Ak si chcete uložiť svoje dokumenty, fotografie alebo videá na spoľahlivé úložisko, ktoré bude dostupné odkiaľkoľvek, ideálne riešenie je NAS server.

V oblasti NAS je vedúcou spoločnosťou Synology, ktorá ponúka celý rad takýchto zariadení. Na to, aby sa s NAS servermi od tejto značky dobre pracovalo, firmy vyvinula operačný systém – DSM (Disk Station Manager).

Momentálne je k dispozícii najnovšia veria DSM 7.0 je, ktorú si môžete stiahnuť zadarmo a použiť pre novšie zariadenia od Synology. Ide o NASky vyrobené po roku 2013, konkrétne je to rad J, Value a Plus. Ide o doteraz najväčšiu aktualizáciu systému a celá inštalácia prebieha pomocou asistenta. Ten zobrazí aj prípadné varovania, ktoré by napr. mohli brániť spoľahlivej inštalácii. O svoje dáta pri inštalácii určite neprídete.

Používateľské rozhranie DSM 7.0 je vylepšené, je priamočiare a rýchlejšie. Zabezpečené je dôsledné zabezpečenie prihlásenia, rýchlejšie ukladanie dát a tiež flexibilné cloudové úložisko ako aj monitorovanie systému lokálne ale aj v cloude.

Prostredie DSM 7.0 je prehľadnejšie a zrozumiteľnejšie. Tu sa dá ľahko zistiť ako je  úložisko zaplnené a tiež dostávate notifikácie ak dochádza k degradácii výkonu disku. Z predstavenia noviniek sme pripravili aj podrobné redakčné video.

Výmena disku

Pribudla funkcia Nahradiť jednotku, pomocou ktorej nahradíte starnúci disk novým a to tak, že nemusíte prerušiť dostupnosť údajov. Práve preto je diskov viac a sú v rôznom RAID usporiadaní, aby sa to dalo urobiť. Počas tejto výmeny teda nedôjde k žiadnemu výpadku služby.

Dokonca existuje funkcia automatická výmena, keď sa dáta automaticky presunú na disk, ktorý máte v pohotovostnom stave Hot Spare a dostanete len informáciu, že sa tak stalo a starší disk môžete bezpečne vybrať a vymeniť.

Všetko je rýchlejšie

Celé prostredie je zhruba 3 až 4 krát rýchlejšie ako to bolo v prípade rozhrania DSM 6.2. Keď sa odhlásite a potom znova prihlásite, máte rozhranie v tomto stave, v akom ste ho opustili pri odhlasovaní (ak si to tak nastavíte). Ihneď tak môžete pokračovať v práci.

Hlavné vlastnoisti Synology DSM 7.0

Hlavné vlastnosti Synology DSM 7.0. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

Systém z hľadiska architektúry zostal rovnaký, máte hlavné menu, riadiaci panel, balíčky aplikácií, widgety na monitorovanie stavu systému a vpravo hore je možnosť prihlásenia/odhlásenia či nastavenia používateľa.

Synology Photos

Šikovná aplikácia je Synology Photos. Tá v sebe kombinuje funkcia dvoch aplikácií a to Photo Station, čo bola aplikácia skôr pre profesionálne použitie na správu fotografií a Moment, ktorá dokázala napr. rozpoznať tváre a navrhnutá bola pre mobilných používateľov. Teraz je to jedna centrálna aplikácia, ktorá má aj svoju podobu v mobilnom telefóne a dokáže spravovať vaše fotografie, rýchlo nájsť hľadanú fotografiu napr. pomocou miesta realizácie, typu fotoaparátu alebo podľa tváre. Tiež môžete využiť prispôsobiteľné filtre. Fotografie sú v tomto prípade len na vašich diskoch priamo v NASke a tak uložené bezpečne. Mimochodom, DSM 7.0 prináša aj možnosť automaticky si zálohovať údaje z mobilného telefónu, čo sa vám môže hodiť ak nechcete platiť za Google Fotky.

Bezpečné prihlasovanie

Úniky dát sú najčastejšie spôsobené s prelomením hesiel. Dôležité sú práve nové spôsoby ochrany hesiel, resp. nahradenie tradičného prihlásenia pomocou mena a hesla. DSM samozrejme už pár rokov používa dvojfaktorovú autentifikáciu – niečo musíte vedieť a niečo musíte mať a tiež kontrola hesla na jeho silu. V DSM 7.0 je novinka možnosť prihlásenia bez hesla pomocou aplikácie Secure SignIn. Druhá možnosť je integrácia s bezpečnostnými kľúčmi FIDO2. Ak jednu z týchto možností povolíte, zobrazí sa možnosť prihlásenia pomocou Synology Secure SignIn alebo iných autorizačných metód ako je Windows Hello, TouchID alebo bezpečnostného kľúča v podobe USB.

EDGE

Podstatné je, že DMS 7.0 teraz spojuje dva svety zálohy – lokálnu na pevné disky, ktoré máte u seba a vzdialenú pomocou cloud – či už verejného alebo súkromného. Samotná firmy Synology pritom ponúka vlastný cloud C2, ktorý môžete využiť zálohu svojich dát aj v prípade, že žiadne NAS od Synology nevlastníte.

Hybridný cloud

Takto prichádzame k otázke hybridného cloudu. Firmy používajú cloud predovšetkým na zálohu ale aj priamo prácu s dátami v cloude, lebo to šetrí prostriedky napr. na údržbu. Sú tu isté nevýhody ako je napr. vyššia latencia pri prístupe k dátam alebo nedostupnosť dát v prípade, že momentálne nemáte pripojenie na internet. Tiež môže byť otázkou spôsob zabezpečenia dát. Hybridný cloud os Synology spojuje dva svety a z oboch si berie to najlepšie.

S DSM 7.0  tak prichádzajú nové riešenia označené ako Synology Hybrid Share a Active Insight.

Hybrid Share

Pozrime sa na typický prípad televíznej stanice, ktorá pripravuje denné správy. Redaktori pripravujú príspevky z rôznych lokalít Slovenska, ale aj sveta a je potrebné, aby k nim mali neskôr prístup aj ostatní redaktori, ak to potrebujú. Na lokálnom mieste je potrebné mať možnosť veľmi rýchlo uložiť dáta a ďalej s nimi môžu pracovať viacerí ľudia na danom mieste. Pre redaktorov na inom mieste je potom potrebné tieto údaje prekopírovať do centrálneho servera na ďalšie spracovanie. Znamená to veľkokapacitné Synology NAS v centrále a menšie NASky na pobočkách. A tu sa práve uplatní nová funkcia Hybrid Share. Je to synchronizácia údajov medzi NAS a úložiskom Synology C2. Navzájom sa pritom synchronizujú údaje medzi lokálnymi NAS servermi a cloudovým úložiskom C2.

Na niečo podobné sa v minulosti používalo riešenie Synology Drive. Hybrid Share však ide ešte ďalej, dokáže sa vysporiadať aj s tým, že stratíte prístup na internet alebo je spojenie pomalé. Zakomponovanie cloudu C2 do celého riešenia veľa vecí vyrieši a prináša používateľom flexibilitu pri prideľovaní šírky pásma a zväčšovaní kapacity úložiska.

Active Insight

Ďalší prípad je firma, ktorá má veľa malých pobočiek. Z hľadiska IT je výhodné mať na jednotlivých pobočkách rovnakú IT infraštruktúru a je vítané ukladať dáta práve na NAS. To prináša možnosť lokálneho ukladania dát s nízkou latenciou. Aby bolo možné monitorovať stav jednotlivých NAS z centrálneho miesta a hneď zasiahnuť, ak je to potrebné, Synology prichádza s novou funkciou Active Insight. Je to vlastne online portál na monitorovanie veľkého množstva NAS na rôznych miestach z jedného centrálneho miesta. Proaktívne je tak správca upozornený na blížiaci sa problém napr. so zaplnením miesta na úložisku a zároveň dostane aj odporúčanie na možné riešenie problému.  Aj samotní lokálnu používatelia dostávajú hlásenia, ktoré sa dajú navyše prispôsobiť podľa potreby.

Hybrid Share a Active Insight.

Hybrid Share a Active Insight. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

Synology C2 Cloud sa fyzicky nachádza vo Frankfurte, ale tiež sa prevádzkuje v USA a v Ázii. Ide o cloudovú službu, pri ktorej si prenajímate úložnú kapacitu a Synology garantuje dostupnosť a bezpečnosť údajov. Celková kapacita cloud C2 je v tomto roku vyše 200 Petabajtov. K tomu patria ďalšie služby C2 Backup, C2 Identity, C2 Trasfer a C2 Password.

C2 Backup

Najdôležitejšia je C2 Backup ako cloudová ochrana dáta pre distribuované koncové body. Zálohujú sa celé NAS servery, ale aj celé počítače bez toho, aby ste museli vlastniť Synology NAS. C2 identity znamená jednotnú správu adresárov a zariadení. Je určená pre používateľov využívajúcich hybridné cloudové služby z rôznych miest. C2 Password je nástroj na správu hesiel. Zjednodušuje situáciu, že chcete používať na rôznych stránkach rôzne heslá a nechcete si ich pamätať. C2 Transfer poskytuje bezpečný spôsob ako prenášať citlivé dáta medzi rôznymi lokalitami.

Vlastný Synology cloud C2.

Vlastný Synology cloud C2. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Výhody Synology DSM 7.0

  • Rýchlejší a prehľadnejší
  • S novými funkciami prispôsobený na hybridnú prácu
  • Synology Photos
  • Aktualizácia zadarmo
  • Automatická náhrada starnúceho disku
  • Vyskúšať sa dá zadarmo na adrese https://demo.synology.com/cs-cz/dsm

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.