Toto zariadenie urobí dobrý dojem na prvýkrát. Má moderný dizajn, pokročilé možnosti automatizácie, a tiež nezruinuje váš rozpočet. Práve naopak, vďaka jeho možnostiam ho bude od začiatku používania kontrolovať a optimalizovať. Vaše energie budú pod kontrolou a vy si budete užívať pohodlie a výhody smarthome riešenia. 

V tomto článku rozoberieme funkčnosť a možnosti Homey podrobnejšie, aby ste mali predstavu, ako funguje a čo všetko ponúka. Začneme teda od základu. V balení toho veľa nehľadajte, je tam iba potrebný základ – zariadenie, sieťový adaptér + miniUSB kábel a návody. Homey je biela guľa, ktorá má po obvode výrazný RGB LED prstenec, ktorého svietivosť a grafiku môžete prispôsobovať. Stojí na troch guľatých nožičkách a v zadnej časti má dobre ukrytý vstup pre napájanie a 3,5 mm audio konektor. Skrátka jednoduchý, ale nadčasový dizajn! Ešte uvedieme, že tento produkt vyrába Holandská spoločnosť Athom B.V., čiže nejde o žiadny čínsky výmysel (alebo skôr nezmysel).

„Základnou charakteristikou Homey je – jednoduchosť, používateľsky prívetivé prostredie, ľahká aktivácia, zrozumiteľné pridávanie zariadení, a tiež pokročilé možnosti, ktoré sú v tejto cenovej kategórii nevídané.“

Inštalácia, prvé spustenie a registrácia

Inštalácia pozostáva z umiestnenia zariadenia a pripojenia k zdroju napájania, ten nájdete v balení. Následne sa Homey efektne rozsvieti a môžete pristúpiť k prvému spusteniu, resp. registrácii do systému. Prvé spustenie a nastavenie odporúčame robiť za pomoci PC alebo notebooku. A vlastne aj všetko ostatné. Mobilná aplikácia pre iOS a Android (zdarma) je iba doplnkom, ktorý nefunguje veľmi dobre. Je určená skôr na ovládanie zariadení, nie na ich nastavovanie a pridávanie do systému. Výrobca si tento fakt uvedomuje a aktuálne prebieha betatest novej aplikácie, ktorá by mala byť po stránke funkčnosti a možností výrazne lepšia.

Partnerom seriálu začíname s inteligentnou domácnosťou je SmarterHOME, špecialista na produkty pre domácu automatizáciu.

Spustenie – zariadenie vysiela vlastnú (otvorenú) Wi-Fi sieť, na ktorú sa pripojíte a následne ho pripojíte na vašu domácu Wi-Fi sieť. Bez nej to nepôjde, prístup na internet je najdôležitejší faktor! Po tomto kroku je potrebné prejsť jednoduchou registráciou, čiže vytvorením vlastného konta, pod ktorým sa budete do aplikácie alebo webového rozhrania prihlasovať a pristupovať k svojej domácnosti odkiaľkoľvek zo sveta, stačí mať prístup na internet. Homey funguje na princípe cloudu, na ktorý sa odosielajú dáta a následne putujú k vám alebo naopak. Podľa slov výrobcu je zabezpečenie na úrovni profesionálnych zariadení. Hotovo, v tomto momente môžete začať naplno využívať Homey. Ešte jeden detail – páči sa nám takmer okamžitá odozva systému na akýkoľvek príkaz.

