O telefóne Honor 50 sme už informovali dávnejšie. Teraz prichádza na trh Lite verzia tejto novinky so zaujímavou cenou 299 eur. Kde teda výrobca ušetril a čo to pre vás znamená? O tom hovoríme v našom článku.

Honor 50 Lite sa na prvý pohľad líši od plnohodnotného Honor 50 zadnou stranou a fotoaparátmi. Obsahuje totiž 4 objektívy usporiadané do výrazného kruhu.

HONOR 50 LiteZdroj: TOUCHIT
HONOR 50 Lite a jeho objektívy

Hlavná kamera má rozlíšenie 64 MPx, ďalej je tu 8 MPx ultraširokouhlý fotoaparát a 2 MPx macro kamera. Štvrtý objektív patrí snímaču hĺbky s rozlíšením 2 MPx. Objektívy sú umiestnené vo vystupujúcom kruhu, má to taký efektný priestorový efekt.

HONOR 50 LiteZdroj: TOUCHIT
Rozdiel medzi HONOR 50 Lite (vľavo) a HONOR 50 (vpravo)

To, čo je prekvapenie je zachovaná kapacita batérie, teda 4300 mAh ale aj 66 W nabíjačka v balení. Slúchadlá nie sú súčasťou výbavy, naopak ochranné puzdro tu je. Pamäťová kapacita je 128 GB, pomocou microSD karty túto pamäť nerozšírite. Pamäť RAM je v našom prípade 6 GB.

HONOR 50 LiteZdroj: TOUCHIT
HONOR 50 Lite

Rámčeky okolo displeja sú extrémne tenké, niečo nad 1 mm je veľmi dobre. HONOR 50 Lite pritom ponúka 6,67” uhlopriečku. Tento podporuje širokouhlý farebný gamut (DCI-P3) a True Color Display. Ten automaticky upravuje farby podľa prostredia a zvyšuje ich presnosť. Zároveň má certifikáciu TÜV Rheinland Low Blue Light, ktorá znižuje podiel škodlivého modrého svetla a minimalizuje tak únavu očí. Rohy displeja sú efektne zaoblené, frekvencia snímania dotyku je 180 Hz.

HONOR 50 LiteZdroj: TOUCHIT
3,5 mm jack port na HONOR 50 Lite

Farebná verzia HONOR 50 Lite je pre Honor typická modrá a tiež strieborná a čierna. Operačný systém je Android 11, rozhranie Magic UI 4.2. HONOR 50 Lite samozrejme podporuje služby Google.

HONOR 50 Lite je dvojSIMkový telefón, založený je na 11 nm procesore Qualcomm Snapdragon 662 bez podpory siete 5G.

HONOR 50 LiteZdroj: TOUCHIT
HONOR 50 Lite a jeho spodná strana

Testujeme

Telefon sme ako hlavný používali niekoľko dní. Úžasná je výdrž na batériu, Honor 50 Lite pokojne vydrží 2 dni náročnej prevádzky. Rovnako nabíjanie s tým, čo máte v krabici je veľmi rýchle. Na 50 % kapacity sme vybitý telefón nabili za 13 minút a s tým vydržíte na celý deň. Aj na hranie je to zábava na niekoľko hodín s touto batériou. Po tom, ako sme na telefóne sledovali 30 minút video poklesla kapacita batérie zo 100 % na 92 %. Nabíjací port je USB-C, úplné nabitie celkom vybitej batérie na 100 % je hotové za 40 minút.

HONOR 50 LiteZdroj: TOUCHIT
HONOR 50 Lite a snímač odtlačku prsta

Snímač odtlačku prsta je na bočnej strane a telefón sa s ním veľmi rýchle odomyká, netrvá to ani pol sekundy

Displej je dobrý na sledovanie videa aj prehliadanie fotiek. V jeho hornej časti je pozdĺžny priestrel pre prednú kameru. Tá má rozlíšenie 16 Mpx.

Fotografujeme

Nie je žiadny problém s týmto smartfónom pri fotením cez deň. Dostanete prakticky také isté fotografie ako z modelu Honor 50. Rozlíšenie 64 MPx postačuje aj na jemnejšie detaily vo fotke. Výhodou je aj širokouhlý fotoaparát, hlavne pri fotení v exteriéri pri krajinkách je to prínos.

Prinášame fotografie realizované v noci.

Situácia sa mení pri naozaj poriadkom úbytku svetla. Tu sme Honor 50 Lite porovnali s výstupom z Honor 50 a ten rozdiel je dramatický. Možno ani nie pri sledovaní na displeji telefónu ale vtedy, keď si fotky vytiahnete do počítača a zobrazíte na veľkom displeji. Na sociálne siete je výstup z Honor 50 lite je to stále akceptovateľné. ale ako náhrada poriadneho fotoaparátu Honor 50 Lite určite nie je.

HONOR 50 LiteZdroj: TOUCHIT
Pokročilé voľby pri fotografovaní na HONOR 50 Lite

Na HONOR 50 Lie môžete vybrať ďalšie pokročilé voľby. Napr. je tu možnosť nastavenia clony, čo je veľmi príjemné. A rovnako je tu možnosť realizácie fotografie v nočnom režime.

Video

Vyskúšali sme aj tvorbu videa, je to v poriadku pri dobrom svetle a páčil sa nám aj systém zabudovaných mikrofónov. To, čo na Honor 50 Lite chýba je hlavne systém tvorby videa s viacerými kamerami – teda napr. zadnou a prednou kamerou súčasne. To sa nám na HONOR 50 veľmi páčilo, je to taká efektná možnosť osvieženia videa.

Celková úžitková hodnota

Telefóny Honor 50 Lite predávané v Európe majú vo výbava NFC snímač, teda sa dá s nimi platiť. Vo väčšine prípadov fotografovania budete s výsledkom spokojní. Presnejšie povedané, ak nebudete mať možnosť výsledky fotenia počas noci porovnávať s HONOR 50, budete celkom spokojní aj s výsledkom z Lite verzie.

HONOR 50 LiteZdroj: TOUCHIT
HONOR 50 Lite a jeho displej a priestrel na prednú kameru

Výborné je, že telefón je veľmi ľahký – je to 192 gramov. Rozmery telefónu sú 161,8 × 74,7 × 8,5 mm. Pomer displeja k celkovej prednej ploche telefónu je 94,4 %.

Zdroje: Honor, vlastné

Páči sa nám

  •  Efektný dizajn telefónu
  •  Kvalita displeja
  •  Rýchle nabíjanie a nabíjačka v balení
  •  Kvalita fotiek počas dňa
  •  Nízka hmotnosť telefónu
  •  3,5 mm jack port

Nepáči sa nám

  •  Horšie fotky počas noci
  •  Bez odolnosti voči vode

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.