HP Inc. predstavila nové notebooky a tlačové zariadenia. Sú podstatne inakšie, než ako ich poznáte.

Značka HP sa mení, dizajn loga bude odteraz trochu odlišný. Ide o kozmetickú úpravu, no počítajte s ním na prémiových produktoch.

HP-61

HP Spectre 13

HP-43

Takým je napríklad HP Spectre 13. Zatiaľ ide o najtenší notebook na svete, ktorý meria len 10,4 mm v najhrubšom mieste. Jeho hmotnosť je 1,1 kg. Držali sme tento notebook v ruke a je to skutočne poznať. Okrem toho, že má nízku hmotnosť ešte aj dobre vyzerá. Prémiové hliníkové spracovanie s medenou a zlatou kombináciou vyzerá netradične. Pri sivých alebo tmavosivých notebookoch rozhodne netradične. Notebook je dostupný s Windows 10 Home aj verziou Pro. Bežní zákazníci si tak vyberú lacnejší variant a nemusia platiť za systém v profesionálnej verzii vhodný pre podnikovú verziu.

Špecialitou sú pánty. Tie sú vyhotovené tak, aby poskytli maximálnu pevnosť. Tak napríklad veko displeja zdvihnete zo zatvoreného po otvorený stav bez toho, aby sa nadvihla základňa. To môžete vidieť na applovských počítačoch. Na platforme Windows je len veľmi málo produktov, u ktorých sa vám toto podarí. Veľmi pekne sú spracované otvory pre reproduktory Bang&Olufsen. Do ultra tenkého tela zmestili tri USB-C porty. Ktorýmkoľvek z nich môžete notebook nabíjať a dva z nich sú kombinované z portom Thunderbolt.

spectre_13_3

A hoci by ste v takomto koncepte očakávali procesor Intel Core M, ktorý sa dá chladiť pasívne, sú tu plnohodnotné verzie. Máte tak zaručený maximálny výkon, keďže sú tu verzie Intel Core i5 a i7. Ventilátory sú v spodnej časti. Z tej sa nasáva vzduch a výduchy sú potom v zadnej časti. Pre celkovú hrúbku notebooku sú aj USB-C konektory umiestnené v tejto časti.

HP Spectre x360

HP-8

Stále je ale v ponuke notebook, ktorý sa dizajnovo ponáša na nový Spectre 13, avšak je konvertibilný. Môžete si tak vybrať podobné zariadenie. Je už síce hrubší, no stále získate 15,9 mm zariadenie na prenášanie. Máte notebook a tablet v jednom. Prémiové spracovanie, audio Bang&Olufsen, super rýchly SSD disk alebo špeciálne hyperbarické chladenie. To všetko nájdete v tomto zariadení.

HP OfficeJet 200HP-4

Zariadenie tohto typu je určené používateľom, ktorí potrebujú tlačiť na cestách. Či už pracovníci v oblasti poisťovníctva, bankovníctva alebo iného sektora. Skrátka, každý kto potrebuje tlačiť mimo kanceláriu. V minulosti známe zariadenie OfficeJet 100 nahradzuje práve táto dvestovka. Aj naďalej využíva systém čiernej a TriColor samostatnej náplne. Novinka sa dá pripojiť cez Wi-Fi, samozrejme aj cez USB. Kým v minulosti bolo bezdrôtové pripojenie na úrovni Bluetooth, tento raz môžete využiť rýchlejšie Wi-Fi Direct. Aj vďaka tomu sa dostanete na rýchlosť do 10 vytlačených ČB strán za minútu.

Zariadenie je dokonca odolné aj voči pádom z výšky 0,7 m. To odpovedá bežným situáciám, ktoré môžete zažiť v kancelárii alebo kaviarňach.

HP OfficeJet Pro 8720

HP-72

Unikátny dizajn zasiahol aj segment zariadení. Model Pro 8720 vyzerá skutočne futuristicky, no dizajn nie je samoúčelný. HP zmenilo aj spôsob vedenia papiera. Aj vďaka tomu dokáže zariadenie tlačiť rovnako rýchlo bežnú stranu ako aj v duplexnom režime. Je to veľký pokrok, najmä v segmente atramentových zariadení. Ak teda počítame s tým, že bežná atramentová tlačiareň alebo multifunkcia tlačí v duplexe minimálne o polovicu pomalšie.

Zariadenie je vhodné pre kanceláriu s 3-5 ľuďmi a potrebou tlačiť do 2000 strán za mesiac.

HP a tankové náplne

Kým ostatné firmy výrazne propagujú napĺňanie cez rôzne samo dopĺňanie do veľkokapacitných náplní, HP nechce ísť touto cestou. Argumentom je kvalita tlače. Čo je logický krok, pretože len takto môže firma poskytnú zaručený ekosystém náplní a kompatibility. Pri veľkokapacitných riešeniach, ktoré si môžu používatelia sami dopĺňať, nie je možné garantovať kvalitu. Používatelia tak môžu do zásobníkov atramentu naliať iný typ, ktorý sa len na originál podobá, no nedostane odpovedajúcu kvalitu. Nevýhodou je potom negatívny dopad na HP, pretože používatelia si nemusia dostatočne dobre uvedomiť, že za toto firma nemôže.

Podľa predstaviteľov značky HP na Slovensku sa s týmto systémom zatiaľ nepočíta. V praxi to reálne ani neprekáža, pretože už teraz má HP v ponuke zariadenia, ktoré majú výťažnosť 21 000 strán na jednu ČB náplň. Navyše zariadenia, pri ktorých používatelia očakávajú vysokú výťažnosť, predáva HP ako službu. Teda funguje tam fakturácia na základe vytlačených strán. Firmy nekupujú toner takým spôsobom, ako ho kupujú domáci používatelia.

Falzifikáty a bezpečnosť

S atramentami a tonermi do laserových zariadení sa spájajú aj problémy s falšovaním. Sú výrobcovia, ktorí sa snažia napodobniť originálny spotrebný materiál. Ten sa skutočne podobá na originál. V tomto HP aktívne vykonáva audity u svojich partnerov. Našiel sa aj sklad v Turecku, kde boli objavené aj falošné obaly na spotrebný materiál HP. Slovenský trh nie je tak veľmi dotknutý touto problematikou. Veľa falzifikátoch začína v Abu Dabí a iných mestách Spojených Arabských Emirátoch.

Druhou záležitosťou je bezpečnosť zariadení. Výrobca dbá na to, aby ich sieťové zariadenia neboli vstupnou bránou pre hackerov. Mnoho administrátorov sa venuje zabezpečeniu siete, no tlačiarne nebývajú v centre ich pozornosti. Nové zariadenia majú špeciálny BIOS a kontrolný softvér. Ten kontroluje integritu biosu a firmvéru. Ak sa aj aktualizuje firmvér a čo i len jediný súbor nebude digitálne podpísaný výrobcom, aktualizácia neprebehne. Aj takto sa zariadenia bránia proti podvrhnutým firmvérom.

HP-76

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.