„Základným pilierom, na ktorom Homey stavia je, že dokáže komunikovať s rôznymi bezdrôtovými protokolmi a spojiť tak skutočne odlišné zariadenia do jedného celku a donútiť ich, aby medzi sebou komunikovali tak, ako by ich jedna mater mala. A v skutočnosti to tak je. Homey si rozumie so – Z-Wave, Zigbee, Wi-Fi, Bluetooth LE, 433MHz, 868MHz, IR a NFC. Verte, viac potrebovať nebudete.“ 

Pridávanie zariadení a vlastný obchod s aplikáciami

Základ (PC/MAC/WEB) aplikácie je rozdelený na 5 zón – zariadenia, scény, hudba, grafy a nastavenia. Prvá slúži na pridávanie zariadení a vytváranie zón/miestností v domácnosti. Druhá a veľmi podstatná zóna sú scény, kde si relatívne jednoduchým spôsobom vyskladáte, čo sa má na základe čoho udiať – tvorba podmienok. Tretia slúži na prehrávanie hudby, Homey má integrovaný reproduktor, ale lepšie riešenie bude spojiť toto zariadenie s Hi-Fi zostavou alebo iným reproduktorom. Integrovaný reproduktor je skôr núdzové riešenie. Štvrtá zóna je výkladnou skriňou vašej domácnosti, resp. jej spotreby a používania zariadení. Tu nájdete podrobné a dokonca aj kombinované grafy spotreby. Piatu zónu asi predstavovať netreba, ak chcete niečo zmeniť, tak toto je to správne miesto. Je dobré vedieť, že celé menu Homey je v angličtine alebo holandčine. Veľký problém to ale nie je, nakoľko je všetko prehľadné a ovládanie je spracované intuitívne.

Pridávanie zariadení je z časti špecifické, ale v princípe jednoduché. Niektoré zariadenia môžete pridávať aj bez bližšej špecifikácie alebo vyhľadávania. Kliknete napr. na ikonu pridať Z-Wave zariadenie, spustíte na danom zariadení proces párovania a počkáte, kým začnú komunikovať. Druhým, lepším a podstatným spôsobom sú pluginy od rôznych výrobcov zariadení. Vyhľadáte značku alebo typ zariadenia, nainštalujete plugin a zo zoznamu zariadení vyberiete to, ktoré chcete pridať (ak už máte zariadenia pridané, v tejto sekcii môžete vykonávať aj ich základné nastavenia).

Ak by ste v tejto sekcii konkrétnu značku/zariadenie alebo systém nenašli, stačí prejsť do nastavení a následne do obchodu s aplikáciami. Ten funguje prostredníctvom webu. Ak doňho vstupujete po prvýkrát, tak je potrebné prihlásenie (rovnaké údaje ako do systému). Následne vyhľadáte aplikáciu a nainštalujete. Inštalácia prebieha priamo vo webovom prostredí, ale všetky inštalácie sa v okamihu objavia aj v PC/MAC aplikácii.

Partnerom seriálu začíname s inteligentnou domácnosťou je SmarterHOME, špecialista na produkty pre domácu automatizáciu.

Po otvorení „Homey App Store“ budete skutočne prekvapení, čo všetko je s Homey možné ovládať, resp. čo všetko s týmto zariadením komunikuje. Je toho naozaj veľa, napr. to môže byť – robotický vysávač Roomba, smart zariadenia od Xiaomi, prepojenie na YouTube, Spotify, komunikácia s Google mapami, HomeKit zariadeniami, IP kamerami, poznámkami a XY ďalších možností. Je toho veľa a práve v tom spočíva výhoda tohoto zariadenia. Spája to, čo iné zariadenia podobného typu nevedia.

„Webové prostredie je totožné tomu z PC alebo MAC aplikácie. Aplikácia pre mobilné platformy je najslabšou stránkou celého systému.“

Dovolíme si tvrdiť, že s Homey môžete ovládať takmer čokoľvek, a taktiež dokáže komunikovať s čímkoľvek. Výhodou je aj podpora IFTTT, čím sa možnosti ešte viac rozširujú. Ak sa v tom budete chcieť hrabať dopodrobna, vyhraďte si na to jeden víkend. Táto riadiaca jednotka má z časti otvorenú platformu, do ktorej pribúdajú stále nové funkcie, možnosti ovládania zariadení a prepojenia na rôzne zaujímavé aplikácie. Spomenúť treba aj odstránenie zariadení zo systému, ktoré je rovnako jednoduché ako ich pridávanie.

Ovládanie

Homey môžete ovládať cez webový prehliadač, aplikáciu pre macOS alebo program pre Windows (dostupné zdarma > TU) a nechýba ani bezplatná mobilná aplikácia – Homey. Ako sme už uviedli, aplikácia je v tomto prípade najslabšou stránkou. Veríme, že tá nová bude naozaj použiteľná aj v rámci pokročilých funkcií. To znamená, že aktuálne sa pokročilé ovládanie funkcií, pridávanie zariadení a podrobné nastavenie scén (flows) a premenných vykonáva pomocou PC programu, Mac aplikácie alebo cez webový prehliadač.

Ešte pár slov k aplikácii, ktorá ponúka iba základnú funkcionalitu, bez možnosti podrobnejšieho nastavenia systému. Vidíte v nej všetky pridané zariadenia, ktoré môžete ovládať, ale nové zariadenia pomocou aplikácie pridávať neviete. Taktiež nie je možné cez aplikáciu vytvárať nové scény, čo by bolo veľmi zaujímavé. Čo však urobiť viete je to, že cez aplikáciu, resp. rôzne pluginy môžete spustiť prehrávanie hudby priamo cez Homey. Tento proces však môže byť občas komplikovaný a nie vždy nám chcelo Homey hudbu prehrať. V zásade to ale nevadí, nakoľko výstupný zvuk nie je ničím zaujímavý. Lepšie je spustiť scénu, ktorá aktivuje váš domáci audio systém.

V aplikácii nájdete aj alarmy (budík), ktoré si môžete nastaviť podľa potreby. Homey vás v nastavenom čase zobudí melódiou a hláškou, že je čas vstávať, prípadne spustí vami vytvorenú scénu – ráno. V nastaveniach aplikácie je možné deaktivovať mikrofóny zariadenia alebo nastaviť detekciu prítomnosti v domácnosti, na základe čoho môžu byť spustené ďalšie procesy v scénach. Táto aplikácia je zatiaľ iba nutný základ na jednoduché ovládanie, zisťovanie udalostí v domácnosti a prijímanie notifikácií.

Spomenúť musíme aj možnosť hlasového ovládania podľa predvolených alebo vami vytvorených hlášok, a taktiež možnosť prehrávania hudby. Riadiaca jednotka má integrovaný reproduktor a 4 mikrofóny. Hlasové ovládanie však sám výrobca spochybnil. Asi vie prečo! Naozaj to nefunguje dobre, ale výhodou je, že ak Homey spustí nejakú scénu, tak vám to môže oznámiť.

Môže to fungovať aj ako alarm – ak niekto otvorí dvere a pohybový senzor to zaregistruje, tak Homey začne hlasno opakovať alarm, alarm..! Aj toto si viete nastaviť v scénach, resp. automatizácii. Praktickou funkciou je aj možnosť zdieľať ovládanie domácnosti s inými rodinnými príslušníkmi alebo s návštevou. V nastaveniach prejdete do položky používatelia (users) a zadáte mail používateľa, ktorému chcete ovládanie sprístupniť. S pozvánkou sa dostane k funkciám, ktoré ste sprístupnili.

Tvorba scén na základe podmienok – Flow

Zariadenia sú jedna vec a ich kombinácia tá druhá, dôležitejšia, ale ani tu sa nestratíte. Homey používa tzv. Flows, čo sú zjednodušene scény. V tejto položke máte tri stĺpce, ktoré sú rozdelené na – „keď sa stane toto alebo nastane toto / za podmienky, že / tak aktivuj toto“. Funkčnosť je výborná a tvorba jednoduchá. Ide o presúvanie zariadení a funkcií do týchto troch stĺpcov formou – drag&drop. Podmienku v strede môžete vynechať, ale dáva zmysel takmer pri každej scéne. V tejto sekcii nekombinujete iba samotné zariadenia, ale aj natívne funkcie, vďaka ktorým sú scény pokročilejšie a ako celok to dáva väčší zmysel aj náročnejším používateľom.

