušálu.

Klasický notebook je zhruba notebook, ktorý stojí do 500 EUR. Sú tu síce aj drahšie modely, no používateľom finančne viac vychádzajú práve o polovicu lacnejšie stroje, než super tenké vlajkové lode medzi notebookmi.

LG G6 je považovaný za najrevolučnejší telefónom, ktorý bol predstavený na MWC 2017 v Barcelone. Displej má displej s pomerom strán 18:9.

Dnes sú však trendy, kedy výrobcovia prinášajú fotoaparáty dva na zadnej strane.

Uvedomili ste si?

  • Najväčšia taxislužba sveta je tá, ktorá žiadny taxík nevlastní a je to Uber
  • Najväčšia databáza je YouTube a opäť sme my tí „klasickí“ zamestnanci
  • Najväčší poskytovateľ ubytovania je ubytovania je booking, ktorý nevlastní žiadny hotel.

Úloha človeka sa mení, klesá nezamestnanosť, no robotníci sú dne operátori strojov. Toto sú povolania, o ktoré je záujem. S tým súvisí kvalifikovaná sila.

Práca z domu je úplne bežná a špeciálne sa investuje do oddychových zón priamo v zamestnaní

Vedúcim segmentom je VR respektíve rozšírená realita. Microsoft Hololens ukazuje trendy, ktorými sa bude takáto realita uberať. Nasadíte si okuliare a zostávate vo svojom prostredí a vidíte ďalšie prvky navyše, napríklad ďalší pracovný stôl alebo na vašom pôvodnom stole 3D model, s ktorým môžete pracovať.

Ďalším segmentom sú drony. S takýmto niečím sa pohráva DHL a niektoré objednané veci vám doručí dron. Podobné riešenie má aj Amazon.

Upratovačky možno čoskoro nahradí produkt ako napríklad iRobot Braava Jet je umývač na priestor do 25 m2. dokáže prispôsobiť silu čistenia v závislosti na povrchu, iná sa použije na koberci a iná na bežnej kachličkovej podlahe.

Inteligentná domácnosť je segment, ktorý v týchto rokoch rapídne narastie. Existujúce zariadenia sa pospájajú do jedného celku tak, aby spolupracovali. Môžete mať ráno predhriatu kúpeľňu, zapnutý kávovar a pripravený na výrobu kávy, alebo si ľahko skontrolujete, čo sa deje u vás doma.

Okrem toho, teraz môžete vďaka inteligentným snímačom, zásuvkám a svietidlám simulovať aktivitu vo vašom dome. Potenciálni zlodeji si budú myslieť, že je niekto doma na základe naplánovaného rozsvietenia svetiel.

Prečítajte si:

Magenta SmartHome: Inteligentná domácnosť od Telekomu

Prezentácia a snímky – Ondrej Macko

Predstavenie noviniek je súčasťou WESTech Dealers Day 2017, Nový Smokovec

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.