Spoločnosť Resco zorganizovala finále súťaže MADhack IoT pre Lepšiu obec 1. marca 2019. Študenti mali na riešenie štyri mesiace. V piatok bol deň, kedy sa pre súťažné tímy všetko rozhodlo a vo finále boli naozaj zaujímavé ceny. Veď posúďte sami – za pre prvé miesto 5000 eur, za druhé 3000 eur pre tretie miesto 2000 eur. K tomu ešte účasť na konferencii firmy Resco v Ríme.

Šéfredaktor TOUCHIT bol členom hodnotiteľskej komisie a v piatok večer sa všetko odohralo v priestore Space up na Záhradníckej ulici  v Bratislave. Každý tím mal na prezentáciu priestor 15 minút, nasledovala celkom dlhá diskusia. Väčšina riešení bola orientovaná na inteligentné ovládanie osvetlenia, vynášania smetí, resp., recyklácie odpadu alebo kontrolovaný výrub stromov.

Na prezentáciách bolo vidno, že študenti spolupracovali so samosprávami a riešili reálne problémy obce. Priamo na finále sa napr. zúčastnili viacerí starostovia. V semifinále súťaže MADhack nechýbala aj téma riešenia parkovania. Medzi najväčšie výzvy patrili projekty monitorovania detských ihrísk či nahlasovanie trvalého pobytu.

Celkovo sa súťaže MADhack v tomto roku zúčastnilo takmer 40 súťažiacich, ktorí sa museli popasovať s vybraným problémom čo najkomplexnejšie a navrhnúť riešenie pomocou Internet of Things a aplikácie Lepšia obec. Takmer všetci používali riešenia Resco Cloud a tiež Slovanet.

Z celkovo 8 prihlásených tímov postúpilo do finále až päť. Víťazom sa stal tím Smart lighting (pre obec Likavka), ktorý riešil inteligentné osvetlenie v zložení Malvína Mária Melkovičová, Martin Liščinský a Matej Končal. Najlepšie dokázali svoje riešenie prezentovať pred porotou a vzorne sa na to pripravili. Radosť tímu po vyhlásení výsledkov bola evidentná.

 

Situácia po vyhlásení víťaza súťaže MADhack 2019

Na druhom mieste sa umiestnil tím WasteX, ktorý pre obec Podkonice spracovával inteligentný zber odpadu a bol v zložení Adndrej Daniš, Maximilián Donar, Michal Kohútek a Adam Borčány. Na treťom mieste bol tím v zložení Dávid Duda, Alexandra  Pletňová, Martina Pitáková, Matej Vorčák a riešil tiež zber odpadu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.