„Tvorba scén je veľmi jednoduchá. Stačí si to párkrát vyskúšať a prídete na rôzne možnosti, ktoré vám iné zariadenia v tejto cenovej kategórii neponúknu.“

Kombinovať môžete podmienky času, dátumu, ročného obdobia, západu/východu slnka, prítomnosti osôb v domácnosti, polohy, aktivácie zariadení, zmeny stavu, alarmu, už vytvorených scén a pod. Scény môžete spúšťať aj NFC tagom, ktorý priložíte k riadiacej jednotke, tá slúži ako čítačka. Príklady scén je ťažko uvádzať, nakoľko veľa záleží od toho, aké zariadenia budete používať a ako sa majú v súčinnosti s ostatnými funkciami správať. Nakombinovať sa dajú skutočne rôznorodé zariadenia, ktoré budú pracovať na základe rôznych, aj naozaj netradičných podmienok. Bežným príkladom sú scény – ráno, večer, noc a odchod/príchod z/do domu alebo neprítomnosť. Každá scéna sa bude automaticky riadiť podľa vašich nastavení a želaní.

„Ráno sa vytiahnu žalúzie, s východom slnka sa zapne príjemné teplé svetlo, iba v zime a začne sa príprava kávy atď. Možností je nespočetne veľa. Výborná scéna, ktorú radi používame je „odchod z domu“. Po opustení domu/bytu spustíme túto scénu (alebo sa spustí po zistení neprítomnosti sama), pričom sa všetky nepotrebné spotrebiče vypnú, zníži sa kúrenie a ak sa niekde svieti, tak systém tieto svetlá vypne. Taktiež už počas cesty domov aplikácia sleduje vašu polohu, pričom sa pred návratom spustí kúrenie, svetlá a pod. To je fajn, nie?“

Scény (flow) sú tým, čo Homey odlišuje od ostatných, cenovo dostupných smarthome riešení. Scéna, na ktorej sa to ľahko overí je ovládanie teploty v domácnosti termostatickými hlavicami v prípade, že potrebujete ovládať aj nastavenia kotla. Táto scéna nie je realizovateľná prakticky v žiadnej riadiacej jednotke, okrem Fibaro Home Center 2, ktorá stojí dvojnásobok alebo v riadiacej jednotke Vera, kde si to vyžaduje programátorské skúsenosti. Homey s tým nemá žiadny problém. Jednoducho vám pri každej zmene teploty porovná to, či je tá teplota vyššia alebo nižšia ako tá, ktorú chcete, hotovo, kotol zapína iba vtedy, ak to je potrebné. Zdá sa to byť jednoduché, ale vo väčšine prípadov to tak nie je.

Partnerom seriálu začíname s inteligentnou domácnosťou je SmarterHOME, špecialista na produkty pre domácu automatizáciu.

Prehľad spotreby – grafy  

Mať prehľad o tom, čo sa u vás doma deje je výhodou. Homey dokáže reportovať podrobný prehľad o spotrebe a rôznych iných činnostiach zariadení vo vašej domácnosti. Vďaka tomu si dokážete v jednom grafe pozrieť napríklad to, aká bola spotreba domácnosti keď ste boli doma a aká je, keď ste preč. Aká je súvislosť medzi nastavenou a nameranou teplotou a ako to súvisí s intenzitou svetla v miestnosti. To všetko vám grafy prezradia. Do grafov si môžete vložiť ktorýkoľvek údaj, z ktoréhokoľvek zariadenia či senzoru. Tento proces vám umožní lepšie chápať súvislosti, ktoré sa u vás doma odohrávajú. Naozaj užitočná funkcionalita, ktorej výsledky vás môžu prekvapiť.

Partnerom seriálu začíname s inteligentnou domácnosťou je SmarterHOME, oficiálny distribútor značky FIBARO a produktov pre domácu automatizáciu.

V e-shope spoločnosti SmarterHOME.sk nájdete aj vyššie uvedené zariadenia.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE