Z hľadiska funkcionality si rozdiel nevšimnete.

Už sme si zvykli na to, že produkty značiek Huawei a Honor sa podobajú ako vajce vajcu. Nie je to náhoda – Honor je dcérskou značkou firmy Huawei a všetky produkty pravdepodobne vznikajú v tej istej továrni. Sem tam sa Honor rozhodne pozmeniť nejaký parameter produktu, aby mu mohol dať nižšiu cenovku. A sem tam sa tak nestane a výsledkom sú takmer identické dvojčatá, ako je tomu v prípade hodiniek Honor MagicWatch 2 a Huawei Watch GT 2.

Tieto hodinky sa na seba podobali už pred rokom, keď prišla na trh ich prvá generácia. Vtedy boli Huawei Watch GT dostupné v 46 mm veľkosti a Honor MagicWatch mali 42 mm telo. Tento rok sa však čínsky výrobca rozhodol takéto delenie zrušiť a obe inteligentné hodinky sú dostupné v 46 mm aj 42 mm veľkosti. A hoci sme sa pri testovaní snažili nájsť rozdiel medzi nimi, nepodarilo sa nám to.

Nie je to výčitka. Je to konštatovanie, ktoré pravdepodobne bude zaujímať viacero používateľov. Honor MagicWatch 2 sa na našom trhu predávajú za 199 eur, čo je približne o 40 eur menej ako Watch GT 2. A je teda logické, že ľudí zaujíma, či sú medzi hodinkami nejaké reálne rozdiely. Ak sú, tak ide o absolútne maličkosti, ktoré sme počas testovania nepostrehli.

Čo sme si však všimli, sú drobné odlišnosti v dizajne. Honor MagicWatch 2 majú červené gravírovanie v hornom tlačidle a okolo displeja nemajú 24-hodinovú stupnicu, ale 60-sekundovú. Rámik okolo displeja takisto obsahuje pomocnú stupnicu, vďaka čomu sa zdá vizuálne menší v porovnaní s Watch GT 2. Respektíve, plocha medzi vonkajším rámikom a displejom vizuálne zanikne. Vidieť to môžete na priložených fotografiách na konci článku. Záleží iba od vás, čomu dáte prednosť.

Honor MagicWatch 2

Honor MagicWatch 2

Využívajú pokročilé technológie od Firstbeat

Honor MagicWatch 2 aj Huawei Watch GT 2 využívajú totožné technológie od Firstbeat, čo potvrdzuje naše domnienky a poznatky z testovania, že z hľadiska funkcionality medzi nimi rozdiel nenájdete. V praxi to znamená približne 2-týždňovú výdrž batérie pre 46 mm verziu, resp. týždňovú pre 42 mm model. Takúto výdrž získate s využívaním všetkých funkcií a pri nastavení inteligentného neustáleho merania tepu a spánku. Pri zapnutí merania stresu sa môže výdrž mierne skrátiť a rovnako tak aj v závislosti od vášho cvičenia.

V našom prípade sme hodinky nabíjali raz za 10 dní, pričom sme každý týždeň cvičili približne 3,5 hodiny s polhodinu zapnutým GPS. Takisto sme využívali meranie stresu, inteligentné neustále meranie tepu a monitorovanie spánku. Hodinky ponúkajú aj funkciu Always-on displeja, ktorú sme mali vypnutú. V prípade jej aktivovania sa výdrž znížila na polovicu.

Honor MagicWatch 2 sme testovali v 46 mm verzii, ktorá obsahuje aj zabudovaný reproduktor a mikrofón pre účely Bluetooth telefonovania. Vo výbave je tiež 2 GB úložisko pre vašu hudbu. Tú je možné skopírovať cez Android verziu aplikácie Huawei Zdravie. iOS verzia aplikácie túto funkciu bohužiaľ nepodporuje.

Honor MagicWatch 2 dokážu monitorovať až 15 typov cvičenia. Môžete s nimi plávať, majú odolnosť na úrovni 5 ATM. Výrobca vylepšil meranie tepu pri plávaní. Namerané hodnoty sa nám subjektívne zdali o niečo nižšie ako v skutočnosti. Oceňujeme však, že vám hodinky vyhodnotia aj SWOLF, čo je metrika, na základe ktorej sa dá určiť efektivita vášho plávania. Pomocou nej môžete sledovať, ako sa zlepšuje vaša technika.

Honor MagicWatch 2

Honor MagicWatch 2

Naučia vás behať a zmerajú VO2 max

Hodinky takisto obsahujú 13 bežeckých trás a funkciu bežeckého asistenta. Obe sme si obľúbili už pri testovaní prvej generácie hodiniek a tiež aj pri používaní Huawei Watch GT 2. Podobne ako hodinky od Huawei, ani tie od Honoru neponúkajú funkciu automatického rozpoznávania aktivity či automatické pozastavenie monitorovania cvičenia počas pauzy.

Už spomenuté Firstbeat funkcie dokážu vyhodnotiť hodnotu VO2 max a posúdiť dopad účinku anaeróbneho a aeróbneho cvičenia. Hodinky vám rovnako odporučia, ako dlho by ste mali oddychovať pred opätovným cvičením v plnej záťaži a vyhodnotia vašu kondíciu a záťaž.

Honor MagicWatch 2 využívajú operačný systém LiteOS. Jeho kritici tvrdia, že inteligentné hodinky od Honoru sú v podstate prezlečeným fitness náramkom v tele hodiniek. Faktom je, že inteligentné funkcie sú pomerne strohé a hodinky z hľadiska pripojenia nevedia nič iné, ako je zobrazovanie notifikácií z telefónu – pričom na ne nemôžete ani reagovať. Výhodou je však už spomenutá dlhá výdrž batérie a záleží tak na vašich preferenciách, čomu dáte prednosť.

Samsung Galaxy Watch Active2 ponúka lepšie inteligentné funkcie na úkor kratšej výdrže batérie. Honor MagicWatch 2 majú dlhšiu výdrž, jednoduché zobrazovanie notifikácií a pokročilé fitness funkcie. My sme si zvykli na koncept Honoru, resp. Huawei, avšak je to o subjektívnych preferenciách.

Honor MagicWatch 2 a Huawei Watch GT 2

Hore Honor MagicWatch 2, dole Huawei Watch GT 2

Hodinky od Honoru alebo radšej od Huawei?

K hodinkám môžete pripojiť Bluetooth slúchadlá pre účely telefonovania či počúvania hudby. Treba však počítať s tým, že prenos hudby je pomalý kvôli Bluetooth technológii. Ak nebudete meniť pesničky v hodinkách každý týždeň, nebude vám to vadiť. Hodinky pravdepodobne obsahujú NFC čip, na našom území ho však nevyužívajú a nezaplatíte nimi.

Honor MagicWatch 2 a Huawei Watch GT 2 sa na seba podobajú aj kvalitou spracovania. Rámik okolo displeja je v oboch prípadoch zapustený priamo do ochranného skla.

Ktoré hodinky si teda vybrať? Záleží na preferencii ceny a dizajnu. Z praktického hľadiska sme nenašli rozdiel vo funkcionalite medzi Honor MagicWatch 2 a Huawei Watch GT 2. Teoretický rozdiel môže byť z hľadiska frekvencie aktualizácií, avšak to ukáže až čas.

Mimochodom, jednou z nevýhod hodiniek od Huawei a Honoru je obmedzenie na ekosystém čínskeho výrobcu. Hodinky fungujú iba v kombinácii s aplikáciou Huawei Zdravie. K dispozícii je čiastočné prepojenie dát so službou Google Fit, avšak do ostatných aplikácií a služieb nie je možné dáta exportovať. Používatelia už dlho volajú po integrácii so službou Strava, tá však nie je do dnešného dňa k dispozícii. A kto vie, či niekedy vôbec bude.

Honor MagicWatch 2 a Huawei Watch GT 2

Vpravo Honor MagicWatch 2, vľavo Huawei Watch GT 2

Verdikt

Honor MagicWatch 2 sú prezlečené Huawei Watch GT 2 s o niečo nižšou cenovkou. Niekto im môže vyčítať, že ide o fitness náramok v tele hodiniek, nám však takýto koncept vyhovuje. Honor MagicWatch 2 vyzerajú dizajnovo skvelo a potešia dlhou výdržou batérie, úložiskom pre hudbu či telefonovaním cez Bluetooth.

Ich lákadlom je pokročilé monitorovanie aktivity a to oceníte, pokiaľ radi beháte, plávate či chodíte na turistiku a chcete si sledovať vašu aktivitu. Vytknúť im možno príliš jednoduché inteligentné funkcie, čo však nemusí byť vždy na škodu. Z praktického hľadiska je škoda, že notifikácie správ nezobrazujú smajlíkov. Používateľské rozhranie je dostupné aj v slovenčine.

Honor MagicWatch 2 a Huawei Watch GT 2

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Nádherný dizajn
  • Pokročilé fitness technológie, ktoré ocenia najmä bežci
  • Výborný displej
  • Dlhá výdrž na jedno nabitie
  • Zvukové povely pri cvičení sú v niektorých prípadoch užitočné

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Drobné odchýlky GPS senzora
  • Pomalé kopírovanie hudby a málo pohodlná správa hudobných súborov
  • Notifikácie nezobrazujú smajlíkov

Cena: 199 eur

Zapožičal: Honor

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie:

Honor MagicWatch 2
Typ a veľkost displeja1,39″, AMOLED, 454 × 454 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityNie / áno
Barometer / GPSÁno / áno
Odolnosť voči vode5 ATM
NFC platbyNie
Výdrž batérieAž 14 dní, GPS až 30 hodín
Extra funkcieÚložisko na hudbu, telefonovanie cez Bluetooth, bežecké trasy, zvukové povely pri cvičení

Prečítajte si aj:

Huawei Watch GT 2: Ešte krajšie a s viac funkciami (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit