Aj vy patríte k tým, ktorým doma pradie počítač zabudovaný v kompaktnej SFF skrini? Možno je to vyradený firemný počítač, možno ste si ho kúpili, lebo dobre sedí do obývačky pod televízor… A možno ste aj vy zistili, že zatiaľ čo s procesorom, operačnou pamäťou a pevným diskom nie je žiadny problém a dajú sa v prípade potreby ľahko vymeniť, grafická karta je úplne iný príbeh.

Pokiaľ vám počítač slúži čisto na pozeranie filmov a kancelársku prácu, tak vám integrovaná grafická karta bude bohato stačiť. Ak si však chcete občas zahrať aj nejaké hry, musíte sa poobzerať po samostatnej grafickej karte. Tu narazíte na niekoľko problémov – SFF počítače, aké s obľubou vyrába napríklad HP alebo Lenovo, majú zvyčajne zdroj len do 300 W a zmestíte do nich len nízkoprofilovú grafickú kartu. Navyše, nemôžete počítať ani s prídavným napájaním GPU, musíte si vystačiť len s napájaním cez PCI-E rozhranie, ktoré je certifikované maximálne do 75W.

 

HP 8300

HP 8300

Z obmedzení je jasné, že do takéhoto počítača nebudete môcť nainštalovať žiadnu high-end kartu. Ale na trhu je veľmi málo možností aj z low-end segmentu. Z tých, čo sa ešte predávajú, nájdete prinajlepšom dva roky staré karty AMD R7 240, prípadne ešte staršie NVIDIA GT 740. Niektoré moderné hry na nich ešte spustíte, ale je to zážitok porovnateľný s používaním Windows 10 Pro na 10 ročnom laptope s procesorom Celeron M a 1 GB RAM.

HIS 7750 LP

HIS 7750 LP

Zatiaľ čo Nvidia dominuje v high-end segmente, AMD sa snaží podchytiť bežných hráčov, ktorí nemajú tak plné peňaženky. Podľa pravidelného prieskumu trhu na Steame, najviac hráčov stále hráva hry v rozlíšení 1920 × 1080. Na tento segment sa zameriavajú nové karty RX 480, RX 470 a RX 460, ktoré poskytujú príjemný zážitok z hrania najnovších hier vo FHD rozlíšení – a s podstatne lepšími výsledkami v moderných hrách, ktoré využívajú technológie DirectX 12 alebo Vulkan.

Sapphire R7 240

Sapphire R7 240

Prečo to spomíname v súvislosti s low-profile kartami? AMD RX 460 totiž cieli na napájanie len z PCI-E slotu. Momentálne výrobcovia predstavujú svoje prvé, pretaktované modely v plnej veľkosti, ktoré ešte potrebujú prídavné napájanie, ale je len otázkou času kedy niekto z nich (najskôr Sapphire a MSI) predstaví aj úspornú low-profile verziu. Pritom ide o kartu, s ktorou si zahráte nového Dooma, Hitmana, Zaklínača či GTA V s frameratom niekde medzi 30 – 60 FPS a mala by stáť okolo 110 EUR.

Ak na to zareaguje Nvidia a pripraví očakávaný model GTX 1050 s podobnými parametrami, o to lepšie pre všetkých, ktorí sú limitovaní výkonom zdroja aj veľkosťou počítačovej skrine. Zároveň sa tak otvorí cesta pre budovanie lacných počítačov, ktoré naozaj môžu výkonom aj rozmermi konkurovať hracím konzolám.

Autor: Pavol Ondruška