Do celosvetovej iniciatívy Hodina kódu sa tento rok zapojila aj spoločnosť Lenovo.

 

Hodina kódu podporuje rozvoj digitálnych zručností a ukazuje, že programovanie zábavnou formou môže byť príležitosťou nielen precvičiť si logické myslenie, ale tiež vyskúšať niečo nové. Hodina kódu je určená deťom aj dospelým, zapojiť sa do nej môžu jednotlivci, či celé skupiny.

Keďže moderné technológie výrazne uľahčujú život práve ľuďom s hendikepom, Hodinu kódu dostali tento rok šancu zažiť aj deviataci na Základnej škole internátnej pre žiakov so sluchovým postihnutím na Drotárskej ceste v Bratislave.

 

,,Počítače a tablety nám majú zjednodušiť prácu, otvárať nové obzory a pomáhať pri získavaní poznatkov. Aj s týmto cieľom vyvíjame naše zariadenia, a preto sme sa rozhodli zapojiť do Hodiny kódu a umožniť nádejným programátorom vyskúšať si prácu so špičkovými zariadeniami 2v1 či tabletmi,“ hovorí Vladimír Varzaly, country manažér spoločnosti Lenovo Slovakia.

 

Hodina kódu je dôkazom, že programovať sa môže naučiť každý, stačí len chuť tvoriť a odhodlanie spoznávať nové technológie. Pokiaľ sa do Hodiny kódu zapojíte od 4. – 13. decembra, môžete navyše získať špeciálny certifikát. Všetky informácie o akcii nájdete na stránke www.hourofcode.com.

Počas decembra sa po celom svete organizujú akcie na podporu výuky programovania, na Slovensku je pripravená je aj súťaž pre školy, ktorú organizuje spoločnosť Microsoft.

Súťažiť sa bude v troch kategóriách

Každý kto zorganizuje vlastnú Hodinu kódu v období medzi 1. a 22. decembrom 2017  a prejde si s deťmi jeden z mnohých ponúkaných tutoriálov, sa môže prihlásiť do súťaže. Pripravené sú tri kategórie.

Najaktívnejší lektor/ka – vyhrať môže lektor či lektorka, ktorý/á zorganizuje Hodinu kódu pre najviac účastníkov. Traja najaktívnejší lektori či lektorky vyhrajú tablet.

Najlepší záznam akcie – ide o najlepšiu fotografiu či video z lekcie Hodiny kódu. Tri najlepšie fotografie či videá odmenia organizátori tabletom.

Prvá lastovička – lektor či lektorka, ktorý/á podá ako prvý prihlášku do súťaže získa pre účastníkov svojej Hodiny kódu špeciálny balíček Microsoft s vecnými cenami pre účastníkov.

Podrobnosti o súťaži a jej pravidlá

,,Záujem o podujatie nás utvrdil v tom, že Hodina kódu je atraktívna pre deti aj dospelých. Verím, že Hodina kódu inšpiruje aj tento rok ďalších učiteľov, aby zaradili do vyučovania aj programovanie a študentov, aby sa v svojich novonadobudnutých zručnostiach zdokonaľovali ďalej,“ dodáva Marcela Havrilová.

Ako takú Hodinu kódu zorganizovať? Učitelia môžu svojich žiakov zobrať napríklad do počítačovej učebne, kde si s nimi prejdú jeden z tutoriálov, ktoré ponúka hourofcode.com. Nie sú potrebné predchádzajúce skúsenosti s programovaním – všetky informácie, už hotové lekcie a tipy, ako hodinu viesť, sú na stránke uvedené. Vyskúšať sa dá napríklad jeden z tutoriálov postavený na hre Minecraft. Ako viesť Hodinu kódu, si môžete pozrieť vo videu

 

Značky: