Nokia Lumia bola svojho času zaujímavým modelom na trhu, neskôr z neho zmizla.

Spoločnosť Nokia bola až do roku 2012 najpredávanejším výrobcom smartfónov na celosvetovom trhu. Niektoré legendárne tlačidlové modely sú spomínané často aj dnes, no legendou je aj dotykový smartfón zo série Lumia. Prvá Nokia Lumia bola predstavená ešte v novembri 2011, pričom zmenila trh novým operačným systémom, Windows Phone.

Pod značkou Nokia sa však séria Lumia dlho neohriala a už v roku 2013 prešla pod Microsoft. Nové modely sa tak nazývali Microsoft Lumia a s popularizáciou systému iOS či Android postupne zmizli z trhu. Teraz sa však spoločnosť HMD snaží oživiť niektoré z legendárnych smartfónov práve od Nokie a dôkazom je aj nedávno oznámená Nokia 3210. Najbližšie sa tak HMD Global posnaží obnoviť aj legendárnu Lumiu.

Nokia Lumia s vynovenými parametrami

Taktikou spoločnosti HMD Global je teraz pravdepodobne prilákať si zákazníkov na základe znovupredstavenia niektorých známych a kvázi legendárnych smartfónov. Všetkým je však jasné, že model Nokia Lumia vsadí na nové súčiastky a môže sa stať plnohodnotným konkurentom iných smartfónov. Všetko však bude záležať od ceny, ktorú HMD Global nasadí.

Takto vyzeral Windows Mobile na telefóne NokiaZdroj: Microsoft
Takto vyzeral Windows Mobile na telefóne Nokia

Základom vynovenej Nokie Lumie by mal byť čipset Snapdragon 7s Gen 2. Tento model by sa teda mohol radiť medzi smartfóny strednej triedy, čím by sa stal konkurencieschopným. Vo výbave by sa však mal objaviť aj 120 Hz AMOLED displej s FHD+ rozlíšením a ďalšie súčiastky by tiež mohli prilákať dnešného zákazníka. Rozpráva sa totiž aj o 108 Mpx fotoaparáte, 32 Mpx selfie fotoaparáte či 4900 mAh batérii s podporou 33 W nabíjania.

Všetkým je jasné, že niektoré súčasti výbavy sa radia skôr do nižšej triedy smartfónov a modely s týmto čipsetom zvyčajne ponúkajú lepšiu výbavu. V prípade vynovenej Nokie Lumie však pôjde skôr o akúsi nostalgiu spojenú s dnešnou výbavou. Čo sa týka operačného systému, telefón by mal prísť na trh s Androidom 14, keďže posledný systém Windows 10 Mobile sa už dávno nevyužíva. Spomienkou na populárnu sériu Nokia Lumia by mal byť aj ikonický dizajn telefónu.

Zdroj: xiaomiui.net

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.