Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa prieskumov patrí medzi päticu najobľúbenejších vianočných darčekov Slovákov každoročne kozmetika, oblečenie, peniaze, knihy, ale aj elektronika.

Práve elektronické spotrebiče dokážu urobiť radosť celej rodine, budú sa využívať pravidelne a vydržia niekoľko rokov – a to sú predsa predpoklady ideálneho vianočného darčeka. Aby však televízor slúžil naozaj dlho, nenechajte jeho výber na náhodu. Nesiahnite po prvej lákavej akcii, ale zvážte vaše požiadavky, porovnávajte špecifiká jednotlivých značiek a modelov a myslite aj do budúcnosti.

Obľúbenou voľbou rodín pod vianočným stromčekom bývajú televízory, ktoré nájdu svoje využitie nielen počas spoločného vianočného leňošenia pri sledovaní obľúbených sviatočných rozprávok. Moderné televízory už neslúžia len na pozeranie televízneho vysielania, ale ich inteligentné funkcie dovoľujú aj prehliadanie internetu, prístup k streamovacím službám a archívom. Taktiež sa stávajú centrom zábavy pri využívaní aplikácii či hraní hier.

Výber na základe operačného systému

Ak chcete aby bol váš televízor takýmto všestranným darčekom pre všetkých, je potrebné pri kúpe zvážiť, na akom operačnom systéme daný produkt funguje. Niektorí výrobcovia preferujú interne vyvinuté riešenia, ktoré však nemusia byť kompatibilné so všetkými aplikáciami, ktoré denne využívate.

Preto je v tomto prípade najlepším riešením vsadiť na istotu a vybrať si televízor s operačným systémom Android TV, na ktorom môžete mať v podstate všetky aplikácie, ktoré využívate aj na vašich smartfónoch.

„Vďaka systému Android TV si môžete prispôsobiť domovskú obrazovku spolu s vašimi obľúbenými aplikáciami a ešte viac si tak uľahčiť a spríjemniť sledovanie obľúbených filmov a seriálov,“ povedal Peter Horvát, Country Leader pre značku Philips TV & Zvuk na Slovensku.

Sledovanie filmov ako v kine z pohodlia vlastnej obývačky

Výber televízora podľa veľkosti uhlopriečky je stále jeden zo základných a najdôležitejších parametrov. Samozrejme platí, že čím väčšia uhlopriečka, tým lepší bude zážitok z obrazu. Pre komfortné sledovanie televízora voľte uhlopriečku aspoň 55″ (140 cm), modely s väčšími uhlopriečkami vám prinesú pocit kina vo vlastnej obývačke. Dôležité je však riadiť sa odporúčaniami výrobcov a vybrať si uhlopriečku  a rozlíšenie TV panela podľa veľkosti miestnosti, do ktorej televízor plánujete umiestniť.

Ak máme 55″ panel s FULL HD rozlíšením, mali by sme od obrazu sedieť vo vzdialenosti 3 metre. Pri 4K rozlíšení sa však táto vzdialenosť skracuje na 2 metre. Ak máme väčšiu obývačku, je vhodné zvoliť aj väčšie uhlopriečky ako 65″ alebo 70″. Všímať by sme si mali aj rozlíšenie obrazu, farby či hustotu pixelov. Takmer všetky súčasné SMART televízory od overených značiek už ponúkajú aspoň FULL HD rozlíšenie. Lepší obraz zaručia modely s rozlíšením 4K, ktoré sa dnes stávajú štandardom. 8K televízory sú dnes na vrchole ponuky a momentálne ich vyrába iba niekoľko výrobcov. Kúpu takéhoto televízora treba brať ako investíciu do budúcnosti, keďže momentálne je pre 8K rozlíšenie vyrábané a dostupné minimum obsahu.

Pre technologických a filmových nadšencov sú určené televízory s OLED zobrazovacími panelmi. Oproti štandardným LED panelom OLED nepotrebuje podsvietenie, takže prináša ešte väčší kontrast v podobe živších farieb a hlbšej čiernej, čo v kombinácii so širším zorným uhlom prináša mimoriadne autentický obraz.

Ešte intenzívnejší zážitok OLED technológie môžete docieliť špeciálnymi technológiami, ktoré vyvíjajú jednotliví výrobcovia. Príkladom je funkcia podsvietenia Ambilight, kde sa pomocou LED diód za okrajmi obrazovky premietajú farby na stenu v reálnom čase, čo izbu zaplaví príjemným svetlom, obrazovka sa opticky zväčší a zintenzívni sa tak zážitok zo sledovania vtiahnutím do deja.

„Takýto OLED televízor splní požiadavky na kvalitu obrazu a zvuku aj u tých najnáročnejších zákazníkov. Pokiaľ hľadáte cenovo prijateľnejší produkt so všetkými potrebnými funkciami, tými pravými modelmi pre vás môžu byť LED televízory Philips so série Performance, ktoré ponúkajú 4K rozlíšenie, operačný systém Android TV a funkciu Ambilight,“ dopĺňa Peter Horvát.

Overení predajcovia a výhodné ponuky

Pri kúpe televízora nemusí byť experimentovanie s neznámymi značkami najlepším riešením. Odporúča sa skôr vsadiť na modely osvedčených značiek, ktoré hľadajte u overených predajcov. A aj po dodržaní týchto odporúčaní je stále vhodné myslieť do budúcnosti aj na prípadné „čo ak nám nebude vyhovovať“ a vybrať si značku garantujúcu možnosť vrátenia. V prípade televízorov Philips s technológiou Ambilight môžete využiť aj špeciálnu akciu na vyskúšanie tejto technológie na 30 dní zadarmo a televízor následne vrátiť. Akcia trvá do 23. decembra 2021.

Informácie o všetkých aktuálnych akciách nájdu zákazníci tu.

Značky: