Čoraz častejšie sa v našej redakcii objavujú zariadenia na tvorbu inteligentných domácností. Považujeme ich nielen za novodobý trend, ale aj skutočne užitočné produkty s mnohými výhodami.

Testovali sme už takmer všetky známe aj neznáme zariadenia, ktoré sa na našom trhu objavili. Najviac nás baví a teší to, že zakaždým, keď si myslíme, že už nič zaujímavejšie na trh nepríde, tak v tej chvíli sa niečo objaví. A to sa nám opäť potvrdilo. Mali sme možnosť testovať novinku na našom trhu, ktorá má jednoduchý názov – Homee.

Je to stavebnica, ktorú si nakombinujete podľa vašich predstáv, pričom dokáže komunikovať so všetkými najpoužívanejšími bezdrôtovými protokolmi: Wi-Fi, Z-Wave, Z-Wave Plus, ZigBee a EnOcean. Takýmto spôsobom môžete kombinovať zariadenia s viacerými protokolmi a spoločne ich ovládať jedným systémom. Skutočne výborné riešenie, ktoré nás ihneď oslovilo svojimi možnosťami, ale aj rýchlym a jednoduchým nastavením. Niektorých používateľov poteší aj fakt, že Homee je produkt z Nemecka.

Inštalácia a možnosti Homee

Homee sa skladá z viacerých častí, doslova. Ide o malé magnetické kocky, ktoré sa na seba ukladajú. 1 kocka = 1 bezdrôtový protokol, pričom je vždy základom a komunikačnou jednotkou (RJ) Homee Brain Cube. RJ sa pripája k domácej Wi-Fi sieti, pričom dokáže komunikovať aj so zariadeniami s Wi-Fi protokolom.

Následne je možné dokúpiť Z-Wave, ZigBee alebo EnOcean modul v závislosti od toho, aké zariadenia chcete ovládať. Na začiatku to môže byť Z-Wave modul a ak si neskôr zaobstaráte zariadenia so ZibBee protokolom, jednoducho si dokúpite potrebný modul, pripojíte a používate. Nič viac netreba nastavovať.

Samotná inštalácia má iba niekoľko krokov. Prvé nastavenie je najjednoduchšie realizovať cez mobilnú aplikáciu Homee, ktorá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma. Po otvorení aplikácie naskenujete QR kód zo zariadenia, pripojíte sa na Wi-Fi sieť, ktorú Homee vytvorilo a zadáte nové prístupové údaje – mail/heslo.

Ďalším krokom je pomenovanie zariadenia a pripojenie na domácu Wi-Fi sieť. To je všetko, v tomto momente je možné pridávať zariadenia, ktoré chcete ovládať. Výhodou je možnosť ovládania všetkých zariadení vzdialene, mimo domácej Wi-Fi siete. Komunikácia je dôsledne zabezpečená a zaujal nás fakt, že Homee nespolupracuje s externým cloudom, ale základný modul, Brain Cube je sám o sebe malý cloud, ktorý drží všetky dáta a údaje v bezpečí, vo vašej domácnosti.

Aplikácia Homee má intuitívne ovládanie a všetky dôležité prvky na úvodnej strane

Pridávanie zariadení má klasický postup, kliknete na ikonu „+“ a zariadenie vyhľadáte alebo zadáte jeho názov. Na pridávanom produkte je potrebné vykonať úkon, ktorý aktivuje párovací režim. Ten je individuálny a závisí od konkrétneho produktu. V tomto okamihu môžete pridané zariadenia ovládať samostatne, skupinovo alebo vytvoriť tzv. homeegramy (scény).

Scény nie sú taék prepracované ako napr. v systéme Fibaro, ale v zásade im nič podstatné nechýba. Vždy vytvárate podmienky, na základe ktorých pracujú ďalšie a ďalšie zariadenia. Scény sa môžu spúšťať aj na základe aktuálneho počasia, a taktiež je možné nakonfigurovať Homee na spúšťanie externých služieb za pomoci IFTTT.

Možnosti scén závisia od pripojených zariadení a vašej vynaliezavosti, resp. potreby. Okrem aplikácie je možné celý systém ovládať aj cez webové rozhranie. Do prehliadača sa zadáva URL: my.hom.ee, kde sa prihlásite a ihneď môžete konfigurovať všetky pripojené zariadenia.

Homee sme testovali so zaujímavými Z-Wave zariadeniami, ktoré sú pre toto ročné obdobie aktuálne. Obľúbili sme si termostatickú radiátorovú hlavicu POPP, ktorá disponuje malým displejom a tromi tlačidlami v prípade potreby manuálneho ovládania. Hlavica má integrovaný teplotný snímač, ktorý neustále kontroluje teplotu v miestnosti a na základe vašich požiadaviek v systéme ju upravuje.

Hlavica POPP

Napájaný je batériami s dlhou životnosťou a ak ich kapacita klesne pod nastavenú hodnotu, dostanete upozornenie. Druhým zariadením bol jednoduchý termostat Secure SRT323 s optimalizovaným ovládaním teploty TPI (time-proportional integral). Secure môže nahradiť pôvodný termostat, pričom ho môžete ovládať cez systém automatizácie alebo manuálne – integrovaným potenciometrom.

Termostat SECURE

K správnej funkčnosti nie je potrebná žiadna zmena pôvodnej kabeláže. Termostat je napájaný batériami a nepotrebuje stálu fázu. Do tretice sme pripojili multifunkčný pohybový senzor Fibaro, o ktorom sme už viackrát písali. Jeho výhoda spočíva v integrácii teplotného snímača, podľa čoho je možné vytvárať scény zamerané na presné vykurovanie miestností.

Verdikt

Všetky zariadenia pracovali počas celého testu ukážkovo a systém domácej automatizácie od Homee sme si skutočne obľúbili. Je to cenovo dostupné a multifunkčné zariadenie, ktoré vás v ničom neobmedzuje. Ideálne pre používateľov, ktorí chcú mať jednoduchý a spoľahlivý smarthome systém. Výhodou je aj to, že ak vznikne nový bezdrôtový protokol, výrobca vyrobí iba nový modul, ktorý jednoducho priložíte k existujúcemu riešeniu.

Ceny zariadení: Homee Brain Cube: 129 EUR, Homee Z-Wave Cube: 99 EUR, Radiátorová hlavica POPP: 68 EUR, Bezdrôtový termostat Secure SRT323: 108 EUR.
Zapožičalwww.homesystem.sk

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE